A franciák legkedveltebb kávéházi szendvicse: így készül a Croque Monsieur

croque monsieur 1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Franciaországban nincs olyan kávézó vagy étterem, ahol ne lehetne kapni az elegáns köntösbe bújtatott melegszendvicset, a Croque Monsieurt.

A szendvics a világ legegyszerűbb és legszerethetőbb étele. A két kenyérszelet közé bármit pakolhatunk, lehet csak felvágott és sajt vagy kicsit elegánsabb hozzávaló, és máris kész a szendvics. A legegyszerűbb hidegen fogyasztani, de ha sütőbe tesszük, a sima sajtos változat is más értelmet nyer, és egy kis salátával még főételként is megállja a helyét. 

A Croque Monsieur is egy ilyen elegáns változat, amely abban tér el a sima melegszendvicstől, hogy az előre megpirított, majd mindkét oldalán megvajazott kenyérszeletek közé dijoni mustár, sonka és legtöbbször félkemény vagy kemény sajt kerül. A tetejére besamelmártást öntenek, majd megszórják reszelt sajttal és sütőben vagy serpenyőben megsütik. Az eredeti Croque Monsieur brióskenyérrel készül.

Akármilyen zsúfolt is a napunk, az ebédszünetre mindig kellene időt szakítani. Egy ilyen szendvics tökéletes választás, mert bármennyire is gyorsétel, mégiscsak egészségesebb és tápanyagdúsabb, mint egy gyorséttermi hamburger.

croque monsieur

A Croque Monsieur eredete

Az a szóbeszéd járja, hogy francia munkások véletlenül a forró radiátor mellett felejtették a szendvicsüket, amitől a kenyér megpirult, a sajt pedig megolvadt benne. Egy másik verzió szerint az első szendvicset egy szakács készítette 1901-ben kényszerből, miután kifogyott a bagettből, toastkenyérrel pótolta. A szeletek közé sonkát és sajtot tett, majd a szendvicset ropogósra pirította. 

A melegszendvics a francia kávéházi étlapon először 1910-ben jelent meg. A szendvics női változata a Croque Madame, ekkor a szendvicsre még tükörtojást is tesznek, ez lesz a hölgy kalapja. A Croque Mademoiselle pedig hús nélkül készül. 

Párizsban, a francia fővárosban, valamint országszerte biztosan minden kávézóban találunk ilyen szendvicset, és szerencsére már itthon sem néznek nagy szemekkel ránk, ha ilyet rendelünk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük