A mesterséges édesítők veszélyei: növelhetik a szívroham és agyvérzés kockázatát

Eritrit-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A közkedvelt és egyik legnagyobb mennyiségben eladott cukorpótlóról aggasztó hírek láttak napvilágot: növeli a szívroham és a vérrögképződés kockázatát is.

Sokunkat megtévesztenek a csomagolásokon szereplő feliratok, amelyek azt hirdetik az adott termékről, hogy „cukormentes” vagy „csökkentett cukortartalmú”, hiszen azt feltételezzük, hogy ezek jobbak a cukrot tartalmazó társaiknál. 

A mesterséges édesítők elsőre jobb választásnak tűnnek a cukornál, főként abban az esetben, ha cukorbeteg vagy, különleges, szénhidrátszegény diétán vagy (pl. ketogén diéta), vagy fogyókúrázol. A legújabb kutatások azonban éppen azt igazolják, hogy bizonyos édesítőszerek a fehér cukornál is egészségtelenebbek lehetnek.

Mik a mesterséges édesítőszerek?

A mesterséges édesítőszerek két csoportra oszthatók. Az elsőbe tartozik az aszpartám vagy a szacharin, népszerűségüket pedig annak köszönhetik, hogy sokkal édesebbek, mint a cukor, így kevesebb is elég belőlük, ráadásul energiatartalmuk is alacsonyabb. Legtöbbüknél azzal a hátránnyal kell számolni, hogy hő hatására lebomlanak, így csak a már elkészült ételek édesítésére alkalmasak, és gyakran mellékízzel is járnak.

Eritrit-1

A szacharint és az aszpartámot régóta kapcsolatba hozzák daganatos betegségekkel, és a sclerosis multiplex gyanúja is felmerült nagy mennyiségű fogyasztásuk esetén. És bár ez a két édesítő régóta foglalkoztatja a kutatókat, máig nincsenek olyan megbízható vizsgálati eredmények, amelyek a fent említett betegségekkel összefüggésbe hoznák őket.  

A mesterséges édesítők másik csoportja a cukoralkoholok, azaz a xilit, a szorbit, a maltitol, az izomalt, a laktit, a mannit vagy az eritrit. Újabb kutatások ez utóbbira, az eritritre fókuszálnak, és esetében már léteznek riasztó eredmények: főként a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.

Eritrit-2

Miért tartózkodj tőle?

Az eritrit az egyik leggyakrabban alkalmazott mesterséges édesítő, amelyet az élelmiszeripar is előszeretettel használ fogyókúrás és más diétás termékekben. Ezeknek a termékeknek a célközönsége pedig éppen az a csoport, akiknél egyébként is fokozott a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az emberi szervezet kis mennyiségben természetes úton is termel cukoralkoholt, azonban ebben a formában nem okoz problémát. A gond akkor kezdődik, ha a mesterséges változatát fogyasztjuk. 

Növeli a szívbetegségek kockázatát

Az eritrithez hasonló cukoralkoholok sokaknál okoznak emésztési zavarokat, ez azonban csak az első tünet a sok közül. A több mint 4000 fő bevonásával készült tanulmány szerint azoknál a személyeknél, akik esetében magas a vérben található eritrit szintje, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szívroham és agyvérzés.  

Eritrit

Ennek oka, hogy az eritrit vérrögképző hatású, és a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik az úgynevezett „ketogénbarát” termékeket fogyasztják, mivel azok akár az 1000-szeresére is növelhetik a vér eritritszintjét, ami már bizonyítottan vérrögképződést fokozó érték.

A fenti meggyőzőnek tűnő eredmények ellenére dr. Hazen, a kutatás vezetője további vizsgálatokat javasol, mert bár jelen kutatás alapján az eritrit fogyasztása egyértelműen összefüggésbe hozható a szívrohammal és az agyvérzéssel, nem jelenthető ki, hogy a mesterséges édesítőszer a problémák kiváltója.

Eritrit-5

Így kerüld el

Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy fogyasztása nem veszélytelen, és ha szeretnéd elkerülni, akkor a termékcsomagoláson a következő feliratokat is keresd (nem mindig eritrtitként szerepel): „cukoralkoholt tartalmaz”, „ketobarát”, „diétabarát”, „cukormentes”, „alacsony cukortartalom”, „mesterséges édesítőket tartalmaz”, „természetes édesítőket tartalmaz”.

Mivel helyettesítsd?

A mesterséges édesítőszereket akkor kerülheted el a legnagyobb sikerrel, ha teljes értékű, természetes eredetű és minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasztasz. És ha mégis szükséged lenne édesítőre, akkor az ebben a cikkben felsorolt alternatívák közül szemezgess.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon