A nagy diós bejgliteszt - Ne a nagy múltú cukrászdákban keressük a legjobbat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bejgli nélkül nincs karácsony, de ez megfordítva is igaz - karácsony nélkül sincs bejgli. Azt szerettük volna megtudni, hogy a mindenki által ismert, nagynevű cukrászdák mit tudnak bejglifronton. Nem ájultunk el.
A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik. A karácsonnyal ma már egybeforrt sütemény neve német eredetű és osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra, ahol el is terjedt a 19. század második felében. A reformkortól kezdve felváltotta a karácsonyi kalácsot. A népi hiedelem szerint a mák bőséget hoz a házhoz, a diót pedig rontás ellen kell enni.
Egy biztos, a magyar családok legtöbbje asztalán méltó helyét foglalja el a desszertek között. A bejglik között is megjelentek különleges ízek, de alapvetően a legtöbben még mindig a hagyományos, mákos-diós változatot választják. A családunkban utoljára a nagymamám sütött bejglit, nálam azóta is az az etalon. Ő bizony nem spórolt a töltelékkel, amit már önmagában is képes lettem volna megenni, de emellett a tészta is omlós és puha volt. Ő azon sem izgult, hogy kireped-e a tészta, annyira finom volt, nem számított más.
Mi a bejgli?
Az, hogy egy bejgliben ki mennyire szereti a töltelék dominanciáját a tészta javára teljesen szubjektív, de a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint az hívhatjuk csak bejglinek, amelyben legalább 40, de inkább 50 százalék a töltelék aránya a tésztában. A hivatalos meghatározás kitér a sütemény alakjára, felületére és természetesen a pontos megnevezésére is.
A teszt
Mi nem ennyire tudományosan közelítettük meg a kérdést, de természetesen figyeltünk a külcsínre is, ami egyébként az általunk kóstolt mind a 6 süteménynél megfelelt a kritériumoknak. A bejgliket vakteszten, teljesen szubjektív szempontok alapján teszteltük. Számomra volt benne óriási csalódás és kellemes meglepetés is.
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy megéri-e a nagynevű cukrászdák kínálatából tenni az ünnepi asztalra, vagy inkább az amúgy is szűkös készülődési időnkből csípjünk még le egy keveset és süssük meg magunk. Ezúttal a diósakat vettük górcső alá, azokból is hatfélét kóstoltunk. A cukrászdák viszonylag drágán kínálják a süteményeket, így érdemes megfontolni az anyagi szempontokat is. Egy "kakukktojást" is bevettünk a sorba, egy kézműves pékség termékét, amelyben én nagyon bíztam, és sajnos hatalmasat csalódtam, de amint az eredmények mutatják, a többiek is. Kár érte.
Így szerepeltek a bejglik a teszten
Jacques Liszt - Misi a pék: 2 pont, 2800 Ft
- Inkább kalács, mint bejgli, puha, de nagyon rossz az íze, kellemetlen utóízzel.
- Elég snassz íze van, ez eddig a legrosszabb.
- Kevés benne a töltelék és nagyon műíze van.
- Nagyon száraz, alig tudtam lenyelni.
Vanilin cukrászda: 2,58 pont, 2400 Ft
- Bár valódi diódarabokkal találkozni lehet a töltelékben, inkább az almát éreztem, mint a diót. A tészta pedig túl vékony.
- A tésztája nagyon száraz, porzik, de a tölteléke finom.
- Ízetlen, olyan mintha egy éve állna. Szétesik, rossz az állaga.
- Ebben is rendes dió van.
Auguszt cukrászda: 3,08 pont 3200 Ft
- Túl édes, nem dióízű, de jó állagú.
- Finom, csak nem diós bejgli
- Finoman ízesített, jó küllemű bejgli. A hagyományostól kicsit eltérő ízvilágú, de finom.
- Nagyon finom, omlós, szaftos, de gesztenyeízű, nem dió.
Daubner cukrászda: 3,17 pont 1950 Ft
- A tésztája puha, omlós, a tölteléke rumos, de van egy fura utóíze.
- Diósabb íz, de kicsit száraz, margarinos utóíz.
- Ebben van rendes dió, de túl vaníliás, cukros.
- Fura mellékíze van, sok benne a mazsola, de jó a töltelék és a tészta aránya.
Szamos cukrászda: 3,17 pont 2990 Ft
- Szép, gusztusos már ránézésre is. Nagyon jó íze van, kellemesen diós és finom.
- Ez kiváló, de nem tökéletes.
- Fűszeres, puha, de ennek is van egy kis mű utóíze.
- Annak ellenére, hogy a bejgli nem tartozik a kedvenc sütijeim közé, ez nagyon finom.
Trombitás cukrászda: 3,25 pont 1990 Ft
- Elég krémes a dió töltelék benne, egész finom.
- Puha tészta, szaftos, édes töltelék, nagyon finom, de picit mandulás íze van inkább.
- Erőteljes diós íz.
- Az állaga jó, némi citromos ízt fedeztem fel, ami szokatlan.
Konklúzió
Mindenki döntse el a teszt alapján, hogy érdemes-e megvenni ennyiért a bejglit, viszont ha mégis az otthoni sütés mellett döntünk, ezzel a recepttel biztosan sikert aratunk.
Fotó: Debreceni Tomazina / Sóbors