A 7 legjobb édesburgonyás recept: szezonális variációkat mutatunk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Az édesburgonya, vagy más néven batáta, az utóbbi néhány évben lett a gasztronómiai fogások egyik kedvelt eleme. A pürétől a sült köreten át egészen a főételig rengetegféle étel alapjául vagy éppen főszereplőjeként jelenik meg a tányérokon. Az édesburgonya-szezon apropóján készítettünk is egy receptválogatást.
A nevével ellentétben az édesburgonya nem rokona a sima krumplinak, mindössze gumójuk hasonlít egymásra. Ez a hosszúkás formájú, édes ízű zöldség eredetileg a trópusokról származik, egészen pontosan Dél- és Közép-Amerikában őshonos.
Húsának legismertebb színe a narancssárga, ebben azonban nem merül még ki a színkavalkád: van olyan fajtája, amelynek fehér vagy világosszürke a húsa, kívül pedig lila a színe.
Ízre is változatos élményben lehet részünk, ugyanis a világos húsú szelídgesztenye-ízű, míg a narancsos inkább a sütőtök ízére emlékeztet.
Nagyon hasznos növény, ami dúskál vitaminokban és tápanyagokban, miközben az egyik legalacsonyabb kalóriatartalommal is rendelkezik, így kiváló diétás étrendekhez is.
Quesadilla édesburgonyával
Ez a fűszeres, mexikói lepény hús nélkül, zöldségekkel is elképesztően laktató étel. Ősz lévén, készítsd el szezonális édesburgonyával és babbal, amitől igazán krémes és fűszeres ízvilágba csöppensz majd.
Édesburgonya-krémleves a javából
Mi sem eshetne jobban egy hűvös őszi napon, mint egy finom, forró leves. Készítsd ezt kivételesen húsmentesen, édesburgonyából, pritaminpaprikával. Meg fogsz lepődni, hogy milyen csodálatos ízélményben lesz részed.
Édesburgonya-fasírt
Az édesburgonya nem csak főzve jó, vagy krumpliként sütve, hiszen remek fasírtot is készíthetsz belőle. Ha pedig a tésztájába a mediterrán fűszerek mellé még tejfölt is adsz, hihetetlenül omlós lesz, és 100 százalékig húsmentes is.
Zöldségchips
Manapság egyre népszerűbbek a különböző zöldségchipsek, amiket szerencsére otthon is elkészíthetsz. Amellett, hogy egészséges rágcsálnivaló, még fitt is, hiszen a bolti chipsekkel ellentétben nem olajban kell kisütni, hanem egyszerűen a sütőben. Ráadásul így a tartósítószertől és a különböző adalékanyagoktól is mentes chipset készíthetsz, amit a gyerekek is bűntudat nélkül megehetnek.
Édesburgonyás gnocchi
Az eredetileg olasz gyökerekkel rendelkező gnocchiból ma már rengetegféle ízű létezik. A sima krumpliból, lisztből, olajból és tojásból készült gnocchit ősszel többféle variációban is kipróbálhatod. Az egyik ilyen az édesburgonyás, ami egészen új ízélményben fog részesíteni annak sütőtökre emlékeztető aromájával.
Édesburgonyás pite
Mivel nem igazi a receptválogatás, ha nincs benne egy klassz pite is, így ehhez is mutatunk egy csodás, édesburgonyás tésztájú sütit. Ezt a pitét édesen és sósan is elkészítheted, minden annak függvénye, hogy melyik ízvilág felé húz jobban a szíved. Az édesburgonya, mint azt már említettük, a szelídgesztenyétől egészen a sütőtökig idézi meg az ízeket, így könnyedén játszhatsz vele, minden csak a hozzáadott cukormennyiség kérdése.
Laktató édesburgonyás saláta
A salátákról sem feledkezhetünk meg, hiszen, ha már egy ilyen fitneszzöldséggel állunk szemben, úgy illik egy salátarecepttel is megtámogatnunk a fogyókúrázni vágyók étrendjét. A bébispenóttal készült salátára ezúttal sült batátakockák kerülnek, amit egy kis almaecettel varázsolunk még csábítóbbá a diétázók számára.
Fotók forrása: Getty Images