Virágzik a bodza, elmondjuk, hol és hogyan gyűjtheted: nem csak szörp készülhet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes, mézes illatú bodza a tavasz egyik becses kincse, melyet sokrétűen lehet felhasználni.
A fekete bodza hazánk egész területén megtalálható cserje vagy kisebb fa, a törzsét és az ágait szürke vagy barna kéreg borítja. Az idősebb ágak szürke vagy szürkésbarna színűek, a fiatal vesszők zöldek.
A virágok május közepétől nyílnak, fehér vagy sárga színűek. Nem csak a virágzata, a lehulló virágok helyén megjelenő csonthéjas bogyó termése is sokféleképpen felhasználható, de csak érett állapotában, amikor a színe sötétlila vagy fekete, különben mérgező lehet. Az érett termésből ízletes lekvár, szörp, szirup, szósz vagy tea készülhet, érdemes hőkezelni.
Hol és hogyan lehet gyűjteni?
A bodza virágait ne forgalmas utak mellől szedd, hiszen nem szabad őket átmosni, különben pont a virágpor veszik el, amely a belőle készült ételek ízét adja. Érdemes hegyekről, dombokról, erdei tisztásokról, erdőszélekről, esetleg házak kerítése mellől gyűjteni. A legjobb, ha a betakarítás száraz, napos időben történik. Amire tanácsos figyelni a szedésnél, hogy a virágzatot mindig az alsó szárrésszel együtt kell lemetszeni. Ezeket szellősen helyezd a kosárba, mert a virágok könnyen megsérülhetnek.
A mérgező gyalogbodzát kerüld!
A fekete bodza összetéveszthető a gyalogbodzával, másik ismert nevén a földi bodzával, melynek minden része mérgező. A gyalogbodza kórószárú évelő növény. Bár megtévesztő, de illata és színe elárulja, hogy gyalogbodzával van dolgod. Míg a fekete bodza illata kellemesen édes, mézes, addig a gyalogbodza kellemetlen szagú. A fekete bodza porzója sárga, a gyalogbodza porzója bíbor vagy fekete színű.
Gyalogbodza
A bodza egészséges és sokrétűen felhasználható
A bodza virágának gyógyhatásai közt említendő, hogy vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. A bodza megfázásnál is bevethető, légúti panaszok enyhítésére is alkalmazzák. Izzasztó hatása miatt lázcsillapításra is szokták használni. Nem csak belső problémákra nyújt megoldást, külsőleg is lehet alkalmazni, mivel fertőtlenítő hatású. A virágból készült fürdőt reumás betegek bátran kipróbálhatják.
Nem csak szörp készülhet belőle
A bodzából a legismertebb finomság a házi szörp, melyet nem csak italokba csempészve érdemes kipróbálni. A bodzaszörpöt sütemények tésztájába is belekeverheted, a zamatától különleges aromát kap a desszert. A bodzából készülhet még tea, zselé, süteménykrémek, fagylalt, panna cotta és még palacsinta is. Palacsinta készítésénél két receptet is kipróbálhatsz, keverd a tésztába, süsd ki, vagy a virágokat mártsd a masszába.
Fotók: Getty Images