
Szeretni való meggyes és cseresznyés sütik: muffin, pite és társaik

Cikkek


Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
Ropogós

Sajtos krémmel töltött cukkinitekercs: paradicsomszósszal sül össze

Omlós szedres süti citromos mázzal: szezonális desszert egyszerűen

Parmezános bundában sült karfiol: zöldfűszerekkel dobd fel

Tartalmas, ízletes leves darált hússal: nincs szükség második fogásra

Szeretni való meggyes és cseresznyés sütik: muffin, pite és társaik
A cseresznye és a meggy a nyár két kedvelt zamata, kissé fanyar, édes, üde ízű finomságok, amelyekből csodás desszertek készülhetnek.
A nyár két ikonikus gyümölcse, a cseresznye és a meggy, amelyeket nem csak magukban érdemes falatozni, remek alapanyagok a konyhában, édes és sós finomságok is készülhetnek belőlük.
A gyümölcsöket egész évben fellelheted befőtt vagy mirelit formában, de ilyenkor, nyáron élvezheted igazán a friss zamatukat, amit vétek kihagyni. Pompás desszertek és sós különlegességek, például mártások is készülhetnek a gyümölcsökből. Ebben a kis összeállításban kedvenc cseresznyés és meggyes desszertjeinket gyűjtöttük össze.
Cseresznyés muffin
A puha cseresznyés muffin egyszerűen készül, csak keverd össze a hozzávalókat, majd mehet is a muffintepsibe a massza. A receptben nem szerepel tojás, és növényi itallal készül, de tejtermékkel is működik a recept. Amitől igazán különleges a mini torta íze, az a vanília és a cseresznye, ami helyett meggyet is használhatsz. A puha muffin tetejére valamilyen krémet is tehetsz, ha szükségesnek érzed.

Cseresznyés morzsasüti
A cseresznyés morzsasüti nagyon mutatós és finom, amelynek az elkészítése pofonegyszerű, hisz a tésztát nem kell gyúrni és nyújtani. A morzsasüti két rétegben kerül a tepsire, amely közepén friss cseresznye sül krémesre. A tésztát érdemes pluszfűszerekkel gazdagítani, mert ezektől még finomabb lesz, ilyen a fahéj vagy a vaníliás cukor.

Mákoscsiga-torta
A gusztusos mákoscsiga-torta töltelékében meggybefőtt is helyet kap, ettől lesz igazán különleges a sütemény. A kelt tésztás desszertcsoda vegán recept szerint készül, vagyis nincs benne tojás és tejszármazék, de a hagyományos alapanyagokkal is működik a leírás. A finomság csigaformában készül, amit aztán tortaformába kell sorakoztatni, így szépen egybesül a tészta, szeletelve lehet majd kínálni.

Bögrés cseresznyés süti
A bögrés cseresznyés süti pofonegyszerűen készül, kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják a receptet. A bögrés finomság tésztájában a cseresznye a sztár, de helyette meggyel is működik a recept. A szemeket, mielőtt a masszába helyeznéd, érdemes egy evőkanál liszttel vagy étkezési keményítővel egybeforgatni, mert így nem süllyed a gyümölcs a tészta aljára. Az elkészült süti mellé vaníliafagyit és tejszínhabot is kínálhatsz.

Fekete-erdő tekercs
A Fekete-erdő tekercs a klasszikus nagy kedvenc, a Fekete-erdő torta újragondolt változata. A piskótarolád nagyon mutatós és finom. A puha tésztán tejszínes töltelék és cseresznye terül el. A recept elkészítése nem nehéz, csupán arra figyelj, hogy a kisült tésztát még melegen tekerd fel, és így hagyd kihűlni, utána mehet rá a fenséges töltelék. Ha ezt betartod, sokkal könnyebben tudsz dolgozni a tésztával, szeletelésnél nem törik meg. A díszítésnél engedd szabadjára a fantáziádat, használj tejszínhabot, étcsokit és friss gyümölcsöt.

Rácsos tetejű cseresznyés pite
A mutatós, cseresznyés pite amerikai recept alapján készül. A pite tésztája finom omlós, a titka a pihentetésben rejlik. A töltelékről se feledkezz meg, ami akkor az igazi, ha nincs kisajnálva belőle: lehetőleg friss gyümölcsből készítsd el, de ha mirelit vagy befőtt áll a rendelkezésedre, az is megteszi. A pite teteje rácsozva kerül a töltelékre, de más technikát is kipróbálhatsz. Az elkészült cseresznyés pite mellé jár a vaníliafagyi és a tejszínhab.

Blundel tészta csokis, meggyes töltelékkel
A blundel tészta légiesen könnyű, puha, réteges vajas tészta, ami csokis, meggyes töltelékkel csábít. Ebből a finom vajas tésztából sokféle péksütemény kerülhet az asztalra, ilyen a túrós táska, kakaós csiga vagy a szilvás papucs. A finomság elkészítése igényli az időt és a türelmet a hajtogatás miatt, amitől a szép rétegek kialakulnak.

Puha meggyes süti
A puha meggyes süti ellenállhatatlan kevert finomság, amelyből jobban jársz, ha dupla adaggal sütsz. A süti tésztája nagyon puha, köszönhetően a tejfölnek, és jó sok meggytől roskadozik. A különlegesebb hatás kedvéért néhány evőkanál meggyszörp vagy meggypálinka is keverhető a tésztához, és egy kis dió vagy mandula is emel az ízélményen.

Duna-hullám
A Duna-hullám látványos retró sütemény kétféle piskótával, meggyel és főzött krémmel. A régi kedvencben a krém lehet vaníliás, kakaós vagy puncsos, rajtad áll, melyiket próbálod ki, a lényeg, hogy a két íz találkozzon. A szépséges sütemény elnevezése a kakaós és a vaníliás tészta keveredéséből született, mert hullámokra emlékeztet. A vízfodor báját még jobban kihangsúlyozhatod, ha a csokimáz tetejére villával hullámokat rajzolsz.

Meggyes brownie
A meggyes brownie tésztájában kétféle csoki is helyet kap, kellően ragacsos, finom és puha. A csoki mellett jó minőségű kakaópor is kerül bele, ami az íze mellett a színéhez is hozzájárul. A masszába só is megy, ami kiemeli az édes ízeket, de akár sózott vajjal is kipróbálhatod a receptet. A brownie meggyel készül, de cseresznyével vagy málnával is működik a tészta.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Kapitány Beáta