![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A franciák legkedveltebb kávéházi szendvicse: így készül a Croque Monsieur
![croque monsieur 1](https://kep.index.hu/1/0/3171/31714/317143/31714319_2433909_29b1e1e4655b4b31539922fa02153b94_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Franciaországban nincs olyan kávézó vagy étterem, ahol ne lehetne kapni az elegáns köntösbe bújtatott melegszendvicset, a Croque Monsieurt.
A szendvics a világ legegyszerűbb és legszerethetőbb étele. A két kenyérszelet közé bármit pakolhatunk, lehet csak felvágott és sajt vagy kicsit elegánsabb hozzávaló, és máris kész a szendvics. A legegyszerűbb hidegen fogyasztani, de ha sütőbe tesszük, a sima sajtos változat is más értelmet nyer, és egy kis salátával még főételként is megállja a helyét.
A Croque Monsieur is egy ilyen elegáns változat, amely abban tér el a sima melegszendvicstől, hogy az előre megpirított, majd mindkét oldalán megvajazott kenyérszeletek közé dijoni mustár, sonka és legtöbbször félkemény vagy kemény sajt kerül. A tetejére besamelmártást öntenek, majd megszórják reszelt sajttal és sütőben vagy serpenyőben megsütik. Az eredeti Croque Monsieur brióskenyérrel készül.
Akármilyen zsúfolt is a napunk, az ebédszünetre mindig kellene időt szakítani. Egy ilyen szendvics tökéletes választás, mert bármennyire is gyorsétel, mégiscsak egészségesebb és tápanyagdúsabb, mint egy gyorséttermi hamburger.
A Croque Monsieur eredete
Az a szóbeszéd járja, hogy francia munkások véletlenül a forró radiátor mellett felejtették a szendvicsüket, amitől a kenyér megpirult, a sajt pedig megolvadt benne. Egy másik verzió szerint az első szendvicset egy szakács készítette 1901-ben kényszerből, miután kifogyott a bagettből, toastkenyérrel pótolta. A szeletek közé sonkát és sajtot tett, majd a szendvicset ropogósra pirította.
A melegszendvics a francia kávéházi étlapon először 1910-ben jelent meg. A szendvics női változata a Croque Madame, ekkor a szendvicsre még tükörtojást is tesznek, ez lesz a hölgy kalapja. A Croque Mademoiselle pedig hús nélkül készül.
Párizsban, a francia fővárosban, valamint országszerte biztosan minden kávézóban találunk ilyen szendvicset, és szerencsére már itthon sem néznek nagy szemekkel ránk, ha ilyet rendelünk.
Fotó: Getty Images