A legjobb olasz pizzák Budapesten: 7 hely, ahová megéri betérni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lehet vastag vagy vékony a tésztája, kerülhet rá fehér vagy paradicsomos alap, a pizzát mindenki szereti. Mutatjuk, Budapesten hol találni a legfinomabbakat!
A pizzáról az a mondás járja, hogy ha jót szeretnél belőle enni, Olaszországba vagy New Yorkba kell menni. Mi most nem küldünk senkit ilyen messzire, kis hazánk fővárosában keressük a legjobb falatokat.
Gondoltad volna, hogy a pizza ősi finomság? Az első írásos emlék egy dél-olaszországi latin szövegben tűnik fel időszámításunk kezdete után 997-ben.
Az olasz konyha mesterművét azóta is az egész világon nagy imádat övezi. Olaszországban különösen nagy becsben tartják a pizzát, köszönik, ők nem kérnek rá ananászt. Míg Amerikában és más nemzetek konyhájában találni egész különleges feltétekkel megbolondított változatokat, addig olasz földön nem tűrik az ilyen szentségtörést. Mi sem jobb bizonyíték erre, hogy az amerikaiak egyik legnépszerűbb gyorsétterme, a Domino’s (hasonló, mint a Pizza Hut) 2015-ben bepróbálkozott az itáliai piacon, de csúfosan elbukott és csődöt jelentett.
Az igazi hagyományos olasz pizzának nincsen párja. Római vagy nápolyi, mindkettőnek megvan a maga varázsa. Szerencsére, a jóból Budapesten is akad, mi most a szerkesztőség kedvenceit szedtük egy csokorba, olyan helyeket, ahova bátran beülhetsz, ha kiváló minőségű pizzára vágysz, de házhoz is rendelheted, ha a nagy nyári hőségben inkább otthon birkóznál meg vele.
Pizza Manufaktúra
Az Erkel utcában jó hangulat és finom pizzák várják az érkezőket. Több mint 20-féle pizza közül lehet válogatni, van itt piros (paradicsomos) és fehér (tejföl, tejszín) alappal készült is. Az egyszerűbb vonal kedvelői próbálják ki a Margit nevű pizzát, nem nehéz kitalálni, paradicsomos alap és mozzarella kerül a könnyed, légies olasz tésztára. Ha pedig ínyenc vagy, akkor jöhet a Flaska, melyen gorgonzolás tejszín az alap, rajta pedig laskagomba és grana padano kap helyet. De ennyivel nem merül ki a választék, találni mascarponés, édesburgonyás, csípős, tojásos, grillzöldséges pizzát, szóval tényleg rengetegféle finomságot lehet falatozni a Pizza Manufaktúrában.
Kép: Pizza Manufaktúra Facebook-oldal
Pizzica
A Nagymező utcában már 9 éve sütik az autentikus, roppanós római stílusú pizzákat, melyeket ollóval, szögletes formában szeletelnek. A hangulatos hely egy testvérpárnak köszönhető, akik még arra is gondoltak, hogy a pompás falatok mellett a művészetek iránt rajongóknak is legyen miben gyönyörködniük: a galérián fiatal tehetségek alkotásait lehet megcsodálni. A Pizzica tésztája napokig kel, ettől a folyamattól lesz kifogástalan a minősége, na meg az eredeti olasz alapanyagoktól. A pizzaválaszték igazán széles, van itt mortadellás, szarvasgombakrémes és szardellás is.
Kép: Pizzica Facebook-oldal
Pizzi
A Pozsonyi utcában olasz alapanyagokból, saját recept szerint készülnek az ellenállhatatlan pizzák. Vannak itt klasszikusok, Margherita, 4 sajtos vagy sonka-gomba, de olaszosabb ízvilágúakat is lehet kóstolni, ilyen a szarvasgomba-, gorgonzola-, salsiccia-, carbonara- vagy a nápolyi szalámis pizza. A Pizziben arra is van lehetőség, hogy te magad, az ízlésednek megfelelően állítsd össze a pizzát, ha pedig vegán életmódot követsz, akkor sem kell kimaradnod a jóból, növényi sajttal is kérheted.
Kép: Pizzi Budapest Facebook-oldal
Amore di Napoli
A XI. kerületben, a Budafoki úton isteni, vékony tésztás nápolyi pizzákat találni. A pizzéria megálmodója Tar Ákos, aki olasz pizzakészítő mesterektől tanulta a szakmát, a 2014-es világbajnok pizzasütő mesterrel, Giulio Scalpival is együtt dolgozott. Ákos és csapata szemet gyönyörködtető, ízletes pizzákkal várja a vendégeket. Mivel a hely nagyon népszerű, érdemes asztalt foglalni, így biztos, hogy helyben tudod élvezni a finom falatokat, akár a teraszon is. A választék bőséges, autentikus ízek és remek hangulat várja az érdeklődőket.
Fotó: Amore di Napoli Facebook-oldal
La Cipolla
A La Cipolla pizzái minőségi olasz alapanyagokból készülnek, a házi paradicsomszószuk legendás. A kézzel nyújtott vékony tészta rengetegféle izgalmas feltéttel kipróbálható, itt is van fehér és piros alap. Szerencsére, a laktóz- és gluténérzékenyekre is gondoltak, így mindenki megtalálja a neki való finomságot. Az étterem most készül új helyen nyitni, addig is érdemes házhoz rendelni, a pizzák mellett más finomságokat is érdemes felfedezni.
Kép: La Cipolla Facebook-oldal
Porcellino
Az Ady Endre utcában található hangulatos étterembe lépve olyan, mintha Olaszországba érkezne az ember. A tágas terasz, a mediterrán növények, az egész atmoszféra Itáliát idézi. A Porcellino finomságait szenvedéllyel készítik, minden falatban érezhető az olasz ízvilág, a pizzák és tésztaételek jól bejáratott recept szerint készülnek. A hagyományos pizzák mellett különlegesebbeket is érdemes felfedezni, ilyen a Sondrio, mascarponéval, mozzarellával, bresaola sonkával, kecskesajttal, rukkolával és fügelekvárral.
Kép: Porcellino Grasso Ristorante Facebook-oldal
D’Al Michele Pizzeria
Ha Budapest legfinomabb római stílusú pizzáját keresed, akkor irány a Kolosy tér közelében lévő Lajos utca. A családi receptek alapján készült finomságok illata betölti az egész utcát, így csalogatja a bisztróba az arra járókat. Az aprócska étkezdébe lépve gusztusos pizzákban lehet gyönyörködni, melyeket muszáj megkóstolni. A pizza tésztája 48 órás hideg kelesztéssel készül, melynek köszönhetően könnyű, buborékos lesz a belseje, kívülről pedig roppanós. A választék széles, van itt szalámis, sonkás, gombás, és persze a gourmet kínálat is bőséges. Érdemes megkóstolni a rukkolás-ricottásat vagy a szarvasgombakrémeset. Az étteremből rendelni is lehet, a hideg kelesztési technikának köszönhetően a pizza sütőben újramelegíthető, olyan, mintha frissen került volna ki a kemencéből.
Cover és első fotó: Getty Images