5 ötlet, ha összeesett a piskóta: a csúnya sütiből készül a legfinomabb édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Jó és szép piskótát sütni nehéz feladat, bármennyire is egyszerűnek tűnik a hozzávalók alapján. Sok kis trükkje van, amitől nemcsak finom, hanem levegős és könnyed lesz. Mi történik, ha minden próbálkozásunk és odafigyelésünk dacára nem emelkedik fel?
Azt gondoltam, hogy piskótát sütni pofonegyszerű, de aztán hamar szembesültem vele, hogy bizony nem az. Az alapanyagok arányát még el is találtam, de amikor betettem sülni, bizony tízpercenként nyitogattam a sütőt, hogy ellenőrizzem, megsült-e. Ennek meg is lett az eredménye: a sütemény összeesett, és egy lapos valamit tudtam csak felmutatni.
Ebben a cikkben nem arról lesz szó, hogyan süssünk tökéletes piskótát, hanem arról, hogyan mentsük meg a tésztát, ha valaki úgy járt, ahogy én. Most ne a hibát keressük, hanem a megoldást. Mert a tésztának attól, hogy nem lett magas, az íze még finom. Ha egy jó kis krémmel eltakarjuk, senki nem tesz majd szemrehányást.
Vágjuk kockákra és borítsuk be krémmel
Ha csúnya a piskóta, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha kockákra vágjuk, majd főzünk egy finom krémet vagy pudingot és leöntjük vele a tésztát. Egyrészt jobban is fog csúszni, másrészt senki nem fogja megmondani, hogy tulajdonképpen egy elrontott piskótát mentettünk meg. Hedonistábbak tejszínhabot és/vagy gyümölcsöket is tehetnek rá. Tálaljuk kis pohárkákban, mint egy pohárdesszertet.
Borítsuk be krémmel
Ahogy az előző megoldásnál, itt is a krémet hívjuk segítségül, csak most ne vágjuk fel a piskótát, hanem egyszerűen öntsük le a főzött krémmel. Tegyünk rá rengeteg gyümölcsöt, és máris ehetjük.
Készítsünk réteges pohárkrémet
Ez a pohárkrém abban különbözik az előzőtől, hogy réteges és egy kis alkohol is kerül bele. A piskótát kockázzuk fel, majd locsoljuk meg egy kevés brandyvel. Készítsünk gyümölcskrémet, például mascarponéból. Tegyük a piskótakockákat egy pohár aljára, majd kanalazzuk rá a krémet, utána tegyünk rá egy kevés gyümölcsöt, majd a műveletet ismételjük meg. A tetejére kerülhet egy kevés tejszínhab is.
Hamis somlói
Bár az eredeti somlói galuska receptje nem ilyen, de az elrontott piskótából remek utánzat készülhet. A piskótán kívül szükség van darált dióra, csokipudingra, rumaromára vagy rumra és tejszínhabra, és máris levettük a barátokat vagy a családot a lábukról. Készíthetjük egy nagy tálban vagy kis adagokra bontva is.
Cake pop, vagyis sütinyalóka
A legütősebbet a végére hagytam, ez pedig a sütinyalóka, vagyis a cake pop. Ennek az édességnek az alapja a piskóta, amelyet a töltelékkel kell összegyúrni lágy masszává, majd golyókat formázni belőle, folyékony csokoládéba mártani és pálcikára tűzni. Aki a hagyományosabb vonalat kedveli, készítsen kókuszgolyót úgy, hogy a kekszet szétmorzsolt piskótával helyettesíti. Szerintem még nagyobb sikere is lesz vele.
Fotó: Getty Images