Ezekre figyelj, hogy elkerüld az ételmérgezést – Higiénia, tárolás, elkészítés

ételmérgezés megelőzése cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ételmérgezés kellemetlen betegség, a nyavalyát otthon, vendéglátóhelyeken és rendezvényeken is össze lehet szedni. A megelőzése a tudatosságon múlik.

A tisztaság fél egészség. Ahol élelmiszerrel dolgoznak, ott kiemelten fontos a makulátlanul tiszta környezet, hogy a baktériumok ne tudjanak tanyát verni.

Sajnos viszonylag könnyű ételmérgezést kapni, elég, ha a konyha nincs kitakarítva, vagy a főzni kívánt alapanyaggal nem bántál megfelelően, esetleg romlott ételt fogyasztasz el. Ilyenkor az élelmiszerben található baktériumok, vírusok, méreganyagok okozhatnak megbetegedést.

Ételmérgezés megelőzése ct1

Az ételmérgezésre utaló tünetek az elfogyasztott fogás után fél órával, de akár 48 órával is jelentkezhetnek, sőt, arra is van példa, hogy hosszabb idő telik el, mire rosszul lesz az ember. Az ételmérgezés fő tünetei az általános rosszullét, hasi görcs, hányinger, hányás, hasmenés, láz, ritkább esetekben az eszméletvesztés, tudatzavar, kettős látás, nyálfolyás, de izombénulás is jelentkezhet.

A nem megfelelően tárolt élelmiszer is okozhat ételmérgezést

Mivel az ételmérgezést baktériumok, paraziták és méreganyagok okozhatják, ezért úgy is össze lehet szedni, ha nem megfelelő a konyha higiéniája, vagy rosszul volt előkészítve, tárolva az alapanyag/fogás. A fertőzést a készítő személy is okozhatja, ezért fontos, hogy csak egészséges ember álljon neki kuktáskodni. Ha épp meg vagy fázva, enyhén náthás vagy, akkor sem ajánlott a főzőcske. 

Mire kell figyelni?

  • Az első és legfontosabb szabály a tisztaság. Tartsd rendben a konyhát, a dolgozófelületet és az eszközöket, a vágódeszka higéniájára különösen ügyelj. A főzés során többször is moss alaposan kezet, főleg, ha nyers hússal, szennyezett alapanyagokkal dolgozol. A fogyasztásra kész élelmiszereket mindig tartsd külön a tisztítatlan zöldségektől, nyers húsoktól. Mivel a nyers húsban sokféle kórokozó található, ezért a hússal érintkező felületek tisztításáról, fertőtlenítéséről se feledkezz meg. Ha a hús előkészítése közben konyharuhába törlöd a kezed, azt már ne használd. Valamint akkor se használd a konyhai textilt, ha már nedves, mert úgy kellemes közeget teremtesz a baktériumoknak.
  • Vannak olyan élelmiszerek, melyek ételmérgezést okozhatnak, ilyen a nyers hús vagy a tojás. Ezért ezeknél az alapanyagoknál különösen fontos, hogy mindig megfelelő hőkezelést kapjanak, vagy ha nyersen kell használni őket, pl. beefsteak vagy tiramisu esetén, legyenek minél frisebbek, és hűtőben tárold őket felhasználásig és utána is. A tojás szalmonellafertőzést okozhat, a nyers húsokban pedig sokféle kórokozó található, de ezek hő hatására elpusztulnak.
  • A zöldségeket, gyümölcsöket mindig mosd meg felhasználás előtt. Különösen a zöld leveles zöldségek előkészítésére figyelj, mert ezek szennyeződhetnek trágyával, így a kórokozók könnyen a szervezetbe kerülhetnek.
  • A vásárlásánál sem árt résen lenni, mindig megbízható helyen szerezd be az élelmiszert.
  • Ugyanez a helyzet, ha étterembe mennél, fontos szempont a higiénia. Egy igénytelen büfében könnyen össze lehet szedni valamit, ezért mindig mérd fel a hely tisztaságát.
  • A megvásárolt termékeket mindig pakold el. Aminek a hűtőben a helye, például tejtermékek, azonnal kerüljenek hidegre.
  • Miután az elkészült fogások kihűltek, szintén kerüljenek hűtőbe.
  • Ha az étel szokatlan állagú vagy szagú, akkor már nem szabad elfogyasztani. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük