Mutatós Fekete-erdő tekercs: a hagyományos kedvenc piskótaroládként is mennyei

fetcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fekete-erdő torta klasszikus sütemény, sok tejszínhabbal, cseresznyével vagy meggyel, mindenhogyan isteni.

Nagy tortarajongó vagyok. Lehet bármilyen formájú, ízvilágú, nem számít, órák hosszat képes vagyok csodálni a mennyei desszerteket. Olykor még bele se merek vágni, mert félek megsemmisíteni a cukrász mesterművét. Persze erre aztán mindig sor kerül, és utána még nagyobb elismeréssel adózom a cukrásznak.

A németek klasszikus tortája, a fekete-erdő sokak körében népszerű, az én kedvenceim közt is előkelő helyet foglal el. Szeretek kombinálni, ráadásul szeretem a tortákat és a roládokat is, úgyhogy nemrég kipróbáltam ezt a csodálatos, mutatós desszertet. A baj csak az, hogy hamar eltűnik az asztalról a krémes fekete-erdő tekercs.

Fekete-erdő tekercs

fetct

Hozzávalók 8 személyre

A piskótatésztához:

  • 6 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 100 gramm liszt
  • 25 gramm kakaópor

A krémhez:

  • 400 milliliter 30%-os tejszín
  • 120 gramm porcukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 1 csomag habfixáló
  • 200 gramm meggylekvár

Díszítésnek:

  • 1 tábla ét- vagy tejcsoki
  • 2 marék cseresznye/meggy (magozott)
  • kakaó a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a csipet sót és verjük kemény habbá. A tojások sárgáját a cukorral keverjük habosra. 

A lisztet a kakaóval keverjük össze.

A tojásfehérjét finoman keverjük össze a sárgájával, majd a lisztes keveréket is adjuk hozzá. Ezután fogjunk egy sütőpapírral bélelt tepsit és öntsük bele a masszát, 180 fokon előmelegített sütőben 12 percig süssük (alkalmazzunk tűpróbát).

Egy konyharuhát vizezzünk be, legyen nedves, majd gyors, határozott mozdulattal borítsuk rá a tésztát. Várjunk, amíg a tészta kihűl, ezután távolítsuk el a sütőpapírt. A konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát és hagyjuk úgy, amíg elkészítjük a tölteléket.

A hideg tejszínbe kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, majd a cukorral, habfixálóval verjünk belőle kemény habot.

A feltekert tésztát nyújtsuk ki és kenjük meg a meggylekvárral és a tejszínhab felével, de nyugodtan tehetünk bele több habot is, ez ízlés kérdése (ha marad hab, érdemes a díszítésnél használni, de nem muszáj). A meggy vagy cseresznye felét is adjuk hozzá, utána tekerjük fel a töltelékben gazdag tésztát. A maradék habot kenjük el a tekercsen.

A csokit vízgőz felett olvasszuk meg és oszlassuk el a roládon, ügyelve, hogy mindenhol elfedje a tésztát. Ha belejöttünk a díszítésbe, a maradék meggy vagy cseresznye mehet a tetejére vagy a tálcára. A roládot máshogy is be lehet vonni, kakaóval is elég megszórni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük