Kiadós egytepsis, leves, fasírt és más finomságok brokkoliból: kedvenc receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, tele van a szervezet számára értékes anyagokkal, ha pedig jól bánsz vele, rengetegféle ízletes fogás kerülhet belőle az étkezőasztalra.
A zöld csodanövény rákvédő hatásáról is ismert, rostgazdag, C- és K-vitamin-forrásnak is tökéletes. Az immunerősítő zöldséget rengetegféle módon felhasználhatod. Nemcsak az egyik legegészségesebb, hanem a legfinomabbak közé is sorolandó.
Persze nagyon könnyű elrontani, ha pedig úgy kerül a tányérra, jöhet a fintor. A zöld készítésénél az első szabály, hogy ne főzd túl, mert akkor kellemetlen lesz a zamata, és értékes tulajdonságaitól is megfosztod. Hogy kellően roppanós és ízletes legyen, mindig lobogó, sós vízbe dobd a rózsákat. A zöld forrázási ideje 4-6 perc, párolási ideje pedig 5-8 perc. Az egészséges zöldség szára és levelei is felhasználhatók, a rózsák értékei megvannak a szemétnek hitt részekben is.
Mivel nagyon egészséges, fontos, hogy már kis korban megszeresse az ember. Kínáld a gyermekednek párolva vagy főve, de kaphat a rózsa ropogós bundát, készülhet belőle leves, fasírt. A brokkoliból krémes, ízekben gazdag tölteléket is készíthetsz, melyet húsok töltelékeként használhatsz. Ha nagyon egészségtudatos vagy, nyersen is beiktathatod az étrendbe, készíthetsz belőle zöld turmixot, vagy forgasd salátába. Mutatjuk kedvenc brokkolis receptjeinket, melyeket vétek kihagyni!
Brokkolis tészta ropogós morzsával
A brokkolis tészta az olasz konyha egyik legkedveltebb fogása. Egyszerűen összedobható, még kezdő fakanáltanoncoknak is sikerülni fog. A tésztás recept több változatban is ismert, kerülhet sajt is a zöldséghez vagy ropogós zsemlemorzsa. A morzsa friss kenyérből a legfinomabb, de zsemlemorzsa is megteszi. Az ízesítésre nagyon figyelj, a fokhagyma kötelező, ha pedig pikánsabban szeretnéd kínálni, akkor a chiliről se feledkezz meg.
Krémes gnocchi brokkolival
Egy újabb tésztás fogás, mely az előző recepthez hasonlóan ízletes és tartalmas. A krémes gnocchi brokkolival és az olaszok kedvelt krumplis tésztájával egybeforgatva készül. A gnocchit érdemes házilag készíteni, úgy sokkal finomabb lesz. A szósz nagyon szaftos, köszönhetően a sajtnak és az alaplének. Alaplé helyett tejet is használhatsz. Az étel fűszerezésénél ne feledd a szerecsendiót, de itt is választhatsz pikánsabb ízesítőket.
Vörös lencsés brokkolikrémleves
A szemet gyönyörködtető brokkolikrémleves nagyon egészséges és finom. A brokkoli mellett a vörös lencse is helyet kap a fogásban. A hüvelyesnek köszönhetően sokkal tartalmasabb és ízletesebb. A krémes textúráról a kókuszital gondoskodik, tálalásnál pedig pirított mandula teszi izgalmassá a krémlevest.
Brokkolifasírt quinoával
Nem csak húsból lehet ízletes fasírtot készíteni, zöldségből is szaftos finomság készülhet. A húsmentes változat egyik népszerű képviselője a brokkolifasírt, melyben a quinoa is helyet kap. Na de mi is az a quinoa? A magféle Dél-Amerikából származik, hasonlít a mustármagra. A gluténmentes álgabona bővelkedik fehérjében, vasban és magnéziumban. A fenségesebb ízélmény kedvéért a zöldségfasírtba reszelt sajtot is keverj, úgy szaftosabb lesz.
Dubarry-szelet krumplival és brokkolival
A kisvendéglők kedvenc fogása hagyományosan karfiollal készül, de ha újítanál a recepten, akkor próbáld ki brokkolival. A Dubarry más újítást is kaphat. A megszokott rizses köret helyett a hússzeletek alá krumpli kerül. Így nagyon kiadós egytepsis fogás kerül az asztalra, mely besamelmártással és reszelt sajttal megszórva sül krémesre.
Brokkolival és sajttal töltött krumpli
A héjában sült burgonya felturbózott változata. A krumpli krémes tölteléket kap, melyben a roppanós brokkoli is helyet foglal. A töltött krumpli belsejébe sajt, vaj, író és joghurt keveréke kerül a zölddel együtt. A fűszerezést érdemes ízlésre szabni, remekül illik bele a szerecsendió, de pikánsabb aromának is jut hely.
Csőben sült brokkoli túróval
Az egészséges fogás főétel vagy köret formájában is az asztalra kerülhet. Az inzulinrezisztenseknek és a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk a finom falatokról, bőven van lehetőség ízletes receptek közül válogatni. Ez a csőben sült brokkoli is ilyen. A zöldségre kerülő fehér mártás gluténmentesen készül, a fenséges ízélményről pedig a hagyma és a túró gondoskodik.
Brokkolival sült fehérbab
A brokkolit blansírozás nélkül is sütőbe tolhatod. A zöldet szedd rózsáira, alaposan fűszerezd sóval, borssal, fokhagymával és citrommal. A zöldséget reszelt parmezánnal is dobd fel. Pillanatok alatt elkészül az egészséges és ízletes sült brokkoli, melybe fehér főtt bab is kerül.
Cover: Getty Images, belső fotók: Botos Claudia/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter, Ruzsovics Dorina