A 10 legfinomabb cseresznyés desszert receptje: édes, friss gyümölcsből a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kezdődik a cseresznyeszezon: rengeteg finomság készülhet a zsenge, édes gyümölcsből. Bár sós ételeket is kiegészíthet, most a kedvenc desszertjeinket gyűjtöttük össze.
Kevert süti, pohárkrém, rétes: rengetegféle édesség készülhet friss, ropogós cseresznyéből, amíg tart a szezonja, próbáld ki minél többféle desszertben. Ebben a válogatásban ötperces és picit időigényesebb receptek is helyet kaptak, de egytől egyig egyszerűek, kezdők is nekiállhatnak.
Bár a desszertek közé most nem került be, cseresznyéből is készülhet lekvár, kompót, leves, ezeket is érdemes kipróbálni. Ha pedig szereted az édes-sós párosítást, készíts cseresznyés focacciát vagy kóstold meg mártásként, húsok mellé.
Cseresznyés brownie
A csupa csoki brownie-t mindenki szereti, hát még akkor, ha friss cseresznye is helyet kap benne: az már csak hab a tortán, hogy milyen egyszerű és gyors a receptje. A brownie akkor az igazi, ha belül lágy és krémes, kívül pedig ropogós, a cseresznyének köszönhetően pedig még lédús is lesz a belseje. Keverem-kavarom a tésztája, csak a csokit kell külön megolvasztani hozzá, úgyhogy kezdők is bátran elkészíthetik.
Fehér csokis-cseresznyés muffin
Ha már keverem-kavarom tészta, nem hiányozhat a felsorolásból a muffin sem, amely fehér csokoládéval gazdagítva még finomabb lesz. Egy kevés baracklekvár is kerül bele, amelytől extra puha és szaftos lesz. Nagyon egyszerű a receptje, de ha szeretnéd még cifrázni, nyomj a tetejére mascarponés krémet, majd díszítsd friss cseresznyével.
Kevert cseresznyés süti
A vajas kevert süti univerzális kedvenc, ráadásul bármilyen szezonális gyümölccsel, csokival, de magvakkal is gazdagíthatod. Friss cseresznyével keverve is mennyei, illatos és zamatos lesz a magas, puha tészta. Egy kevés tejföl is kerül bele, hogy igazán omlós legyen. Ha nem szeretnéd, hogy a cseresznye a tészta aljára süllyedjen, forgasd bele egy kevés lisztbe.
Cseresznyés, kakaós kuglóf
Az egyik fele kakaós, a másik fele sima ennek a látványos kuglófnak, ráadásul cseresznye is gazdagítja. Puha, szaftos és mennyei a tésztája, és mivel kevert süti, gyorsan és egyszerűen készül. Egy kevés rumot is keverj a cseresznye mellé, nagyon jól passzol hozzá, ha pedig vége a szezonnak, meggyel is próbáld ki.
Cseresznyés pite
Nincs jobb dolog a klasszikus rácsos piténél, bármilyen lédús gyümölccsel készülhet, mindenhogyan mennyei lesz. Egy dologra azonban nagyon figyelni kell: hogy ne ázzon át a tészta, szórj rá zsemlemorzsát, arra kanalazd rá a cseresznyés tölteléket. A tészta nagyon omlós a sok-sok vajnak és tejfölnek köszönhetően, univerzális alap bármilyen töltelékhez.
Csokis-cseresznyés rétes
Csupa csoki, mégis habkönnyű ez a rétes, főleg, hogy friss cseresznye is gazdagítja. Fontos, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét válassz hozzá, a kesernyés étcsoki a legjobb, szuperül kiegészíti az édes gyümölcsöt. A csokis krémbe darált mandula is kerül, könnyű pedig a tojáshabtól lesz. Mennyei recept, mindenképp próbáld ki szezonban.
Cseresznyés sajttorta
Bár nem sütés nélküli, ezt a változatot sem sokkal több idő elkészíteni, a munka nagy részét a sütő végzi. Bár a krémsajtos töltelék is isteni, a cseresznyés réteg teszi fel az i-re a pontot. Lehet édeskésebb és savanykásabb is a gyümölcs, mindkettő tökéletesen illik a krémhez. Ráadásul, ha esetleg repedezett lesz a tortád teteje, el is fedheted a cseresznyés mázzal.
Cseresznyés mousse
Ha igazán légies és habkönnyű desszertet keresel, amely a nagy melegben is biztosan jólesik, készíts cseresznyés mousse-t. Az egyszerűsített recept habtejszínnel és görög joghurttal készül, ebbe az alapba kell beleforgatni a picit savanykás cseresznyeszószt. Érdemes a szószt leszűrni és csak a levét keverni a habba, a gyümölcsszemek pedig dekorációként is funkcionálhatnak.
Cseresznyés pohárdesszert
Ha a mousse-nál is egyszerűbb és gyorsabb receptet keresel, készíts pohárkrémet 3 hozzávalóból: rétegezz görög joghurtot, cseresznyét és granolát egy pohárban. A joghurtot akár mézzel is kikeverheted, a sült müzlit pedig házilag is elkészítheted. Amellett, hogy isteni, egészséges is a desszert, hiszen a görög joghurt tele van fehérjével, a granola rosttal, a cseresznye pedig vitaminnal.
Cseresznyés piskóta csokichipsszel
Ha hasonlóan egyszerű, de egy fokkal rostdúsabb desszertet készítenél, süsd teljes kiőrlésű lisztből a piskótát. Cukor helyett mézzel édesítsd a tésztát, de nem kell bele sok, hiszen lekvár és étcsoki is gazdagítja. Arra figyelj, hogy a teljes kiőrlésű liszt picivel több folyadékot vesz fel, mint a sima, ha száraznak érzed, adhatsz hozzá egy kis tejet is.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors