
Ezek a kihagyhatatlan magyar kaják - a külföldiek szerint
Nem a túró rudi
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

A tavasz 6 legfinomabb spárgás receptje: a reggelin át a könnyű vacsoráig

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé
Nagyon érdekes néha belepillantani, milyennek látnak bennünket mások. És nincs ez máshogy akkor sem, ha az országunkról, pontosabban az ételeinkről van szó. Ha van kedved játszani egy kicsit, ne lapozz tovább, hanem gondold végig, mire tippelnél, melyik magyar ételek hagyták a legmélyebb nyomot az idelátogatókban?
Pörkölt? Halászlé? Lecsó? Rántott hús? Túró rudi? Vagy valami egészen más? Az interneten kutakodva az alábbi lista állt össze, ez tetszett a legjobban a nálunk nyaraló külföldi turistáknak, ezekről gondolják úgy, hogy másoknak is mindenképpen érdemes kipróbálni.

1. Gulyás
Szinte minden lista elején ott van a gulyás, nem is csoda, ez tényleg az egyik leghíresebb magyar étel. Onnan lehet tudni, hogy valaki meg is ette, nem csak másolta valahonnan a listáját, hogy ők azok, akik aztán rácsodálkoznak, hogy nahát, ez egy leves, nem pedig egy pörköltféle - ahogy más országokban tálalni szokták.
2. Lángos
A "kenyérszerű, de annál puhább, olajban kisütött csodálatos tésztaféle" is helyet kap szinte minden listán, legtöbben azt is kiemelik, hogy mennyi feltéttel lehet enni, és mennyire finom tejföllel és sajttal. A felkészültek azt is tudják, hogy a magyarok szerint fokhagyma, sajt és tejföl a maximum, de sokan vannak olyanok is akik készpénznek veszik, hogy lángos tetején helyet kaphat lilahagyma és kolbász is. Haha.

3. Paprikás csirke
Meglepetésemre (és egyébként örömömre) több listában szembejött a paprikás csirke, mint a magyar konyha abszolút alapvetése, amit nem szabad kihagyni, és amit a szerzők szerint tejföllel és nokedlivel kell enni, és az benne a jó, hogy egyszerre fantasztikusan omlós, és csodálatosan ízes. Pacsi!
4. Lecsó
A lecsó a külföldiek szerint általában zöldségekből, dominánsan paprikából és paradicsomból álló remek egytálétel, amit nagy szeretettel ajánlgatnak egymásnak az ide látogató vega turisták. És jegyzik meg, hogy kolbásszal milyen isteni azok, akik esznek húst. Az egyik kedvenc ételem, úgyhogy csak támogatni tudom, hogy egyen lecsót mindenki, aki ideutazik!
5. Sült kolbász
A turistákban lecsapódott vélemények szerint a kolbász valami esszenciálisan magyar dolog, olyasmi, amire rettenetesen büszkék vagyunk, és ami része a népléleknek. Végül is, igazuk van. Ami pedig a legjobban tetszik a külföldieknek az az igazi piacos, talponállós sült kolbász, mustárral és kenyérrel. A kajafüggő világ csodája, hogy meglepően jó helyeket sorolnak fel az ajánlók, ahol érdemes ezt az ételt kipróbálni.
6. Kürtős kalács
Édes cukros tésztacsíkok, amiket föltekernek egy formára, és úgy sültnek meg, hogy a külseje karamellizálódik, a belsejéből pedig kéményszerűen fölszáll a gőz, amikor elkészül - valahogy így próbálják meg definiálni a budapesti utazók azt, ami nekünk annyira alapvetés. Hogy a kürtős kalács a világ egyik legjobb kajája.
7. Somlói
Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a magyar desszertet, amiben piskóta, csokoládé, dió, tejszínhab van, és ami annyira összetett, hogy az ember azt sem tudja hirtelen, melyik ízre koncentráljon. Tekintve, hogy szinte sehol az országban nem árulnak eredeti, a klasszik receptnek megfelelő somlóit, nem meglepő, hogy a turisták leírásai és elég tág határok között szórnak, amikor arról van szó, milyen is valójában ez a híres magyar desszert.
8. Palacsinta
Szinte mindenki a francia crepe-hez hasonlítja, ami nem is csoda, hiszen angolszász országokban a palacsinta amúgy egészen mást jelent. A nálunk evő külföldieket leginkább az varázsolja el, hogy töltelékek micsoda variációjából lehet választani, sajnos viszonylag kevesen áradoznak a túrósról - kivéve persze a német ajkúakat, mert ők pontosan tudják, mitől döglik a légy.

9. Dobos torta
Küzdhetünk itt mi, hogy mindenki tudja, a híres tortát megalkotójáról, Dobos C. József mestercukrászról nevezték el, nem pedig a tetején lévő kerek, lapokra szabdalt karamellről, ha az összes ételes blog és ajánló konzekvensen Hungarian Drum Cake-ként vagyis dob-tortaként reklámozza. Mindegy, a lényeg, hogy finom, az eredete pedig maradjon a mi kis titkunk.