Ezért lehetnek veszélyesek az extrém csípős ételek: így enyhítheted a tüneteket

Csipos-etelek-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Régebben az extrém csípős ételekről azt tartották, hogy képesek fekélyt okozni, és bár ez a vélekedés hamisnak bizonyult, fogyasztásukat követően könnyen a sürgősségi osztályon találhatod magad.

Az, hogy bírod a csípőset, és a baráti összejöveteleken folyton ezt bizonygatod, még nem jelenti azt, hogy jót is tesz a szervezetednek. A közösségi médiában és videómegosztó oldalakon rendszeresen előkerülnek olyan kihívások, amelyekben a résztvevők extrém csípős ételeket esznek, és másokat is arra biztatnak.

A jutalom azonban  jó esetben  néhány kattintást leszámítva égési sérülések és embert próbáló gyomorégés. Sajnos sokan nincsenek tisztában az extrém csípős ételek fogyasztásának következményeivel, amelyek főként abban az esetben lehetnek komolyak, ha a fogyasztó nincsen hozzászokva a hatóanyaghoz.

Mitől csípős egy étel? 

A csípős paprika hatóanyaga a kapszaicin, egy olajalapú vegyület, amely a paprika tüzes ízét adja. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a zöldségben, annál intenzívebben csíp. A kapszaicin elsősorban a fájdalomérző receptorokat ingerli, és csökkenti azok ingerküszöbét, egyes esetekben pedig gyulladásokat is okozhat. Bár a hagyományos és modern orvoslásban egyaránt használják jótékony hatásai miatt – ezekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben –, nem való mindenkinek, és főként nem nagy mennyiségben.

Csipos-etelek

Mindenki másként reagál a kapszaicinre: van, aki jobban tolerálja, mivel kevesebb kapszaicinreceptorral született, és van, aki rendszeres fogyasztása miatt hozzászokott az égő, csípős érzéshez.

Mikor óvakodj az extrém csípőstől?

A chilik esetében a mértékletesség az aranyszabály! Kis mennyiségben orvosság, és persze kuriózum is lehet, azonban vannak olyan helyzetek és egészségügyi problémák, amelyeknél kifejezetten ellenjavalt a fogyasztásuk. Az alábbi esetekben nagyobb valószínűséggel lehetsz rosszul, ha csípőset eszel:

  • nem vagy hozzászokva a túl fűszeres és csípős ételekhez;
  • emésztőrendszeri problémákkal küzdesz (pl. irritábilisbél-szindróma);
  • genetikailag érzékenyebben reagálsz a kapszaicinre;
  • túl nagy mennyiségben fogyasztasz kapszaicintartalmú ételt.
Csipos-etelek-1

A túl sok csípős étel fogyasztása emésztőrendszeri irritációt, gyulladásokat és fájdalmat is kiválthat. Mivel a szervezeted méregként tekint a kapszaicinre, megpróbál megszabadulni tőle. Ennek következtében hasi és mellkasi fájdalmakat, égő hasmenést, fejfájást és hányást is tapasztalhatsz.

Így enyhítsd a tüneteket

Abban az esetben, ha azt tapasztalod, hogy ég a szád, könnyezik a szemed és folyik az orrod, biztosan túl nagy mennyiségben fogyasztottál csípőset. Fontos, hogy ilyenkor ne nyúlj a víz után! Mivel a kapszaicin egy olajban oldódó vegyület, a víz nem fogja enyhíteni az égő érzést, csak szétterjeszti a szádban a hatóanyagot. Helyette fogyassz tejet vagy más zsíros tejterméket, mert a zsír semlegesíti a kapsziacin hatását. Emellett a cukor- és keményítőtartalmú ételek is hatásosak, így néhány falat kenyér vagy süti is segíthet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon