Egy kivi fedezi a napi C-vitamin-szükségletedet: ezért fogyaszd gyakran
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár kivi egész évben kapható, mégis télen van a szezonja, az egészséges gyümölcs feltölti minden jóval a szervezetet a vitaminhiányos évszakban.
Valódi vitaminbomba a kis méretű, zöld gyümölcs, és bár a C-vitamint mindig a citrusokkal azonosítjuk, valójában a kiviben nagyobb mennyiségben fordul elő. Itt írtunk róla korábban, melyik zöldségekben és gyümölcsökben van a legtöbb C-vitamin, és a kivi igen előkelő helyet foglal el a listán.
A kivi nem csak C-vitaminban gazdag, E- és K-vitamint is jelentős mértékben tartalmaz, de káliumban és folsavban is bővelkedik, illetve tele van antioxidánssal. Bár rostban gazdag gyümölcs, a kalóriatartalma alacsony, így diétába is beilleszthető.
A kivi utóérő gyümölcs, az érettségi fokától függően lehet édesebb és savanykásabb, illetve kicsit „csípős” az íze. Nemcsak a fekete magjai ehetőek, de a szőrős héja is, amelyben ráadásul sok-sok vitamin is van – erről itt olvashatsz bővebben.
A kivinek rengeteg jótékony egészségügyi hatása van, pontokba szedtük, mit érdemes tudni róla.
Segíti az emésztést
A kivi rostban gazdag gyümölcs, így jót tesz az emésztésnek, ráadásul hosszabb ideig eltelít. A gyümölcs egy olyan proteolitikus enzimet – név szerint aktinidint – tartalmaz, amely segít a fehérje lebontásában, megemésztésében is.
Erősíti az immunrendszert
A kivi tápanyagban és vitaminban gazdag gyümölcs, főként C-vitaminban bővelkedik, 1 bögrényi gyümölcs a napi szükséglet 273%-át biztosítja. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitel, ugyanis antioxidáns tulajdonságú, immunerősítő hatású, segít felvenni a harcot a betegségekkel szemben. E szerint a tanulmány szerint a rendszeres kivifogyasztás csökkenti a megfázás és influenza kialakulásának kockázatát. Különösen igaz ez a 65 év felettiekre és a fiatalokra, nekik mindenképpen érdemes pótolniuk a C-vitamint a vitaminhiányos hónapokban.
Védi a sejteket
A kiviben található antioxidánsok védik a sejteket, így a DNS-t az oxidatív stressztől, eltávolítják a szabad gyököket a szervezetből. Ennek köszönhetően a daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát is csökkentik, különös tekintettel a vastagbélrákra.
Véralvadásgátló
Az Oslói Egyetem tanulmánya szerint napi két, három kivi fogyasztása sokat tehet a véralvadás kialakulásának megelőzéséért. Emellett csökkenti a vérben található triglicerid, vagyis zsír mennyiségét, ezáltal a vérrögök képződésének kockázatát is. Viszont a vérzés mértékét növelheti, így aki vérzékeny vagy műtét előtt áll, az csak mértékkel fogyassza.
Javítja a látást
A makuladegeneráció, vagyis az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége a vakság egyik leggyakoribb oka. A kivi a benne található antioxidánsoknak köszönhetően javítja a látást, illetve napi három gyümölcs elfogyasztása 36%-kal is csökkentheti a szembetegségek kialakulásának kockázatát.
Szabályozza a vérnyomást
Napi 3 kivi elfogyasztásával sokat tehetsz a vérnyomásod helyreállításért, így hosszú távon csökkentheted a stroke és a szívbetegségek, a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Mivel a kiviben sok a kálium, segít egyensúlyban tartani az elektrolitokat is.
Segít az asztma leküzdésében
A magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalomnak köszönhetően segít az asztma leküzdésében, hatással van a tüdő működésére, akik rendszeresen fogyasztanak kivit, azoknál csökken a zihálás mértéke.
A kivit nyersen érdemes fogyasztani, ha azt szeretnéd, minden jótékony hatása érvényesülni tudjon, napi 1-3 darabot érdemes megenni belőle.
Fotók: Getty Images