Heti menü árstopos termékekből: ízletes ételek, melyekkel spórolhatsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az élelmiszerárak elszabadultak, emiatt a kormány egyes alapanyagok árát rögzítette. Idesorolandó a liszt, a krumpli és a tojás is, melyekből ötletes és olcsó fogásokat dobhatsz össze.
Spórolni nehéz, de nem lehetetlen. Így ünnep közeledtével pedig szinte kötelező meghúzni a nadrágszíjat, sok családban a takarékoskodás főként az élelmiszereket érinti.
Ha te is azok közé tartozol, akik a kosztpénzen fogják meg a pengőt, akkor most jól figyelj, mert olyan recepteket mutatunk, melyek a jelenlegi helyzetben nem terhelik meg a pénztárcát. Az árstopos termékekből reggelit, ebédet és vacsorát is összedobhatsz, melyek ízletesek és táplálóak.
Reggeliötletek
Kézműves kenyér
A házi kenyér olcsóbb és sokkal finomabb, mintha a boltban vásárolnád meg. A ropogós héjú finomság mindössze 4 hozzávalóból készül. Az elkészítése nem nehéz, csupán időt igényel. A kenyér pihentetési ideje a leghosszabb, ezért érdemes este előkészíteni, így reggel csak formázni és sütni kell.
Tojásrántotta
Friss kenyér az asztalon, mellé tökéletes választás a tojásrántotta. A tápláló reggeli mindenféle extra nélkül is finom, de ha szeretnéd, dobd fel hagymával, gombával, virslivel vagy szalonnával.
Ebéd- és vacsoraötletek
Mamaféle tojásleves
A tojásleves tipikus menzafogás, mely az iskolás évek alatt nem feltétlenül hagyott jó emlékeket az emberben. Ettől függetlenül érdemes esélyt adni neki, mert nagyon finom is lehet. A szerény leves készülhet ázsiai stílusban vagy magyarosan, babérlevéllel és ecettel ízesítve, de fokhagymával vagy csípős paprikával is ki lehet próbálni. Ha pedig tartalmasabban készítenéd el, akkor csipetkét, reszelt tésztát vagy tarhonyát is főzhetsz bele.
Tojáspörkölt
Maradva a menzás vonalon és a tojásnál, pörköltet is készíthetsz a fehérjedús alapanyagból. A szerény fogás elkészítéséhez maradék főtt tojást is használhatsz. Hogy igazán ízletes legyen, szalonna is kerüljön az ételbe, így pluszaromákat kap, illetve a friss paprika és paradicsom sem hiányozhat belőle. A kész pörköltet kínáld nokedlivel, de főzelékfeltétként is megállja a helyét.
Krumpligombócos leves
A hatósági áras burgonyából rengeteg izgalmas fogást lehet összedobni. A változatos receptek közt, főleg ilyenkor, a hideg időben, a levesek élveznek nagy népszerűséget. A krumplileves sokféle változatban kipróbálható. Ízletes kolbásszal dúsítva, vagy csak krumpligombóccal, zellerrel és petrezselyemmel készítve. A szerény leves nagyon gazdag ízvilágú, a lágy gombócoktól pedig laktatóvá válik az étel.
Majoránnás krumplifőzelék
A krumplileves mellett a krumplifőzelék is nagy kedvenc, mely szintén sokféleképpen próbálható ki. A főzelékben a majoránna és a babérlevél adja meg az étel ízét. A selymes textúra érdekében nem szabad lisztet használni, helyette étkezési keményítő gondoskodik a sűrűségéről. Ha nem szimpatizálsz a keményítővel, akkor önmagával sűrítsd az ételt.
Csirkemell friss salátával
Ha picit húsosabb fogásra vágysz, csirkemellből rengeteg finom receptet próbálhatsz ki. Ha párolod vagy grillezed, nem lesz zsíros és nehéz. A húst enyhén olajozott serpenyőben is megsütheted. Használj bátran fűszereket, majd friss salátával párosítva fogyaszthatod a finom ételt.
Paprikás krumpli
A paprikás krumpli tartalmas, igazi magyaros fogás, mely háztartásonként eltérően készül. A finomság akkor az igazi, ha megbújik benne kolbász és szalonna is, a szaftja pedig jó sűrű, olyan, amit tunkolni kell. Ha szereted a csípős ízeket, akkor hegyes erős paprikát is tehetsz bele, és még tartalmasabbá varázsolhatod, ha nokedlivel dúsítod az ételt.
Nasik
Japán piskóta
A levegős tésztájú japán piskóta muffinsütőben készül. Szuper nassolnivaló, melyet a reggeli rántotta mellé is ki lehet próbálni. Ha az édes vonalon maradsz, lekvárral is megkenheted, vagy csorgass rá csokiöntetet, de a tésztát is feldobhatod reszelt citrom vagy narancs héjával.
Békebeli krumplis pogácsa
A burgonyát sós sütemények készítésénél is használhatod. Az egyik legnagyobb kedvencbe, a pogácsa tésztájába is remekül illik, még a sajt sem fog hiányozni belőle. A békebeli finomság akkor lesz tökéletes, ha a tésztája porhanyós, erről pedig a zsír gondoskodik. A krumplipogácsa remek vendégváró, tartalmas leves után is jólesik, és még az uzsonnásdobozban is elfér.
Palacsinta-alaprecept
Rengetegféle palacsintát próbálhatsz ki, mindenki tarsolyában van egy bevált recept, amely sosem okoz csalódást. A vékony tésztájú palacsintát töltheted édes vagy sós töltelékkel. Ha nem desszertként kínálod, akkor a vaníliás cukrot hagyd ki belőle, és máris tökéletes lesz hortobágyi palacsintának, vagy levesbetétként is kipróbálhatod a tésztát.
Tejfölös hamis fánk
A tojás, liszt és az olaj hármasából puha tésztájú hamis fánkot is süthetsz, a pampuska dagasztás és kelesztés nélkül készül. A tészta a sütőportól lesz pufi, lekvár nélkül is tökéletes. Egy kis rum is helyet kap benne, amelytől sokkal izgalmasabb az íze, ezért bőven elég porcukorral meghintve kínálni.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter