![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Macesz és csülök találkozása a bulinegyed közepén - Megnyitott a Dobka
![Dobka csülök cover](https://kep.index.hu/1/0/3351/33516/335166/33516698_2567546_7ee1357bb0d089f13e1395d63c766da4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Új néven, de a régi csapattal nyitott meg újra a Dobka, ahol minden nemzet konyhájának a kedvelői megtalálják a szájuk íze szerinti fogásokat.
Egészen megilletődve léptem be a Dob és a Kazinczy utca sarkán lévő Dobka Bistro ajtaján, hiszen az elmúlt három hónapban nem jártam sem étteremben, pláne nem közösségi eseményen. A korábban Cupákos néven ismert étterem már márciusban tervezte a nyitást, de a járvány közbeszólt. Szerencsére most már tudnak fogadni vendégeket, hogy bemutassák, hogyan újult meg ez a korábban erősen magyaros konyhát vitt étterem.
Az étlap kínálatából rögtön látszik, hogy a Dobka nem követ szigorúan semmilyen irányzatot, inkább különböző nemzetek konyháinak kínálatából igyekszik a legváltozatosabb ízeket az étlapra tenni. Olyan ez, mintha mindennap megkérdezném a gyerekeimet, hogy mit szeretnének vacsorázni és teljesen követném a kívánságaikat. Épp ezért is akadt meg a szemem az étlapon a gyerekmenünél a sajtos-tejfölös tésztán, nálunk az szinte felülmúlhatatlan kedvenc.
Szezonalitás és nemzetek konyhája
A Dobka séfje, Tasnádi Ákos a változatos menükínálat mellett a szezonalitásra is ügyel, így a kínálat is ennek jegyében változik. Ők örömfőzésnek hívják, pedig egész egyszerűen csak arról van szó, hogy a csapat sokat ötletel és ennek mentén alakítják ki a menüt. Az ételek pedig a világ minden tájegységét tükrözik, a távol-keleti ízvilágtól kezdve az olaszos ízeken át egészen - a környék szellemiségéhez igazodva - a zsidó konyháig. Természetesen az előd, a Cupákos is otthagyta a névjegyét az étlapon, sokak kedvencét, a csülköt most is megtaláljuk a bisztró étlapján.
![tatár kacsamáj Dobka belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3351/33516/335169/33516988_8a344e1f46ac29a76a32d17ac0d4e6a8_wm.jpg)
Magyaros konyhából nemzetközi konyha
A Dobkában sikerült az étlap összes jellegzetes fogását megkóstolni, így bizton állítom, hogy minden konyha kedvelője megtalálja a számítását. A már-már klasszikus előételnek számító tatárbeefsteak-kacsamáj párossal indítottunk, előbbihez kovászos kenyér, utóbbihoz zöld alma járt. Nekem mindkettő nagy kedvencem, így csak elfogultsággal tudnék nyilatkozni, mindenesetre ezt a két előételt nagyon ajánlom.
A meglepetés számomra a leves volt, amely egy ramen alapú zöldségerőleves volt wakaméval, amelybe maceszgombócot főztek. A maceszgombóc a gyengém, ők a gyömbéresebb ízvilágot kínálják, és külön pozitívum, hogy frissen tört maceszból készítik.
A tésztaételek kedvelőinek érdemes megkóstolniuk a királyrákos házi tésztát szárított paradicsommal és édes chilis sajtkrémmel, ami a maga egyszerűségében hozza a kötelezőt. A főfogásként tálalt kacsamellet vörösboros cseresznyével és arancinivel tálalva szintén érdemes kipróbálni. Ahogy korábban említettem, a Dobka a kedvenc magyaros fogásokat átvette a Cupákos étlapjáról, így a csülköt is, amelyet burgonyapürével és savanyított zöldségekkel tálal. Nem egy könnyed fogás, de amíg nincs itt a kánikula, érdemes megkóstolni.
![mahlabi Dobka belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3351/33517/335176/33517666_cbcfdd031083c3b1f784c36d36c13f1e_wm.jpg)
Miután gyakorlatilag végigettük a menü jellegzetes fogásait, kicsit tartottam tőle, hogy marad-e hely a desszertnek, amellett, hogy alapszabály, hogy az édesség külön gyomorba megy, mégis voltak fenntartásaim. Szerencsére a legkönnyedebb desszertet kóstolhattuk, a kókusztejes mahlabit kakukkfüves crumble-lel és sárgabarackkal.
Az ételekhez természetesen gondosan válogatott borok is járnak. Az étterem most inkább a hazai borászok boraiból válogat, ezzel is segítve őket.
Az esemény után mintegy levezetésként kerékpárral körbetekertem a most teljesen más arcát mutató bulinegyeden, majd elhatároztam, hogy többször fogok erre járni és mindenképpen útba ejtem a Dobkát is. Mondjuk egy sajtos-tejfölös tésztára a gyerekekkel.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors