A spanyolok szőlővel, az oroszok mandarinnal várják az újévet: szilveszteri szokások a nagyvilágból

szcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Itthon az év utolsó napján lencse, bab, virsli és disznóságok biztosan kerülnek az ünnepi asztalra, hisz ezek a tradicionális finomságok hozzájárulnak a következő esztendő bőségéhez.

Bármennyire nyitott vagy az új ízekre, receptekre, szilveszterkor mégis a hagyományos, nagymamáktól öröklött régi fogások kerülnek az asztalra.

Szinte biztos, hogy a legtöbb családban valamilyen malacsültet kínálnak, hisz a régi hiedelmek szerint a disznó kitúrja a szerencsét. Az év utolsó napján nagyon kedvelt még a kocsonya, töltött káposzta, de a virsli sem hiányozhat a lakomáról.

szct8

Magyarországon december 31-én lencse és bab is szerepel az ünnepi menü kínálatában. Apró formájuk miatt a babona szerint sok pénz áll a házhoz, ha az év utolsó és első napján ezekből készült ételt fogyaszt a család.

Vannak tiltólistás ételek is, én még úgy tanultam a nagymamámtól, ilyenkor nem szokás szárnyast készíteni, mivel úgy elrepül a szerencse, vagy elkaparja azt a csirke, a pulykától pedig még mérgesek is leszünk. A hallal kapcsolatban is a rossz szerencse ragadt rám, mert elúszik vele, ám a Tisza-part környékén élők máshogy tekintenek rá. A pikkelye miatt bőséget titulálnak a halból készült ételeknek. A svédek és a lengyelek is fogyasztanak halat év végén, a pikkelyek miatt úgy hiszik, az új évben vastagabb lesz a pénztárcájuk.

szct2

A világ minden pontján élnek hagyományok, fennmaradtak régi hiedelmek, amiket ma is próbálunk megőrizni, életben tartani. Külföldön is élnek ezek a szokások. Mutatjuk, milyen különleges, vagy épp egyszerű ételek népszerűek az amerikaiak, spanyolok, törökök, oroszok körében.

A 12 szőlőszem hagyománya

A spanyol nyelvű országokban biztosan nem hiányzik a szőlő az ünnepi menü kínálatából. Ez egy szép és elegáns hagyomány, minden vidéken más szabály szerint szokás elfogyasztani a szőlőt: valahol az éjféli harangszó után kell egy szemet megenni, míg a legtöbb vidéken a szép gyümölcsszemek pezsgőspohárban vagy hurkapálcikára szúrva kerülnek a vendégek elé. Miután a koccintáson túl vannak, jöhetnek a szőlőszemek, ezek az újév 12 hónapját jelképezik, és a jólétet biztosítják. Mexikóban minden elfogyasztott szőlőszem előtt kívánnak valamit, és azt remélik, hogy a következő esztendőben valóra válik.

szct1

Zöld és arany a sok pénz reményében

Az amerikai konyha sokszínű, nagyon izgalmas a bevándorlóknak köszönhetően. Az ünnepségeken, családi összejöveteleken mindenki igyekszik a saját gyökereinek ízeit, hagyományait felsorakoztatni. A déli államokban, köszönhetően a mexikóiaknak, a csípős zamatú ételek nagyon népszerűek, de a lencse és bab is része az ünnepi menünek, a jólét és boldogság reményében fogyasztják.

38850647 36a8ae7d794f8038f187ae7fb835f087 wm

Az amerikai szilveszteri menü megtervezésénél fontosak a színek, a zöld a dollárt jelképezi, míg a sárga az aranyt, így az e két színben ragyogó ételeknek is biztos jut hely az asztalon. Népszerűek a káposztából vagy spenótból készült saláták, a kukoricából pedig kenyér készül, ami remekül illik sonka vagy malacsült mellé.

Rizs minden mennyiségben

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a rizs fontos szerepet tölt be a japánok étkezési szokásában, ez pedig az év utolsó napján is így van. Igazán különleges menüvel rukkolnak elő, édes-savanyú finomságok kapják a főszerepet, na meg a rizs. A rizs leves formájában is az asztalra kerülhet, de a desszertben is ez dominál, és persze szusit is lehet enni.

szct5

A cukortól édes lesz az új év!

A török konyha nagyon kedvelt az egész világon, nagyon sok fűszert használnak, szeretik a teát, a desszertjeik pedig nagyon édesek. Az év utolsó napján minden mennyiségben szabad a cukor, különleges szilveszteri tortát is sütnek, amit gesztenyével töltenek. A hagyományaik szerint a desszertek édessé teszik az új esztendőt, a gesztenye pedig jó szerencsét hoz. Babona szempontjából a piros szín is fontos szerepet játszik a törököknél, náluk a gránátalma a pénzhozó a gyümölcsben lévő magok és a szín miatt.

szct6

A gránátalma a görögöknél is nagy sláger a magok miatt, ami a bőséget és a gyarapodást jelképezi.

Fánkot az ünnepi asztalra!

Hazánkban is népszerű a fánk, leggyakrabban azonban a farsangi időszakban sütik a háziasszonyok, összességében pedig bármikor jól csúszik a pampuska.

szct9

Szilveszterkor Svájcban és Hollandiában van nagy hagyománya az év végi fánkevésnek. Nem csak otthon készítik a finomságot, utcai árusok is kínálják az illatos, frissen sült pampuskákat.

Újévi jó kívánságok vodkával

Az oroszok hagyományos év végi lakomája pénztárcafüggő, a jobb módúak asztalán a fekete vagy vörös kaviár kötelező, a szegényebbek majonézes saláta mellett döntenek, ami picit hasonlít a nálunk is kedvelt krumpli- vagy franciasalátához. Az orosz majonézes salátát, ismert nevén Olivier-salátát egy francia-belga séf, Lucien Olivier az 1860-as években, Moszkvában készítette először, azóta pedig ez a hideg majonézes saláta minden ünnepi asztalon helyet kap. Ha szereted a franciasalátát, akkor érdemes kipróbálnod az orosz verziót, ami elképesztően tartalmas, és tele van ízekkel.

szct7

Az orosz ünnepi asztalon is helye van a gyümölcsnek, ők a mandarint éltetik, olyannyira, hogy az év utolsó napjain előfordul, hogy a szupermarketekben vadászni kell a gyümölcsöt, mert az emberek úgy viszik, mintha ingyen osztogatnák. A mandarin és a narancs a kínaiaknál is kötelező, a jólétet és a gazdaságot szimbolizálja a gyümölcs.

Nem csak a finom falatoknak jut hely, az alkoholos italok közül a vodka még a pezsgőtől is népszerűbb nedű az oroszoknál. Emeljük is képzeletbeli poharainkat, boldog új évet kívánunk a kedves olvasónak!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon