Ezeket az ételeket nem érdemes lefagyasztani, mert tönkremennek

fagyasztóba ne cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fagyasztani is csak ésszel érdemes, mert vannak olyan ételek, amelyek felismerhetetlenné válnak felolvasztás után.

A borsó elképesztően jól megőrzi az ízét és az állagát is fagyasztás után, a paradicsom viszont rettenetes változásokon megy keresztül. Mit fagyasszak le és mit ne?

Nem vagyok jó barátja a fagyasztónak, pedig nagyon hasznos dolog, ha okosan használjuk. Sokféle alapanyag esetében csak a gyakorlati kudarcok során jöttem rá, mennyire értelmetlen lefagyasztani, másokat viszont mennyire hasznos. Most kifejezetten a tiltólistát vesszük végig: melyek azok az ételek, amiket inkább másképp próbáljunk meg eltenni, vagy egyszerűen együk meg még friss állapotában.

Zöldségek

Minél magasabb egy zöldség víztartalma, annál nagyobb állapotromláson megy keresztül fagyasztás után. Így jobb, ha nem fagyasztjuk a paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, salátát és retekféléket, különösen, ha nyersen tervezzük megenni.  Ilyen a zellerszár is, bár én abban az esetben le szoktam fagyasztani, ha bolognaiba szánom, így az íze megmarad és átadja a ragunak, az állaga pedig nem baj, ha tönkremegy. Azokat a magas víztartalmú zöldségeket, amiket megfőzünk, ilyen a spenót vagy a sóska, érdemes és jó is lefagyasztani. 

Tejtermékek

A legtöbb tejtermék teljesen alkalmatlan fagyasztásra, az alkotóelemei olvadás után szétválnak, a túró vizes lesz, a sajt gumis, a tejszín szétválik, a joghurt pedig szemcsés állagú lesz. A sajtok alól kivételt képez az az eset, mikor megolvasztani vagy főzni szánjuk, akkor reszelve lefagyasztható.  A vaj az egyetlen, ami egészen jól viseli a fagyasztást, különösen, ha utána sütésre, főzésre használjuk.

fagyasztóba ne cikkbe

Gyümölcsök

A gyümölcsök fagyasztása esetében is az a kulcskérdés, mihez szeretnénk felhasználni őket felolvasztás után. Ha turmixba, szószba, süteménybe, mártásba kerülnek, akkor fagyasztható a banán és a bogyósok is, de nyers fogyasztásra már nemigen lesznek alkalmasak. Az alma, a körte és a citrusok, sőt, a szőlő is egészen felismerhetetlenné válnak, így nem érdemes a fagyasztásukkal vesződni. 

Készételek

Míg a káposztás ételek, a töltöttek vagy rakottak, a pörköltek és a raguk remekül fagyaszthatók, addig egy csomó más készétel drasztikus változásokon megy keresztül fagyasztás és felolvasztás után. Nem érdemes lefagyasztani tésztát, rizst, de krumplit sem, és olyan szószokat vagy mártásokat, leveseket, amelyekben keményítő vagy liszt van. Azokat a készételeket sem jó lefagyasztani, amelyekben a feljebb felsorolt alapanyagok bármelyike megtalálható. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon