Csökkenti a vérnyomást és feltölt energiával: 5 érv a céklafogyasztás mellett
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem is gondolná az ember, hogy ez a vibráló színben tündöklő zöldség milyen sokféleképpen variálható, és micsoda érték a szervezet számára.
A cékla, más néven céklarépa, tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, és vitaminokban is dúskál. Ezt a pompás zöldséget az ősidők óta fogyasztják, mivel hamar felismerték jótékony hatásait. Habár az íze megosztja az embereket, abban biztos lehetsz, mindennapi fogyasztása áldásként fog hatni a szervezetedre.
A cékla, tudományos nevén, Beta vulgaris, jótékony hatásait a régiek hamar felismerték. Akkoriban a lázas betegekkel vagy székrekedéssel küzdőkkel itattak céklalevet. Az azóta eltelt időkben a tudomány bebizonyította, hogy a zöldségben található folsav segítségével számos fejlődési rendellenesség kialakulása előzhető meg a terhesség korai szakaszában. Ismerjük meg kicsit jobban, miért is javasolt a gyakori céklafogyasztás.
Méregtelenítő és zsírégető
A cékla nagymértékben tartalmaz betaint, ami a zsírok lebontását segíti elő. Alacsony energiatartalma miatt diétázók számára ajánlott a fogyasztása, kiváló méregtelenítő, uborkával és sárgarépával kombinálva a leghatásosabb, felveszi a harcot a zsírpárnákkal. Természetesen csodát ne várj, a kanapén lustálkodva nem lesz eredménye a céklában fürdőzésnek.
Feltölti a szervezetet
A vörös gumós növény valódi kincsesláda, húsa gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban és kénben. Ezeknek köszönhetően szívósabb lesz a szervezet, sportolásnál pluszerőt ad, sőt még a magas vérnyomást is csökkenti nitráttartalma miatt.
Vitaminbomba
Jobban mondva C-vitamin-bomba. Napi egy pohár céklalével gondoskodhatsz a bőröd szépségéről, legyűri a pigmentációt és különböző bőrfoltok ellen is használ. Ha sikerül mindennap elfogyasztani egy pohár céklalevet vagy céklasmoothie-t, látványos eredményben lesz részed. Ez a bíbor színű csoda A-vitaminban és B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitaminban is bővelkedik. Nyersen fogyasztva nyerhető ki belőle a legtöbb tápanyag.
Betegségek ellenszere is lehet
Egyre többen állítják, a betacianin miatt bizonyos rákfajták ellen is védelmet nyújt. Ha valakinek alacsony a hemoglobinszintje, ajánlatos, hogy beiktassa az étrendjébe. A céklának magas a vas- és folsavtartalma, ami a vérképzésre is jótékonyan hat.
A hideg idő beköszöntével különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamin jusson a szervezetnek. Nagyon változatos, sokoldalú zöldség a cékla, melyből gazdag saláták és szépséges levesek is készülhetnek, fogyasztásával pedig tényleg csak jót teszel a testeddel - itt találsz szuper céklás recepteket.
Fotók: Getty Images