
Virágzik a bodza, elmondjuk, hol és hogyan gyűjtheted: nem csak szörp készülhet belőle

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Az édes, mézes illatú bodza a tavasz egyik becses kincse, melyet sokrétűen lehet felhasználni.
A fekete bodza hazánk egész területén megtalálható cserje vagy kisebb fa, a törzsét és az ágait szürke vagy barna kéreg borítja. Az idősebb ágak szürke vagy szürkésbarna színűek, a fiatal vesszők zöldek.
A virágok május közepétől nyílnak, fehér vagy sárga színűek. Nem csak a virágzata, a lehulló virágok helyén megjelenő csonthéjas bogyó termése is sokféleképpen felhasználható, de csak érett állapotában, amikor a színe sötétlila vagy fekete, különben mérgező lehet. Az érett termésből ízletes lekvár, szörp, szirup, szósz vagy tea készülhet, érdemes hőkezelni.

Hol és hogyan lehet gyűjteni?
A bodza virágait ne forgalmas utak mellől szedd, hiszen nem szabad őket átmosni, különben pont a virágpor veszik el, amely a belőle készült ételek ízét adja. Érdemes hegyekről, dombokról, erdei tisztásokról, erdőszélekről, esetleg házak kerítése mellől gyűjteni. A legjobb, ha a betakarítás száraz, napos időben történik. Amire tanácsos figyelni a szedésnél, hogy a virágzatot mindig az alsó szárrésszel együtt kell lemetszeni. Ezeket szellősen helyezd a kosárba, mert a virágok könnyen megsérülhetnek.

A mérgező gyalogbodzát kerüld!
A fekete bodza összetéveszthető a gyalogbodzával, másik ismert nevén a földi bodzával, melynek minden része mérgező. A gyalogbodza kórószárú évelő növény. Bár megtévesztő, de illata és színe elárulja, hogy gyalogbodzával van dolgod. Míg a fekete bodza illata kellemesen édes, mézes, addig a gyalogbodza kellemetlen szagú. A fekete bodza porzója sárga, a gyalogbodza porzója bíbor vagy fekete színű.

Gyalogbodza
A bodza egészséges és sokrétűen felhasználható
A bodza virágának gyógyhatásai közt említendő, hogy vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. A bodza megfázásnál is bevethető, légúti panaszok enyhítésére is alkalmazzák. Izzasztó hatása miatt lázcsillapításra is szokták használni. Nem csak belső problémákra nyújt megoldást, külsőleg is lehet alkalmazni, mivel fertőtlenítő hatású. A virágból készült fürdőt reumás betegek bátran kipróbálhatják.

Nem csak szörp készülhet belőle
A bodzából a legismertebb finomság a házi szörp, melyet nem csak italokba csempészve érdemes kipróbálni. A bodzaszörpöt sütemények tésztájába is belekeverheted, a zamatától különleges aromát kap a desszert. A bodzából készülhet még tea, zselé, süteménykrémek, fagylalt, panna cotta és még palacsinta is. Palacsinta készítésénél két receptet is kipróbálhatsz, keverd a tésztába, süsd ki, vagy a virágokat mártsd a masszába.
Fotók: Getty Images