Melyik virágok ehetőek, és miket lehet belőlük készíteni? Salátákba és desszertekbe is kerülhetnek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fontos a hozzáértés, hiszen nem minden virág ehető, de az sem mindegy, honnan szerzi be az ember a különleges csemegét.
Az ehető virág fogalma nem új keletű dolog, már évezredekkel ezelőtt is fogyasztották a görögök és a rómaiak. A régi szakácskönyvek tele vannak olyan különleges virágos receptekkel, mint például az ibolyatorta és hasonlók. A hagyomány nem kopott meg, egyes nemzetek ma is előszeretettel dolgoznak virágokkal a sütés és főzés során.
Sokan úgy gondolják, a virágok nem valók a tányérra, maximum díszítőelemként lehet használni őket. Igen ám, de az aranyszabályt illik ismerni: a tányérra mindig csak olyan elem kerülhet, ami ehető, ebből kifolyólag olyan növényt nem használhatsz dekorálásra, amit nem lehet elfogyasztani.
Rengeteg ehető virág létezik, azonban, ha van rá lehetőséged, mindig magad termeld meg a fogyasztásra alkalmas növényeket. Nem baj, ha nincs kerted, a balkonon is ültethetsz virágokat. A fogyasztásra szánt növényt soha ne út mellől szedd, de a virágboltokat is kerüld, hiszen ott vegyi anyagokkal, peszticidekkel (növényvédő szerekkel) és egyéb káros anyagokkal kezelik a virágokat.
Allergiások csak óvatosan kísérletezzenek az ehető virágokkal, mert súlyosbíthatják a tüneteket. A virágok csak és kizárólag alapos tisztítás után kerülhetnek a tányérra. Bár simán is elrágcsálhatóak, akár bundában is ki lehet őket sütni, vagy keverd őket salátába, dobd fel velük a házi kencét, de lekvárok és szörpök is készülhetnek belőlük.
A legismertebb ehető virágok:
Rózsa
Minden rózsaszirom ehető, de a sötétebb színűeknek intenzívebb a zamatuk. A szirmokat desszertek készítésénél és italokban is ki lehet próbálni, az egyik legkedveltebb rózsából készült különlegesség a rózsalekvár és a rózsaszörp.
Levendula
A nyugtató hatású, illatos növényt nagyon sokoldalúan lehet felhasználni a konyhában. Meleg és hideg italokban is jól érvényesül a zamata. Bátran párosítsd csokival, akár a csokitortát is feldobhatod vele.
Körömvirág
A gyógyító erejéről is híres fűszernövényt nagyon izgalmasan lehet felhasználni a konyhában. Az egyik nagy kedvenc a növényből készült gyógytea, de salátákban is érdemes kipróbálni a gyulladáscsökkentő virágot.
Kamilla
A kicsit édesebb aromájú virágot tea formájában használják a leggyakrabban. A kamilla áldásos hatásairól ismert, ennek ellenére nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása, mivel az arra érzékenyek számára allergiás tüneteket okozhat.
Szegfű
Az illatos virág szirmai édes aromával bírnak, ezért desszertekben, fagylaltokban és lekvárokban lehet a legjobban érvényesíteni a szegfű ízét. A szirmok italokba is kerülhetnek, például limonádéba, de kandírozva is érdemes kipróbálni a virágot.
Bazsalikom
Az illatos leveleket az olasz konyha élteti, rengeteg mennyei fogásban kap helyet a zöld növény, lehet az pizza, szaftos raguk, rizottó és még bőven lehetne sorolni. A virága több színű lehet, fehér vagy rózsaszín, zamatában a zöldjére hasonlít, csak sokkal enyhébb aromával bír.
Rukkola
A kicsit pikáns levelek szintén az olaszok körében kedveltek. Megállják a helyüket pizzára szórva, de különböző salátákba keverve is. A rukkola virága ugyanúgy használható fel, mint a zöldje.
Koriander
Főleg a mexikóiak kedvelik ezt a növényt, de ízével sokan nincsenek kibékülve. Használhatod frissen, salátákba keverve, szószokba, ragukba, tartalmas, meleg ételekbe csempészve. A koriander virága nagyon egészséges, frissen és főzve is érdemes használni.
Kapor
A jó uborkasaláta és tökfőzelék lelke a kapor, sárgás virágai olyan zamattal bírnak, mint a növény levele.
Citromfű
A kellemes illatú gyógy- és fűszernövény desszertekbe és italokba csempészve is fantasztikus. Nem hiányozhat a limonádéból, de gyógytea is készülhet belőle. A virága fehér színben ragyog, citrom ízű, teák és desszertek készítésénél érdemes használni.
Menta
Sokan nem is gondolnák, hogy a mentának több fajtája van, mindegyik ehető. A mentolos leveleket desszertekben és italokban ajánlott használni, akár mixelve is mehet a limonádéba. Ahogyan a különböző mentafajtáknak is más ízük van, a virágai is ennek megfelelően változatosak, valamelyik intenzívebb, míg más gyengébb zamatú.
Sarkantyúka
A növény minden föld feletti része ehető, de csak nyersen, mert hőkezelve elvész az íze. Zamata a retekre emlékezteti az embert, ezért a legjobb salátákba keverni vagy szendvicsek tetejére tenni.
Bársonyvirág
A növényt büdöske néven is szokták emlegetni. A sárgás szirmok ételek színezésére is alkalmasak, hasonló a színerejük a sáfrányéhoz. Felhasználása nagyon változatos, hisz salátákba, de meleg ételekbe is keverhető, levesekbe és köretekbe.
Ami nem olyan ismert:
Krizantém
A krizantém sok európai országban a kegyelet virága, a temetőkben az egyik legkedveltebb növény. Kínában az ősi idők óta fontos gyógynövény, a hiedelmek szerint a krizantémbor hosszú élettel áldja meg a fogyasztót. A kicsit kesernyés szirmok gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatással bírnak.
Vadárvácska
Elsősorban ételek dekorálására szokták használni. Íze kicsit hasonlít a mentához, gyümölcsös ételekbe keverve érdemes kipróbálni.
Napraforgó
A magjából sok jó dolog készül, de a szirmait is fel lehet használni. A szirmok íze az articsókáéhoz hasonló.
Így kandírozd a virágok szirmait
Ha desszerteket díszítenél virággal, kandírozd őket. Ne félj, egyszerűbb a folyamat, mint gondolnád! A szirmot vagy a virágot mártsd felvert tojásfehérjébe, vagy ecset segítségével vidd fel a fehérjét a növényre, majd szórj rá porcukrot és várd meg, míg megszárad.
Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a téma, ajánlom figyelmedbe Halmos Monika oldalát, aki az ehető virágok legnagyobb hazai szakértője, oldalán rengeteg izgalmas infót találsz a virágok felhasználásával kapcsolatban.
Fotók: Getty Images