Ne dobd ki a fáradt olajat, mert nagyon jót tesz a frissnek: elmondjuk, miért

olajban sütés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig sok kérdést vet fel a maradék olaj: mit kezdjünk vele, hogyan gyűjtsük, ki szabad-e önteni? Itt egy módszer, amivel akár újra is hasznosíthatjuk.

Utálok olajban sütni, de néha muszáj, akkor sem tudok elmenekülni előle, ha minden áron igyekszem. Ilyen eset a rántott hús, ami minden ínyenccé nevelő tevékenységem ellenére a gyerekek egyik kedvenc étele, és hát a farsangi fánk sem úszható meg olaj nélkül. Egyetlen eset van, amikor a magam kedvéért állok neki olajat hevíteni, ez pedig a falafel, ami csak forró olajban lesz igazán ropogós.

Dragomán György elsősorban a kedvenc kortárs íróm, de fontos tulajdonsága még, hogy remekül főz, és receptjeit olykor meg is osztja. Rengeteg vagány trükköt vet be a konyhában, ezeket egyrészt francia szakácsok főzőfórumairól lesi el. Kenyeret süt, tojást szuvidál, de az internetet leginkább megrengető receptje a dobozban összerázós, mosogatásmentes rántott hús. 

Ehhez kapcsolódóan írja le, hogyan a legjobb olajban sütni, és itt jön a képbe a használt olaj is. Az író több érdekes dolgot is mond az olajjal kapcsolatban, ezek sok újdonságot jelenthetnek nem csak praktikus, de környezetvédelmi szempontok miatt is.

Használd újra

Először is a használt olajat nem kell azonnal kidobni. Ez különösen igaz arra az esetre, ha fánkot vagy más olyan ételt sütöttünk benne, amiből nem váltak le darabok. Amikor pedig rántott húst vagy más, panírozott ételt sütünk, akkor egyszerűen át kell ereszteni az olajat egy kávéfilteren vagy más nagyon finom szűrőn. Ezután még legalább kétszer felhasználható lesz az olaj.

olajban sütés cikkbe

A hidegen indító módszer

A krumplit Joel Robuchon módszerével süti, méghozzá egy merőben szokatlan technikával: a nyers krumplihasábokra annyi olajat önt, hogy bőven ellepje őket, majd alágyújtja a lángot. Már eddig is fura a dolog, de hogy ezután egyáltalán nem nyúl hozzá, míg el nem készül a krumpli, az egyenesen idegtépő. Márpedig ha ő mondja, akkor hinnünk kell neki.

Használt a frisshez

A friss, mármint teljesen friss olajban nem lesznek tökéletesen ropogósak a húsok és a krumpli vagy bármi más, amit meg szeretnénk sütni. Néhány kanálnyi használt olajtól viszont éppen megfelelő lesz ahhoz, hogy ropogósra süljön benne a panír. A magyarázat egyszerűsítve: a friss olajban sokkal több buborék szabadul fel, mint a használtban. A buborék körülveszi a panírt, így az olaj nem ér hozzá egészen el. Ezért kell egy kevés használt olaj a frisshez.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük