Itt te találod ki, milyen bort innál szívesen a vacsorádhoz - Az Easy Wine borbárban jártunk

easy wine cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy varázslatos masina segítségével saját magunk választhatunk bort a vacsoránkhoz, és megtehetjük, hogy csak egy kortynyit kóstolunk belőle.

Egy óriási, futurisztikus szerkezetet kell elképzelni, ami egy kifinomult borhűtő, egy kólaautomata és egy sörcsap csodálatos keveréke. A lényeg, hogy a borokat saját magunk választhatjuk ki, és ha úgy tetszik, először elég csak egy kortyot kóstolni belőlük, utána kipróbálhatunk mást, vagy ihatunk belőlük rögtön egy pohárral.

Mindarra választ ad ez a szerkezet, ami eddig sokunk számára gondot jelentett egy menőbb étteremben. Ha nem értettünk a borokhoz, akkor azért, mert nem tudtuk, mi alapján kéne döntenünk, ráadásul féltünk az elköteleződéstől. Merjünk-e egy üveggel venni valamiből, amit nem ismerünk és simán lehet, hogy nem is ízlik vagy nem passzol a vacsorához? Mi van, ha a pincér vagy a sommelier éppen nem találja el az ízlésünket?

Ízlések

De nemcsak ez az előnye ennek a rendszernek, hanem annak az elfogadása is, hogy az ízlések különböznek: nem biztos, hogy nekem éppen az a bor jön be a kacsához, ami a nagy borászati könyvben meg van írva. Vajda Pierre, aki az Easy Wine gasztronómiai koncepciójáért felel, azt mondta, ezek sokkal összetettebb dolgok, mint azt hajlamosak vagyunk hinni: néha elég egy irány, mondjuk egy szőlőfajta, és jobb, ha azon belül mi választunk. Sőt, olykor nem abból sül ki a teljes ízélmény, ha minden passzol egymáshoz, hanem ha ellenpontozzuk a bort és az ételt.

easy wine1

Edukációs vonal

Majdnem száz bort lehet így végigkóstolni, ami annak a menő technológiának is köszönhető, hogy a felbontott üvegekben maradt borra a gép nitrogént enged, így minden egyes csapolás és korty olyan, mintha egy frissen bontott palackból öntötték volna, és persze a hőmérsékletet is a bor tulajdonságaihoz állítják. Vannak magyar borok is, de a világ minden tájáról lehet kóstolni, olyan borokat is, amelyek ritkán érhetőek el poharas kiszerelésben. Szik Mátyás sommelier arról mesélt, hogy ez a rendszer akár egy önképző mellékhatással is járhat, mert lehetőséget ad arra, hogy többféle bort megkóstoljunk egyszerre, lehetséges, hogy legközelebb már többet fogunk tudni a saját ízlésünkről és a különböző borokról is. Ahogy mondta, így "saját magunk sommelier-jei" lehetünk, nem kell hallgatnunk senkire, ráadásul megspóroljuk az ezzel kapcsolatos feszengést is. 

Gasztro

Az Easy Wine-ban igyekeztek egy olyan menüsort létrehozni, ami mindenből ad egy keveset: a nemzetközi konyhából, a klasszikus bisztrós fogásokból és a hagyományos magyar ételekből is. Az volt a cél, hogy egy olyan éttermet hozzanak létre, ahol a borkínálat mellett az étlap is nagyon színvonalas. Így kóstolhatunk a borok mellé tonhaltatárt avokádóval, kaffir lime-mal és rizsropogóssal, de ehetünk dödöllét és négysajtmártásos csirkét vagy hamburgert is.

Fotók: Easy Wine

Ezt is szeretjük