Mesés édesburgonyás receptek egy helyen: ezekkel garantált a siker
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az édesburgonya egész évben elérhető, azonban a hűvösebb időkben valahogy mégis nagyobb népszerűségnek örvend. Mutatjuk, hogyan használd fel a szuper zöldséget laktató fogásokhoz.
Az édesburgonya egészségügyi előnyei vitathatatlanok, és ezekről már többször is írtunk korábban. Nem véletlenül szerepel a szuperélelmiszerek előkelő listáján, és amellett, hogy rendkívül tápanyagdús, felhasználhatósága is sokoldalú. A belőle készíthető receptekből hoztunk most egy válogatást.
Sütőben sült, füstös édesburgonya
Az egyik legegyszerűbb módja, ahogy ezt a zöldséget elkészítheted, az az, ha hasábok formájában megsütöd. A tepsis édesburgonya roppanósabb lesz, ha sütés előtt kukoricadarába is beleforgatod, a különleges ízélményről pedig a füstölt paprika gondoskodik.
Csicseriborsóval töltött édesburgonya
Maradva a sütőben sült finomságoknál, az édesburgonyát töltött verzióban is elkészítheted. Ahhoz, hogy még tartalmasabb legyen, csicseriborsót is tehetsz bele, a szószos, krémes textúráról pedig egy nagy adag pesztó gondoskodik. Pofonegyszerű elkészíteni az egytálételt, és tökéletes választás ebédnek vagy vacsorának.
Édesburgonya-krémleves gyömbérrel
A hűvös, bekuckózós napokra nincs is jobb választás egy melengető, fűszeres krémlevesnél. Az önmagában is édes zöldség nem igényel extra cukrot, a gazdag és pikáns fűszerezés pedig remekül kihozza az ízét.
Könnyed édesburgonya-saláta
Ha könnyed, mégis laktató vacsorát keresel, akkor az édesburgonyát kombináld vitamindús spenóttal. A saláta ízesítése egyszerű, csupa olyasmi kerül bele, ami általában megtalálható a konyhában. Ahhoz, hogy az összhatás még intenzívebb legyen, pirítsd aranybarnára a zöldségkockákat.
Gnocchi édesburgonyából
Egy izgalmas tésztafélét készíthetsz, ha a házi készítésű gnocchiba pürésített édesburgonyát teszel. A recept roppant egyszerű, hiszen tulajdonképpen liszt és maga a zöldség szükséges hozzá, a ízesítésnél pedig lehetsz kreatív, és a feltéttől függően akár érdekesebb szárított fűszerekkel is kombinálhatod.
Hasselback-édesburgonya
Gyors és mutatós köretet készíthetsz, ha bevagdosod az édesburgonyát, és fűszervajjal sütöd meg. A vaj mellett a kialakított „zsebekbe” egyéb finomságokat is pakolhatsz, mint amilyen a fűszeres joghurt, a sajt vagy egyéb zöldfűszerek.
Édesburgonya-fasírt
Ha nem csak köretként vagy egytálételként ennéd, akkor próbáld ki az édesburgonyából készült fasírtot is. A tartalmas fogásba csicseriborsóliszt is kerül, így egy csapásra a fehérjemennyiségről is gondoskodik. A pogácsákat egyszerűen, kézzel formázd, és kevés olajon süsd ki.
Képek: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors