Óriási csúszós buborékok, ízes, édes tea: miért olyan imádnivaló a bubble tea?

bubbletea cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően furcsa és legalább annyira addiktív élvezet az ázsiai tea, amiben óriási buborékok és gyöngyök úszkálnak.

A tea, ami édes, fekete vagy zöld, gyümölcsös vagy nem, de a lényeg, hogy miközben szívószállal kortyolgatjuk, meglepetésszerűen puha, ragacsos bogyók bukkannak fel benne, amelyeket aztán mókás dolog elrágcsálni és megenni. Egészen abszurd koncepció, ezért szeretjük annyira.

Nehéz elképzelni ennél bizarrabb, mégis függőséget okozó italt, télen melegen, nyáron hidegen, mindig nagyon-nagyon jólesik. Nagyon frissítő és annyira eltelít, hogy kis étkezésnek simán elmegy. Különösen, ha a nagyot választjuk, és butaság lenne másként tenni, mert ha már élünk, éljünk igazán.

Tajvani találmány

Eredetének pontos történetével kapcsolatban több verzió is kering, de az valószínű, hogy a nyolcvanas években készítettek ilyesmit először Tajvanban. Az egyik sztori szerint egy teaház tulajdonosának pattant ki a fejéből hirtelen ötlettől vezérelve, hogy tápiókagyöngyöket tegyen a teába, a másik szerint egy véletlen baleset folytán vegyült a népszerű pudingalapanyag az itallal.

Tejes, gyümölcsös

Ha ma bemegyünk egy bubble tea-t árusító helyiségbe, több választás áll előttünk. De éppen ez az egészben a buli. Először is el kell dönteni, hogy zöld vagy fekete teával szeretnénk, aztán pedig azt, hogy tejes vagy gyümölcsös keverékre vágyunk, végül pedig, hogy forrón, langyosan vagy melegen, esetleg nyáron hidegen, sőt, jegesen szeretnénk fogyasztani. Ezt követően sok helyen még abba is beleszólhatunk, hogy csak fekete tápiókagyöngyöket vagy zselédarabokat is kérünk-e a teánkba. 

bubble tea kicsi

Tápióka

Korábban már írtunk erről a csodás alapanyagról, amiből pudingot is készítettünk. Ez a ragacsos, rengeteg folyadékot magába szívó keményítő kis gyöngyökben és nagyobb kiszerelésben is kapható, előbbiből készítettük ezt a desszertet, utóbbit pedig főként ennek a teának a kiegészítésére használják. Gyakran fekete vagy sötétbarna színben kerülnek a pohárba, amelyet a hozzáadott barna cukornak köszönhetnek. Másutt élénkzöld színű buborékokkal is találkozhatunk, ezek elméletileg a zöld teától kapják erős ízüket.

Változatok

Bár a klasszikus verzió fekete teából, tejből és tápiókából állt, már elképesztő választékban lehet kapni szerte Ázsiában és a világon. A legmenőbb verziók sűrített tejjel készülnek, a gyümölcsök közül pedig a mangós és a licsis íz található meg a legtöbb helyen. Általában rengeteg cukorral készül, szóval nem valami egészséges italra kell itt gondolni, de sok helyen beleszólhatunk a cukor mennyiségébe is.

Budapesten

Már itthon is egyre többfelé ki lehet próbálni, például a Teréz körúton az Oktogonnál, a Petőfi Sándor utcában, több bevásárlóközpontban, de a mi kedvencünk valamivel odébb, a Kínai negyedben található, ahol a sertésfül mellett árulják ezeket az italokat. Itt sűrű, erős, tartalmas, karakteres és nem utolsósorban cukorízű buborékos teákat adnak, aki még nem próbálta, itt érdemes kezdenie az ismerkedést. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük