Egészségesebbek vajon a növényi tejek?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tehéntej népszerűsége gyerekkorunk "élet, erő, egészség" szlogenjéből egyenesen annak ellentétébe csapott át, és esküdt elensége lett nemcsak vegánoknak és tejérzékenyeknek, de hanem sok átlagosan táplálkozó embernek is.

Én nagyon szeretem a tejet, és nem tudnék lemondani a tejes kávéról, sőt, a kalácsot és a kiflit sem szeretném elképzelni nélküle sütve. Amikor cukorbeteg diétán voltam, minden reggel könnyeket potyogtattam a mandulatejes kávémba. Mivel a tudomány jelenlegi állása szerint a tehéntej mértékkel fogyasztva semmiféle egészségügyi gondot nem okoz azoknál, akiknek nincs bizonyítottan tejfehérje vagy tejcukorallergiájuk, továbbra sem tervezem, hogy kiiktatom a saját vagy gyerekeim életéből a tehéntejet. A legutóbbi hivatalos álláspont szerint napi fél liter tejnek semmiféle ártalmas hatása nincs, de vigyázat, ebbe a mennyiségbe beleszámítanak a tejalapú termékek, a joghurt és a tejföl is. 

Sokan körülöttem, úgy néz ki, egyre többen, döntenek azonban úgy, hogy száműzik a tejet az étrendjükből, ilyen-olyan meggyőződésből és választanak helyette valamilyen növényi tejet. Ezért is fontos kérdés, vajon valóban olyannyira egészségesek-e a növényi tejek, ahogy hirdetik magukat? Bár nem lehetne őket tejnek hívni, mi most az egyszerűség kedvéért így teszünk.

Tökéletlen helyettes

A Journal of Food Science and Technology megvizsgálta a négy legnépszerűbb alternatív tejet abból a szempontból, melyik milyen tápértékkel rendelkezik a tehéntejhez képest. Az eredmények azt mutatják, hogy a rizs, a kókusz és a mandulatej nem alkalmas a tehéntej helyettesítésére, mert nem tartalmazza azokat a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, amikre a szervezetnek szüksége van. Bár a szójatej egészen jó eredményeket ért el a vizsgálaton, a tanulság még mindig az maradt, hogy a tápanyagok egyensúlya szempontjából a tehéntej a leghasznosabb. 

szojatej

A szója a nyerő

A szójatej mellett szól, hogy olyan fitonutrienseket tartalmaz, amelyek állítólag hiperegészségesek, továbbá az összes alternatív tej közül a szójatejnek van a legnagyobb fehérjetartalma, majdnem megközelíti a tehéntejét, bár amás típusú, ezért egy lapon így sem említhető vele. A többi növényi tej proteinben nagyon szegény, még akkor is, ha ezt igyekeznek a gyártók vitaminok hozzáadásával kompenzálni. A legnagyobb baj persze az íz-és állag, amiben a tehéntej utánozhatatlan - mindegyik növényi tej erős mellékízzel rendelkezik, melyet azonban sokan kifejezetten szeretnek.

Tápanyagpótlás

A rizs-és a kókusztej esetében a fent említett kutatás vezetője arra figyelmeztetett, hogy aki allergia miatt vagy más okokból ezekre a tejekre cseréli a tehéntejet, mindenképp gondosan figyeljen rá, hogy más forrásból biztosítsa azt a szénhidrát-és fehérjeigényt, amit az alternatív tejek nem képesek fedezni. A hasznos zsírokat például olíva olajból, a fehérjét húsból, magokból és hüvelyesekből lehet pótolni, de komoly odafigyelést igényel, máskülönben komoly hiányállapotok léphetnek fel, különösen kisgyerekeknél. 

Kalcium természetes forrásból

És akkor még nem is beszéltünk az egyik legfontosabb összetevőről, ami a kalcium. Hiába tüntetik fel a dobozon, a növényi tejhez adott kalcium nem ugyanaz, amit a tehéntej nyújtani tud. A hozzáadott kalcium nem ugyanúgy szívódik fel, mint az, amit természetes forrásból viszünk be. Ha tehát csak laktózérzékenység a csere indoka, érdemesebb laktózmentes tejtermékekre váltani, a növényi tejek inkább kiegészítésre, a tehéntej fogyasztás mennyiségének csökkentésére válhatnak be.  

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon