Ételek, amelyek növelik az Alzheimer kockázatát - Hasznos diétákat is mutatunk

Alzheimer-dieta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A táplálkozásoddal sokat tehetsz azért, hogy elkerüld az időskori memóriavesztést és az Alzheimer-kór kialakulását. Mutatjuk, hogy milyen ételeket kerülj, és melyeket fogyaszd a leggyakrabban!

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, időskori elbutulással és memóriavesztéssel járó neurológiai betegség. Legfontosabb tünete a gondolkodási képesség romlása, amely idővel akár annyira súlyossá válhat, hogy a beteg a mindennapi alapvető feladatokat sem képes elvégezni.

Az Alzheimerről röviden

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejtpusztulással járó betegsége. Jellemzően 65 éves kor körül kezdődik – gyakorisága a 65 és 74 éves kor közöttiek körében 5 százalék, míg a 85 év felettieknek kb. a fele szenved a betegségtől. Az Alzheimer azonban az öregedésnek nem velejárója, és bizonyos ételek elkerülésével, illetve egyes tápanyagok pótlásával megelőzhető a kialakulása, kialakult betegségnél pedig lassítható a romlása.

A diéta különösen fontos középkorúként

Egy, a Neurology szaklapban publikált kutatás szerint azok körében alakul ki a legnagyobb valószínűséggel a kor, akik gyakran fogyasztanak feldolgozott húsféléket, keményítőkben és cukrokban gazdag ételeket (pl. krumpli, chipsek, édességek) és alkoholt. A kutatásból az is kiderül, hogy kevésbé számít az elfogyasztott ételek mennyisége: a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik étrendjében központi helyet foglalnak el a többszörösen feldolgozott húsfélék. És bár minden életkorban fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a középkor (kb. 45-60 év között) kifejezetten hangsúlyos időszak a tápanyagbevitel szempontjából. 

Alzheimer-dieta-1

Az is fontos, hogy mit egyél, nem csak az, hogy mit ne

Más kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az Alzheimer-kór és a demencia más típusainak kialakulása nem csak bizonyos ételek tiltólistára helyezésével előzhető meg, hanem azzal is, hogy a megfelelő kombinációban fogyasztunk bizonyos tápanyagokat. Tehát ahelyett, hogy arra koncentrálunk, milyen ételeket ne együnk, kötelezzük el magunkat egy színes, zöldségekben, gyümölcsökben, rostokban, egészséges zsírokban és fehérjékben bővelkedő étrend mellett, amelyben minél kevesebb feldolgozott termék, cukor és vörös hús szerepel. 

Ami a szívednek jó, az az agyadnak is

Az Alzheimer és más időskori elbutulás, memóriazavar késleltetését célzó diéták esetében nincsen egyetlen tökéletes, de általánosságban elmondható, hogy az olyan élelmiszerek, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszer állapotára, azok az agynak és idegi hálózatoknak is hasznosak. Vannak olyan diétatípusok, amelyek éppen a fent körvonalazott, kiegyensúlyozott táplálkozást helyezik előtérbe.

Alzheimer-dieta

Mediterrán diéta

Egyik ilyen a méltán népszerű mediterrán diéta, amely az egyik legegészségesebbnek ítélt diéta. Az alapját sok gyümölcs, zöldség, teljes értékű gabona és omega-3 zsírsavakban gazdag ételek alkotják, mint amilyenek az olívaolaj vagy a halak.

DASH-diéta

A másik ajánlott a DASH-diéta, amely egy kifejezetten a magas vérnyomás kezelésére összerakott étrend. Olyan ételek fogyasztását javasolja, amelyeknek alacsony a sótartalmuk, és olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásúak – kálium, kalcium, magnézium.

MIND-diéta

A MIND-diéta az előző kettő alapelemeit ötvözi, és azzal a céllal alkották meg, hogy csökkentse az Alzheimer-kór kialakulásának a valószínűségét. Olyan ételek fogyasztását helyezi előtérbe, amelyek bizonyítottan támogatják az agy egészséges működését. Ha érdekelnek a felsorolt diétatípusok, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon