Tavaszi fáradtság? Ezekkel az ételekkel és szokásokkal elfelejtheted

Etelek-a-tavaszi-faradtsag-ellen-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasz nem mindenki számára hozza el az ébredő természet friss lendületét: ha te is gyakran érzed magad bágyadtnak, fáradékonynak, akkor add meg a szervezetednek a szükséges támogatást.

A tavaszi időszak már-már automatikusan összekapcsolható a levertséggel, fáradékonysággal, kedvtelenséggel. A jelenség egyrészt a téli gyümölcs- és zöldségszegény táplálkozás okozta vitaminhiánynak tudható be, ami éppen a tavaszi időszakra mutatkozik meg.

Másrészt a hormonháztartásunk évszakos változásához köthető, amelyet a hosszabb nappalok és az egyre rövidebb éjszakák befolyásolnak. Ha te is minden évben átéled a felsorolt tüneteket, akkor az alábbi táplálkozási szokások sokat segíthetnek ezek enyhítésében.

Teljes értékű, vitamindús élelmiszerek

Egyél minél több vitamindús zöldséget és gyümölcsöt, hiszen szervezetünk energiaszintjét nagyban befolyásolja az elfogyasztott táplálék. Kerüld a nehéz, zsíros ételeket, amelyek megemésztéséhez sok energiára van szükség. Válaszd helyettük az éppen megjelenő idénygyümölcsöket és -zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételeket, hüvelyeseket, olajos magvakat és száraz húsokat.

Etelek-a-tavaszi-faradtsag-ellen

Jó zsírok

Az olyan jó zsírok, amelyek például az olajbogyóban vagy a lazacban találhatók, erősítik az immunrendszert és megszüntetik a gyulladásokat. Természetes folyamat, hogy a szervezet gyulladással reagál a stresszre és bizonyos sérülésekre, azonban nagy mennyiségben és hosszú távon ez az immunrendszer nem megfelelő működését és fáradékonyságot is eredményezhet.

Fermentált élelmiszerek vagy probiotikumok

A fermentált élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony baktériumokat, úgynevezett probiotikumokat, amelyek az emésztőrendszerben élve elősegítik az élelmiszerek feldolgozását és a tápanyagok felszívódását. Az egészséges bélflóra emelett támogatja az immunrendszer optimális működését. Ha nem fogyasztasz rendszeresen fermentált ételeket, akkor érdemes időnként beiktatni egy probiotikum-kúrát.

Etelek-a-tavaszi-faradtsag-ellen-1

Egyél kevesebb cukrot

A cukorfogyasztás (és általában a finomított szénhidrátok) csökkentése nemcsak a fogyásban segíthet, hanem abban is, hogy energikusabbnak érezd magad. Mivel a cukor elfogyasztás után szinte azonnal felszívódik, nagyon hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami rövid időn belül vissza is esik a kezdő értékre: azaz vércukorszint-ingadozást okoz. Ez nemcsak azt jelenti, hogy étkezés után ismét hamar megéhezel, hanem azt is, hogy bágyadtabb, erőtlenebb és kedvetlen leszel. 

Fogyassz sok vizet

A megfelelő mennyiségű víz nemcsak a dehidratáltságtól ment meg, hanem számos fizikai tünetet is megelőzhetsz vele. A vízfogyasztás ugyanis hatással van a teljesítőképességre, a hangulatra, az emésztésre, a szív- és vesefunkciókra, és még koncentrálni is könnyebb általa. Sokat olvasni arról, hogy napi 4-5 liter vizet is el kellene fogyasztanunk, azonban az is szuper, ha a következő aranyszabályt betartod: annyi vizet (és ne teát vagy gyümölcslevet!) fogyassz, amennyitől a vizeleted egész nap halványsárga, szinte színtelen lesz.

Etelek-a-tavaszi-faradtsag-ellen-2

Sok alvás és közepes intenzitású testmozgás

A felsoroltak mellett elengedhetetlen, hogy ebben az időszakban eleget aludj. Ezalatt nem azt kell érteni, hogy délben kelsz ki az ágyból, mert a túlalvás még ronthat is a fáradtságérzeten. Azonban szó szerint létfontosságú, hogy megszakítások nélkül legalább 7 (ideális esetben 8) órát aludj, és ebből 1-2 óra éjfél előtt történjen. Ugyancsak fontos, hogy lefekvés előtt minimum egy órával már ne használj olyan eszközöket, amelyeket kék fényt bocsátanak ki - ilyen a mobiltelefon, a számítógép és a tévé is, mert azok megzavarhatják a szervezeted természetes cirkadián (ébrenlét-alvás) ritmusát.  

Az alvás mellett a rendszeres, közepes intenzitású testmozgás is élénkítő hatású lehet, hiszen az intenzív mozgással ellentétben, amely fáradékonyság esetén tovább csökkentheti a szervezet energiatartalékait, a könnyedebb edzések felébresztik a szervezetedet. Ilyen például a tempósabb gyaloglás, biciklizés, kocogás, úszás vagy egy könnyed túra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük