Ezek az ételek szabad tűzön még finomabbak: bográcsban is próbáld ki őket

bogrács cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szabad tűzön készült ételeknek utánozhatatlan az ízük, a füst különleges aromát kölcsönöz nekik, főzz bográcsban minél többet.

A barbecue-zás, avagy parázson sütögetés, grillezés elképesztően divatos lett mostanában, de ne feledkezzünk meg a jó öreg nyárson sütésről sem, amikor a szalonna zsírját csepegtetjük egy jó nagy karéj kenyérre, és hagymával vagy zöldpaprikával megesszük. A grillen is rengeteg mindent elkészíthetsz, ebben a cikkben összeszedtük a kedvenc receptjeinket. 

A másik szintén közösségi szabadtéri program a bográcsozás, amikor az amúgy tűzhelyen készült ételeket szabad tűzön, bográcsban főzik meg. Ezek az általában magyaros, fűszeres ételek egészen más ízt kapnak a fémedényben, sokkal zamatosabbak lesznek. Igazából megunhatatlan fogások ezek, amelyeket szerintem minden nyáron érdemes elkészíteni, ha kertes házban élsz, vagy akár csak nyaralsz. Érdekes, a bográcsozásnál még sosem panaszkodott senki, hogy túl meleg van, az ízek kárpótolnak mindenért. Ha pedig meg akarod tisztítani a bográcsot a főzés befejeztével, akkor ezzel a módszerrel tedd.

bogrács álló ok

Paprikás krumpli

A paprikás krumpli igazi klasszikus, ami mindenhogyan isteni, de érdemes szabad tűzön is elkészíteni. A titok a sűrű szaft, amelyet sok hagymával és szalonnával érhetsz el. A csípősséget te szabályozhatod, ami nem maradhat ki belőle, az a jó minőségű kolbász és mellőle a friss kenyér. 

paprikás krumpli

Paprikás csirke

A paprikás csirke, avagy csirkepaprikás is sokkal különlegesebb lesz, ha bográcsban készíted. A csirkepaprikásnál is ahány ház, annyi szokás, van, aki csak combból készíti, de van, aki az egész csirkére esküszik. A lényeg itt is a jó alap, például egy jó lecsóalap és a sok-sok hagyma, a végén pedig a tejfölös habarás. 

csirkepaprikás

Marhapörkölt

A pörköltek közül a marha nagy kedvenc, és isteni lesz, ha bográcsban, jó minőségű vörösborral készíted. A jó marhapörkölt titka szintén a sűrű szaft, a türelem, amíg a hús egészen puhára fő, valamint a megfelelő fűszerezés. A legjobb, ha lábszárból készíted, kezdheted a pörköltalappal, vagy előtte körbepiríthatod a húst. 

marhapörkölt

Bográcsgulyás

Ez az étel a bográcsba termett, már a nevében is benne van, hogy hol készítve lesz a legfinomabb. A bográcsgulyás, avagy a gulyásleves hungarikum, de mindenki kicsit másképp készíti. A hagyma mennyiségén itt se spórolj. Ami ne maradjon ki belőle, az a csipetke és mellőle a friss, ropogós héjú kenyér.

gulyásleves

Halászlé

A halászlé egyáltalán nem csak karácsonyi fogás, egy jól sikerült horgászat után bátran főzz a halakból isteni ételt bográcsban is. A jó halászlé többféle halból készül, de sokat számít a jófajta vöröshagyma és a kiváló minőségű fűszerpaprika is. Ha bajai módra készíted, kínálj mellé gyufatésztát is. 

halászlé álló

Lecsó

Ahogy a paprikás krumpli, a lecsó is isteni lesz kolbásszal és persze bográcsban főzve. Az alap a hagyma, paprika és a paradicsom, amelyet kolbásszal és tojással tovább dúsíthatsz. A lecsó akkor jó, ha jó szaftos, ezért hagymából érdemes többet használni, de a kolbász, szalonna mennyiségét is növelheted. 

lecsó

Chilis bab

Nemcsak a magyaros ételek finomak bográcsban, hanem az olyan kedvencek is, mint a chilis bab. A jó chilis bab titka a főzési idő, a bográcsban lesz lehetőséged sokáig rotyogtatni. Ha megfelelő ideig főzöd, akkor lesz sűrű a szósz, és akkor érnek össze az ízek. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnod.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors

Ezt is szeretjük