Hogyan fokozza a céklalé a teljesítményedet? Számos pozitív egészségügyi hatása van
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ha szeretnél egészséges maradni, fogyassz minél több céklát mindenféle formában, sütve, krémlevesnek, de a legjobb, ha levet készítesz belőle.
A cékla nagyon egészséges, magas a C-vitamin tartalma, gazdag káliumban, A- és B-vitaminban. Daganatos betegségek kezelésénél is szokták alkalmazni, vízhajtó, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Káliumtartalma miatt az izomzatot és az idegrendszert is támogatja. Eheted nyersen vagy sütve, süteménybe gyúrva, krémlevesnek, de akár még vega fasírtot is készíthetsz belőle.
Ha nyersen fogyasztanád, akkor a legjobb, ha levet készítesz belőle. Ha sportolsz, még inkább érdemes beiktatnod az étrendedbe, nemcsak egészséges, hanem a teljesítményedet is növeli. Ha túl intenzívnek (földízűnek) találod, turmixolj hozzá egy kevés almát vagy répát. A zöldségekben gazdag táplálkozás egyébként is hozzájárul az állóképességed és a sportban nyújtott teljesítményed növeléséhez.
Tele van tápanyagokkal
A cékla magas nitráttartalmú zöldség, amely nemcsak antioxidánsokban gazdag, hanem a sportteljesítményt is fokozza. A benne lévő nitrát a szervezetben nitrogén-oxiddá alakul, amely tágítja az ereket és csökkenti a vérnyomást, így javítva sportolás közben az izmok vér- és oxigénellátását. Így sokkal többet tudsz edzeni anélkül, hogy kifáradnál.
Javítja a sportteljesítményt
A céklalé növeli a véráramlást az izmokban és az izmok felé, hatékonnyá teszi azok tápanyagellátását, amellyel hozzájárul az izmok növekedéséhez. A céklában lévő pigmentek erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatásúak, így sportolás után gyorsabban tudsz regenerálódni.
Kutatások is igazolták a céklalé pozitív hatását
Kajakosok, triatlonisták, kerékpárosok, úszók, futók és aktív, egészséges felnőttek között végzett felmérés szerint azoknak, akik céklalevet fogyasztottak, javult az oxigénkapacitásuk, szemben azokkal, akik nem ittak a zöldség levéből. A céklalevet fogyasztó kerékpárosoknak 0,8 százalékkal javult a teljesítményük egy 50 mérföldes teszten. Az úszók nagyobb edzőképességet és jobb állóképességet mutattak a céklalé fogyasztása után. A futók 5 százalékkal gyorsabban futottak az 5000 méteres versenyen, amikor másfél órával a verseny előtt céklalevet ittak. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a hatás, a sporttevékenység előtt 90 perccel érdemes fél kilogramm céklából kinyert levet fogyasztani.
A cékla egyéb egészségre gyakorolt pozitív hatása
Csökkentheti a vérnyomást
Mivel a céklalé magas nitráttartalmú, értágító hatása van, ellazítja az ereket, így a vér is szabadabban áramolhat. A kutatások azt mutatják, hogy 500 ml céklalé elfogyasztása után három órával már jelentősen csökkenhet a vérnyomás.
Megelőzheti a rákot
A cékla antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A vörös céklakivonat hasonló rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, mint egyes rákellenes vényköteles gyógyszerek.
Méregtelenítő hatása lehet
A céklában található antioxidánsok segítenek megtisztítani a testet a méreganyagoktól. Ha a szervezet méreganyagai csökkennek, megszűnnek a gyulladások, elindul a gyógyulás, de a krónikus betegségek kialakulásának is kevesebb lesz az esélye. Tanulmányok szerint a céklalé fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Fotók: Getty Images