Hogyan készítsd el a csicsókát? Nem csak finom, fogyaszt és vitaminnal is tele van

csicsoka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi az a rücskös, szürkés krumpliféleség a piacon, és miért érdemes megvenni? Mindent a csicsókáról.

Szerencsére egyre több étteremben látni a tányéron és egyre gyakrabban jelenik meg a piacokon, sőt, a hipermarketekben is. Igénytelen, bárhol megterem, egész télen eláll, olcsó és nagyon egészséges.

Cukorbetegek álma

Nem csak fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek is melegen ajánlott a csicsóka, amelynek szénhidráttartalma inulin formájában jelenik meg, ez pedig egészen másképpen viselkedik. Nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, emésztetlenül halad át a szervezetünkön. A csicsókának a rosttartalma is nagyon magas, főleg ezért lehetséges, hogy sokaknak először puffadással járhat a fogyasztása, de ez néhány alkalom után csökken. Emésztés közben táplálja a bélrendszer jó baktériumait, tehát immunerősítő hatása is van, sőt, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cinktartalma is jelentős, de van benne sok C- és B-vitamin is. 

csicsoka cikkbe

Nem articsóka

Angolul jeruzsálemi articsókának nevezik, a magyar bolondosan hangzó név a csúcsaira utal, amelyek kissé megnehezítik a pucolását. Sokan nem is hámozzák meg, csak ledörzsölik a vékony héját, mi most mégis meghámoztuk inkább. Mivel a krumplinál alacsonyabb a keményítőtartalma, kiválóan pürésíthető, nem lesz belőle a turmix hatására olyan nyálkás, ragacsos rémálom, mint a krumpliból. Íze markáns, savanykás, nagyon jellegzetes és karakteres, de szinte mindenhez jól passzol. A csúcsgasztronómia is felfedezte, több menő étteremben találkozni a belőle készült pürével, mártással, krémlevessel, chipsszel.

Így szeretjük

A legjobban kevés olívaolajjal meglocsolva, sütőben sütve szeretjük, de keverhetünk a tepsibe mellé más gyökérzöldségeket is - nagyon megy hozzá a zeller és a hagyományos burgonya is. Hamar megpuhul és legalább olyan jóllakat, mint a krumpli. Még ennél is jobban szeretjük krémlevesnek, mert nagyon selymes, lágy állagúra turmixolható, de nem fojtós, könnyű állagú lesz belőle a krémleves. Kevesebb folyadékot hozzáadva krumplipüré helyett köretnek is remek. Nagyon jót tesz neki egy kevés tejszín vagy kókusztejszín.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük