Isteni citromos desszertek, amiket imádni fog a család: egyszerű, változatos finomságokat mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lédús citrom rengetegféleképpen felhasználható, kerülhet különböző italokba, ellenállhatatlan desszertekbe és még főételek, saláták vagy mártások ízesítésénél is hasznát lehet venni.
A citrusféle szőröstül-bőröstül felhasználható, persze csak a kezeletlen héjú! A süteményekbe nem csak fanyar zamata miatt kerülhet, sokat javíthat a tészta textúráján, szaftosabbá teheti. A citrom facsart levét gyümölcsös sütiknél szinte mindig kötelező használni - egybe kell forgatni a gyümölcsszeletekkel a citromlevet, mert úgy nem fognak megbarnulni.
Tojásfehérjehabba is bele lehet keverni a friss citrom facsart levét, mert szebb lesz a színe és jobb tartást kölcsönöz a habnak. A citrom reszelt héja és leve szinte mindennek jót tesz, nagyon változatos desszertek készülhetnek belőle. A most következő összeállításban a citrom szerelmeseinek kedvezünk, a 10 legkedvesebb receptünket gyűjtöttük össze - ezeket kötelező kipróbálnia mindenkinek, aki szereti a citrusos ízeket.
Citromos-joghurtos süti
Az egyszerű kevert tésztás sütemény a joghurttól nagyon lágy, az olajtól pedig szaftos. Ez a puha állag napok múlva is megmarad, persze csak akkor, ha marad belőle. Citromrajongóknak kötelező elkészíteniük, a fanyar zamatot a citrom reszelt héja adja, de ha tényleg citromfüggő az ember, levet is érdemes a masszába csorgatni. Ha pedig szeretnéd, bármilyen bogyós gyümölccsel gazdagabbá teheted a tésztát, csak jobb lesz tőle.
Citromos sütemény
A citromos finomság hasonlóan készül, mint a brownie, csak olvasztott csoki helyett citromlé kerül a tésztájába. A citrom reszelt héja és facsart leve savanykás zamatot ad a tésztának, az állaga pedig szaftos lesz. Az egyszerű süti attól igazán különleges, hogy a megsült tészta tetejére citromos máz kerül, ami látványban is sokat dob rajta, de ízben is emel rajta egy nagyot, sokkal intenzívebben lehet érezni majd a citrom aromáját.
Citromos szelet
Csupán 5 hozzávalóra lesz szükség a csodálatos citromos szelet elkészítéséhez. A látványos desszert tésztája nagyon hasonlít a pitetésztához elkészítésében és ízében is. A vajas tésztát először elő kell sütni - pont úgy, mint a legtöbb pitereceptnél -, majd a tetején el kell simítani a citromos krémet és újra vissza kell tolni a sütőbe a finomságot.
Citromkrém
Az angolok imádják a selymes citromkrémet, amit bátran lehet kekszre kenni, palacsintába, tortába vagy fánkba tölteni, de még a reggeli pirítós kenyérrel fogyasztva is jólesik elfogyasztani. Az ízletes citromkrém tényleg sokoldalúan felhasználható, a fanyar zamat kedvelői mindig tartsanak belőle otthon, hűtőben tárolva 10 napig simán eláll.
Joghurtos búzadarasüti
A neve alapján azt gondolná az ember, valamilyen joghurtos sütemény, amelyben a búzadara fontos szerepet kap. Nos, lényegében az is, csakhogy ebben a sütiben a citromnak is fontos szerepe van. A megsült, nagyon puha állagú tészta tetejét meg kell szurkálni, majd citromos sziruppal kell megöntözni. A sziruptól kicsit ragacsos, szaftosabb lesz, és amikor beleharapsz a finomságba, érezni fogod, hogy a citrom kellemes aromája átjárja a tésztát.
Citromkrémes pite
A pite elképesztően látványos, nagyon jól néz ki, ahogy az omlós tészta tetején elterül a bőséges citromkrém. Az ellenállhatatlan hűsítő desszertet már a régi időkben is készítették, népszerűsége kicsit sem fakult meg, bármelyik évszakban öröm elnassolni belőle egy szeletet, ráadásul az elkészítése sem jár sok munkával. Az elkészült pite tetejét érdemes friss citromszeletekkel díszíteni, nagyon mutatóssá varázsolja a finomságot.
Citromos kuglóf
A csábos külső ne tévesszen meg senkit, a mutatós finomság egyszerűen összedobható, a végeredmény pedig káprázatos lesz. A puha tésztába is kerül citrom, de ami igazán feldobja, az a sütire kerülő máz. A kuglófot meg kell szurkálni, így a máz nem csak kívülről borítja a tésztát, átjárja az egész sütit, így pedig sokkal jobban lehet érezni a citromot és az állaga is jobb lesz a desszertnek.
Citromos-mákos muffin
Amerikában az egyik legkedveltebb süti a muffin, a cukrászdákban és pékségekben szépen sorakoznak, sokak szemében azonban az egyik legunalmasabb édesség. Hogy miért? Mert csak egy sima kevert tészta, pedig egyszerűsége ellenére nagyon sok lehetőséget rejt magában, mindig rá lehet találni egy új ízkombinációra, ilyen ez a citromos-mákos verzió is.
Fehér csokoládés-citromos macaron
A bájos francia édesség, a macaron rengeteg változatban elérhető, sosem lehet ráunni. Az egyik legfinomabb verzióban citromos, fehér csokis krém kerül betöltésre az érmék közé. A krém nagy előnye, hogy bátran gazdagítható, egészen különleges, merész ízeket lehet hozzákeverni, legyen az vodka vagy bazsalikom.
Meyer citromos sütemény
A remegős desszertbe két citrusféle is kerül, Meyer citrom és lime. Az intenzív zamatú sütemény textúrája nagyon különleges, hasonlít a sült pudingra. A tészta szaftos és puha állaga miatt joghurt és olaj is helyet kap benne. A fenomenális finomság összedobásánál nagy előny, hogy a joghurt dobozát fel lehet használni az alapanyagok kimérésére, így kikerülhető a sok mosogatnivaló.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors