Őszi receptválogatás szüret idejére: boros fogásokat mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor borok. Forrón vagy hidegen, egy borbárban vagy otthon, egy finom pohár bor mindig simogatja a megfáradt lelket.
Míg régen az alkoholt inkább az ételek mellé kínálták, addig ma már inkább az a trend, hogy bele is kerül. Legyen szó egy vörösboros raguról vagy egy tejszínes-fehérboros mártásról, ha eltalálod a tökéletes bort az ételhez, valami igazán rendkívülit fogsz alkotni.
Ősszel pedig erre duplán is lehetőséged nyílik, hiszen nemcsak a szüret ideje köszönt be, de a vadszezon is elkezdődik. Éppen ezért összeállítottunk egy igazán színes és változatos receptválogatást, amelyben az évszak szinte összes bora és húsa terítékre kerül majd, nem megfeledkezve a desszertekről sem.
Fokhagymás, fehérboros gomba
Ez a fogás kiváló előételnek, de akár köretnek is, és az elkészítése is pofonegyszerű. Az igazi karakterét a zöldfűszerek és a mámorító, száraz fehérbor adja meg, a leheletnyi csípős aromát pedig a chilipehely kölcsönzi.
Fehérboros csirkecomb
Kicsit még a fehérborok közt evezve nem hagyhatjuk ki a válogatásból ezt a francia ihletésű, csirkés receptet sem. Nemcsak azért, mert a franciáknál ez egy, mondhatni, nemzeti étel, ami a coq au vin blanc nevet viseli, hanem azért sem, merthogy ők is egy igen nagy bornemzet, akiktől rengeteg csodálatos bor és megannyi étel is származik.
Tejszínes-gombás rizottó fehérborral
A rizottó, mint az olasz konyha egyik remeke, egy egészen különleges étel, ugyanakkor megvannak az elkészítésének a trükkjei. Bár a legtöbbször azt hallani a rizottóról, hogy csak az igazán bátrak állnak neki az elkészítésének, ez csak ijesztgetés. Igenis merj hozzáfogni, mert ha a lépésekre és az alapanyagokra odafigyelsz, otthon is főzhetsz egy tányér csodálatos rizottót.
Vörösboros vaddisznóragu
A fehérborról a vörösre váltva, ha már a vadhúsnak is szezonja van, nem maradhat ki a felhozatalból a szaftos vaddisznóragu receptje sem. Ennek a fenséges vadhúsnak, amelynek íze a legkevésbé hivalkodó a vadak között, az áfonyalekvár és a száraz vörösbor a titka. Ezektől lesz ugyanis igazán ízletes és szaftos. Azért a borókabogyóról se feledkezz meg!
Vörösboros hagymalekvár
Ez a fogás szintén kihagyhatatlan az őszi repertoárból. Az egyszerre édes és savanykás lekvár a balzsamecettől és a vörösbortól lesz különleges, cukor helyett pedig mézzel is édesítheted. Csupán egy órát vesz igénybe az elkészítése, cserébe egész télen élvezheted az ízét, ami pirítóssal, egy finom pástétom mellé, illetve vörös húsokhoz is tökéletesen illik.
Lasagne
Kevesen tudják, de az igazán ízletes lasagnéból bizony nem maradhat ki a száraz vörösbor sem. Akár 2-3 deci bort is bűntudat nélkül hozzáadhatsz a raguhoz, mert ettől lesz igazán telt az íze. Ez az a kis extra, amitől nemcsak fűszeres-paradicsomos lesz a lasagne raguja, hanem igazán olaszos.
Vaníliás borban posírozott körte
Mivel a vörösbor desszertek készítéséhez is tökéletes, ezért esett most a választásunk a vörösborban posírozott körtére. Ez egy egyszerűen elkészíthető borszirupon alapuló desszert, amit vaníliával, fahéjjal, cukorral és brandyvel ízesítenek, majd abban főzik meg a körtét. Az biztos, hogy ezzel mindenkit leveszel majd a lábáról, és nem csak az alkoholtartalma miatt vonzó.
Fotók forrása: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors