
C-vitaminban gazdag, gyulladáscsökkentő és nem puffaszt: a kínai kel sokoldalúan felhasználható zöldség

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Az Ázsiában őshonos, kellemes zamatú zöldség egyre elterjedtebb hazánkban is, ami nem csoda, hisz a kínai kel sokoldalúan felhasználható és nagyon egészséges is.
A Kelet-Ázsiából származó zöldséget Kínában és Japánban már a 3. században termesztették, Európában a 19. században ütötte fel a fejét, népszerűsége az utóbbi néhány évtizedben ugrott meg.
A piacok és a boltok zöldségáru részlegén a kínai kel júniusban jelenik meg és egészen november végéig folyamatosan hozzá lehet jutni a zöldséghez. A kel jól tárolható zöldség, így vásárlásnál bátran belekerülhet a kosárba, még ha épp nincs is betervezve a menübe, mivel 1-2 hétig gond nélkül lehet a hűtőben tárolni. A zöldséget hibernálni is lehet, de csakis blansírozás után.
Miért érdemes gyakran fogyasztani?
A káposztafélékhez hasonlóan a kínai kel nagyon egészséges, A-, C-, B- és K-vitamin-tartalma jelentős, valamint nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot és szelént is. A kínai kel csökkenti a gyulladás kialakulásának kockázatát, a zöldség polifenolokban gazdag, melyek a szervezetben kialakuló gyulladások ellenségei. A kelben lévő ásványi anyagok és vitaminok hozzájárulnak az egészséges csontokhoz és az izmok növekedéséhez.

Élelmi rosttartalma magas, kipucolja az emésztőrendszert. A káposztafélékkel ellentétben nem okoz puffadást, így érzékenyebb gyomrúak is bátran beépíthetik az étrendjükbe az egészséges zöldséget. A kel magas tápértékű élelmiszer, háromszor annyi fehérje található benne, mint a fejes káposztában. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúra idején is fogyasztható. Babáknak 6-8 hónapos kortól lehet adni főtt krumplival vegyítve.
A kínai kel felhasználása
Külső levelei nem fogyaszthatóak, ezért azokat el kell távolítani. Felhasználás előtt a levelek alsó végét célszerű levágni, így sokkal könnyebben meg lehet mosni őket.
A kínai kelből nyers állapotában készülhet egészséges smoothie, csíkokra vágva izgalmas saláták is összedobhatóak belőle. Olajos vagy majonézes szósszal is meg lehet öntözni a kelből készült salátákat, nagy előnye, hogy sokkal lassabban esik össze, mint a fejes saláta, és a levelei sokkal roppanósabbak.

Koreában savanyítva is készítik, kimcsi néven árulják hagymával, paprikával, gyömbérrel és rákkal bolondítva.
A kel levelei különböző levesekbe is belecsempészhetők, lehet ez egy jól megpakolt zöldségleves vagy valamilyen krémleves. Főzeléknek is kiváló alapanyag, érdemes a hagyományos kelkáposzta-főzeléket kínai kelből elkészíteni, nagyon finom lesz.

A leveleket tölteni is lehet húsokkal, zöldségekkel vagy ízletes kencékkel, mondjuk avokádókrémmel. Csíkokra vágva wokban is pirulhat húsokkal és más zöldségekkel vegyítve. A levelek gyorsan elkészülnek, 8-10 perc alatt megpuhulnak.
A fűszerezés
A kínai kelt nagyon jól lehet fűszerezni, nagyon jól passzolnak hozzá az intenzívebb ízek, a bors, kapor, kömény, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű vagy a borsikafű. Tejszínes mártásokkal készítve, szerecsendióval fűszerezve is nagyon ízletes lesz. Érdemes felfedezni és minél gyakrabban az asztalra tenni ezt a csodálatos zöldséget, különösen ilyenkor az őszi, téli évszakokban, hisz feltölti a szervezetet minden jóval.
Fotók: Getty Images