Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
A cékla az őszi, téli szezon sztárja, finom és rendkívül egészséges. A zordabb időben különösen ajánlott a gyakori fogyasztása, hogy megerősítsd a szervezetedet.
A zöldséget egész évben fogyaszthatod, ősszel és télen azonban sokkal gyakrabban kerül terítékre. A cékla csodás zöldség, amelyből pompás savanyúság készül, és persze más módon is a tányérra kerülhet.
Az élénk színű finomság vitaminokban és ásványi anyagokban dúskál, a gumója és a levelei is fogyaszthatók. Érdemei közé sorolandó, hogy javítja a vérkeringést, jót tesz az idegrendszernek és a memóriának, valamint csökkenti a vérnyomást, daganatellenes hatásokkal is rendelkezik.
Rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, az aktív sportolókat energiával látja el. Méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, vérszegényeknek is érdemes az étrendjükbe iktatniuk, mivel gazdag vasforrás.
Feldolgozása és fogyasztása
Ahogy már említettem, a gumója és a levele is felhasználható. Régen főleg savanyúságot készítettek a zöldségből, vagy megsütötték, de mára rengeteg izgalmas recepttel bővült a paletta. Egészséges turmix, hívogató leves, köret és még sok-sok finomság alkotható a céklából.
A legjobb, ha piacon vásárolod meg, héjastul, így nagyon ötletesen felhasználható. Ha savanyított változatban szerzed be, akkor sültek, rakott krumpli vagy pörkölt mellé csodás kísérő, de csíkokra vagy kockákra vágva különböző saláták is összedobhatók belőle.
Kesztyű a pucoláshoz!
A céklagumót nem érdemes csak úgy csupasz kézzel megpucolni, mert befogja a bőrt, méghozzá erősen. A foltok eltávolítására különböző trükköket kell bevetni. A legjobb, ha ezt elkerülöd, és kesztyűt húzol, amíg a zöldséggel dolgozol.
Nyersen vagy főve?
A cékla kicsit sem unalmas, nagyon sokféle módon felhasználható.
Nyersen is szuper, érdemes belőle egészséges turmixot készíteni. Főve és párolva is érdemes kipróbálni: így magában, minden plusz nélkül is jólesik, de összedobható belőle leves, püré vagy más köret. A főtt vagy párolt cékla könnyebben emészthető, ezért az érzékeny gyomrúak inkább így falatozzák. A zöldség sütőbe tolva is ízletes. Linkelünk is pár csodás receptet, amit érdemes kipróbálni.
Céklával gyúrt tészta
A házi tészta készítése talán kicsit macerás, de megéri elsajátítani a mesterséget, mert sokkal finomabb, mint a bolti. A házi tészta bármilyen formára és méretre vágható, ha pedig a hagyományos recept helyett izgalmasabban szervíroznád, akkor víz helyett céklapürével gyúrd. Az így készült pasta nagyon látványos és finom, gasztroajándéknak is tökéletes.
Házi céklakrém
A színpompás céklából készült kence öröm a szemnek és rendkívül ízletes. A kence különlegességét a feta sajt és a frissen őrölt bors adja. Próbáld ki az egészséges finomságot pékárura kenve, vagy kínáld zöldségek és húsok mellé. Sőt, még tésztával is egybeforgathatod.
Céklás galette
A vitamingazdag zöldség sós pite formájában is első osztályú. A tészta finom omlós, ami a céklás töltelékkel együtt lesz fenomenális, ha felkarikázva helyezed rá a zöldséget, úgy sokkal gusztusosabb. A cékla mellé lila hagyma és feta sajt is kerül. Jólesik magában, és sültek mellé is kínálható.
Céklalekvár
A különleges fűszerekkel készült házi céklalekvár csodás, egészséges és finom. Kenhető kenyérre vagy leveles tésztára, és persze pitetésztára is, a felhasználása sokrétű. Érdemes céklalekvárral feltölteni a kamra polcát, és gasztroajándékként is számíthatsz rá.
Céklás almasaláta
A joghurttal kevert céklasaláta jó hidegen kínálva az igazi, és alma is feldobja. Ezeket reszelve vagy ízlés szerint feldarabolva keverheted össze a salátástálban. A színes saláta tökéletes köret húsok vagy zöldségből készült fasírt mellé, de rántott húsos szendvicsbe is pakolhatod, meglepően finom.
Krumpligratin céklával
A gratin krémes francia fogás, ami hagyományosan krumpliból készül, most azonban a klasszikus receptet céklával keverve ajánljuk. A különleges fogás szétolvad a szájban, nagyon selymes, köszönhetően a besamelmártásnak. A szép aranybarnára sült étel felszolgálásával érdemes picit várni, hagyd hűlni 20-30 percet, úgy könnyen és szépen szeletelhető.
Céklaleves fetával
A céklás finomságok közül az egyik nagy kedvenc a céklaleves. A fogás egészséges és ízletes: a zöldség sütőben sül, utána kell alaplével összeturmixolni. Ehhez jön még a joghurt és a feta sajt. Az őszi, téli szezonban ezt a levest kötelező az asztalra tenni.
Céklás falafelgolyó
A közel-keleti konyha kedvence a falafel. A zöldségfasírt hagyományosan csicseriborsóból készül, de bátran lehet más zöldségekkel dúsítani. Ilyen a cékla is, ami mellé édesburgonya, sütőtök és sárgarépa is kerülhet, hogy picit édeskésebb legyen a massza. A zöldséggolyókat megsütheted bő olajban, sütőbe tolva vagy légkeveréses sütőben is.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors