![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Itt te találod ki, milyen bort innál szívesen a vacsorádhoz - Az Easy Wine borbárban jártunk
![easy wine cover](https://kep.index.hu/1/0/3157/31579/315791/31579147_2424149_6d4862531b4c945e2ca543bfec8781f4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy varázslatos masina segítségével saját magunk választhatunk bort a vacsoránkhoz, és megtehetjük, hogy csak egy kortynyit kóstolunk belőle.
Egy óriási, futurisztikus szerkezetet kell elképzelni, ami egy kifinomult borhűtő, egy kólaautomata és egy sörcsap csodálatos keveréke. A lényeg, hogy a borokat saját magunk választhatjuk ki, és ha úgy tetszik, először elég csak egy kortyot kóstolni belőlük, utána kipróbálhatunk mást, vagy ihatunk belőlük rögtön egy pohárral.
Mindarra választ ad ez a szerkezet, ami eddig sokunk számára gondot jelentett egy menőbb étteremben. Ha nem értettünk a borokhoz, akkor azért, mert nem tudtuk, mi alapján kéne döntenünk, ráadásul féltünk az elköteleződéstől. Merjünk-e egy üveggel venni valamiből, amit nem ismerünk és simán lehet, hogy nem is ízlik vagy nem passzol a vacsorához? Mi van, ha a pincér vagy a sommelier éppen nem találja el az ízlésünket?
Ízlések
De nemcsak ez az előnye ennek a rendszernek, hanem annak az elfogadása is, hogy az ízlések különböznek: nem biztos, hogy nekem éppen az a bor jön be a kacsához, ami a nagy borászati könyvben meg van írva. Vajda Pierre, aki az Easy Wine gasztronómiai koncepciójáért felel, azt mondta, ezek sokkal összetettebb dolgok, mint azt hajlamosak vagyunk hinni: néha elég egy irány, mondjuk egy szőlőfajta, és jobb, ha azon belül mi választunk. Sőt, olykor nem abból sül ki a teljes ízélmény, ha minden passzol egymáshoz, hanem ha ellenpontozzuk a bort és az ételt.
![easy wine1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3157/31579/315791/31579157_f96d9568301ce51b0349fc152be4d76e_wm.jpg)
Edukációs vonal
Majdnem száz bort lehet így végigkóstolni, ami annak a menő technológiának is köszönhető, hogy a felbontott üvegekben maradt borra a gép nitrogént enged, így minden egyes csapolás és korty olyan, mintha egy frissen bontott palackból öntötték volna, és persze a hőmérsékletet is a bor tulajdonságaihoz állítják. Vannak magyar borok is, de a világ minden tájáról lehet kóstolni, olyan borokat is, amelyek ritkán érhetőek el poharas kiszerelésben. Szik Mátyás sommelier arról mesélt, hogy ez a rendszer akár egy önképző mellékhatással is járhat, mert lehetőséget ad arra, hogy többféle bort megkóstoljunk egyszerre, lehetséges, hogy legközelebb már többet fogunk tudni a saját ízlésünkről és a különböző borokról is. Ahogy mondta, így "saját magunk sommelier-jei" lehetünk, nem kell hallgatnunk senkire, ráadásul megspóroljuk az ezzel kapcsolatos feszengést is.
Gasztro
Az Easy Wine-ban igyekeztek egy olyan menüsort létrehozni, ami mindenből ad egy keveset: a nemzetközi konyhából, a klasszikus bisztrós fogásokból és a hagyományos magyar ételekből is. Az volt a cél, hogy egy olyan éttermet hozzanak létre, ahol a borkínálat mellett az étlap is nagyon színvonalas. Így kóstolhatunk a borok mellé tonhaltatárt avokádóval, kaffir lime-mal és rizsropogóssal, de ehetünk dödöllét és négysajtmártásos csirkét vagy hamburgert is.
Fotók: Easy Wine