Október a bikavér hónapja: nézd meg az egri várban, ahogy befalazzák a vörösbort

egribikavér2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az Egri borvidéken készített cuvée-k közül egyértelműen a legfontosabb az egri bikavér. Egyrészt történelmi hagyománya miatt, másrészt amiatt, hogy a helyi borászok úgy vélik, ezen keresztül tudják leginkább megmutatni a borvidéket.

Az egri bikavérhez használt szőlő csak az Egri borvidékről származhat. A házasítás alapját a kékfrankos adja, amely mellé meghatározott arányban kerülhet a többi szőlőfajta. Az egyre szigorodó termékleírás ezen kívül meghatározza a szőlészeti eljárásokat és a borászati technológiák használatát is, valamint az érlelés idejét és módját.

Egerben három szinten készülhet bikavér: classicus, superior és grand superior. A gyümölcsösebb, könnyedebb stílustól haladnak a szintek a komolyabb, érleltebb tételek felé, ráadásul a grand superior bikavérek néhány éve már csak egy dűlőről származhatnak. 

Saját palack

2019 nyarán mutatták be azt a palackot, amelybe a legújabb szabályozás szerint már csak bikavér kerülhet. Az üveg formáját egy, az 1930-as években a borvidéken használt, a közelmúltig szinte elfeledett borosüveg ihlette, amelyet a mai kor elvárásainak megfelelően kissé modernizáltak. A palackon látható „1552 Eger” felirat pedig a város egyik legfontosabb eseményének, az 1552-ben zajló végvári ostromnak állít emléket. A superior és a grand superior bikavérek automatikusan jogosultak arra, hogy az Egri Bikavér Palackba töltsék őket, a classicus tételeknek pedig egy önálló kóstoláson kell megfelelniük ehhez.

egrivár

Egri Bikavér Napok

Noha bármelyik boltban vehetsz egy palack egri bikavért, ám ha még jobban meg akarod ismerni, és van kedved egy kis őszi kiránduláshoz, akkor csatlakozz Egerben az Egri Bikavér Napokhoz. Október 18. és 29. között programokkal, kóstolókkal készülnek a helyi borászok és vendéglátósok. Az éttermek borgasztronómiai napokat tartanak, amelyek alatt a bikavérhez ajánlanak fogásokat. Részt vehetsz az Egri Bikavér park avatóján a Szépasszony-völgyben, ahol sétálókóstolót is rendeznek, és megnézheted az egri várban, ahogy bikavéreket falaznak be a jövő nemzedéke számára. Egy elegáns gálaesten izgulhatsz, hogy kinek ítélik oda az Egri Bikavérért díjat. Az Egri Borműhely borászai pedig egy igazán egyedi kóstolóval készülnek a Bolyki Pincészetnél, amelyen a vendégek még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatják meg a 2021-es évjárat superior és grand superior egri bikavéreit, párba állítva ugyanezen borok korábbi, már forgalomban lévő évjárataival.

varsányi.png

Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2019

Gál Tibor valószínűleg akkor lenne a legboldogabb, ha csak a két legfontosabb egri házasítást, az egri csillagot és az egri bikavért készíthetné. Azonban addig is, a bikavéreké a legfontosabb szerep a pincészet portfóliójában. A 2019-es superior boruk kékfrankos, syrah, cabernet franc és pinot noir házasítása. A fajták külön érlelődtek 500 literes hordókban, majd egy év múlva lettek házasítva. Kifejező, karakteres és egyben bársonyos textúra, finom fűszerekkel és gyümölcsökkel.

gál tibor.png

Tóth Ferenc Pincészet Várvédő Egri Bikavér Superior 2018

A többgenerációs családi vállalkozás a borvidék egyik meghatározó pincészete, köszönhetően annak, hogy Tóth Ferenc háta mögött több mint 60 szüret van, és bár már átadta a stafétát, tapasztalatai kincset érnek a borászatnak. A superior bikavérüket gazdag, mély gyümölcsösség, a fahordós érlelés fűszeres, dohányos jegyei és hosszú lecsengés jellemzi. Komoly, elegáns bor, hosszú érlelési potenciállal.

tóth ferenc fotó kőrösi tamás.png

Fotó: Kőrösi Tamás

Varsányi Pincészet Egri Bikavér 2017 

A pincészetet 1991-ben alapította Varsányi Lajos, aki, ahogy akkor, azóta is együtt dolgozik a családjával a borászatban. A több évtized alatt az elkerülhetetlen változások mellett a borvidéki tradíciókat megőrizték, és ennek egyik bizonyítéka a bikavér. A Family Selection sorozat borait a hétköznapokra ajánlják, így ez a bikavér is egy könnyedebb stílust képvisel, sok gyümölccsel és mérsékelt alkohollal.

Cover és első fotó: Getty Images, a többi fotó a borászatok Facebook-oldaláról

Ezt is szeretjük