Ételek, amik még jobbak lesznek felmelegítve - Másnap a legfinomabbak

szekelykaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Legtöbbször az a szabály, hogy az ételeket frissen kell enni, de vannak kivételek. Ezek az ételek ugyanolyan finomak másnaposan is.

Van az a mondás, hogy felmelegítve csak a káposzta jó, nem a szerelem, és ebben sok igazság van, viszont fontos beszélni arról is, hogy az ételek közül sem csak a káposzta jó másnap.

Olaszul is létezik egy nagyon hasonló mondás, csak az a levesről állítja, hogy sosem jó felmelegítve, a szerelmet nem említi, csak utal rá. Mellesleg szerintem még a minestrone is jó másnap, de kár az olaszokkal ilyesmin vitába szállni. 

A mi ételeink között viszont különösen sok olyan van, ami kifejezetten jó felmelegítve, sőt, jobb. Ezek zömmel téli ételek, nehezek, súlyosak, laktatóak és olyanok, amelyekbe általában többféle alapanyag kerül - zöldség és hús egyaránt.

Ezek a fogások nagyon praktikusak, mert elő lehet őket készíteni és olyan napokon lehet enni, mikor előre tudjuk, hogy nem lesz időnk - vagy kedvünk - főzni. 

paradicsomos kaposzta kis

Nem az újramelegítés számít

A Food Lab alapos tesztje alapján, melynek során többször, többféle ragujellegű ételt kóstolgattak frissen és újramelegítve, összehasonlítva az eredményeket arra jutottak, hogy az újramelegítés voltaképpen nem számít. A lényeg az objektív vélemény szerint, hogy ezek a típusú ételek frissen és két-háromnaposan is finomak lesznek.

Amiket soha

Vannak olyan ételek, amiket tényleg soha semmilyen körülmények között nem érdemes újramelegíteni, mert a lényegük fog elveszi. Ezek közül a legrettenetesebbek a főtt tészták, a rántott hús és egyéb olajban sült dolgok, a sült krumpli, a pizza és még sok minden más. Ezeknek elsősorban az állaga romlik nagyon sokat az újramelegítéstől, de az ízük is jelentősen károsul a művelet során.

töltött kaposzta kicsi

Káposzta - húsos, töltött, lucskos

A legelsők a sorban valóban a káposzták, a töltött, a rakott, a lucskos, a székely, vagy ez az aszalt szilvás verzió, bármilyen savanyú káposztás egytálétel jobb lesz felmelegítve. Nem véletlen, hogy lagzikon ez kerül éjfélkor az ételmelegítőkbe, hogy ezt főzzük karácsonykor abból a célból, hogy napokig kitartson és ne kelljen főzni akkor sem, ha esetleg a többi étel elfogyna. 

Chili con carne

Vagy éppen chili sin carne, mert akár hússal, akár nélküle készülez a paradicsomos, babos és esetleg kukoricás egytálétel mindenképp jobb lesz másnap, de ez persze nem jelenti azt, hogy aznap nem ugyanolyan finom.

ujramelegítve

Bolognai

Ugyanaz a helyzet a legfinomabb húsos, paradicsomos raguval, ami az előző kategóriával: mivel eredetileg nagyon-nagyon lassan készül, akár egész nap is főhet, mint a húslevesek, ezért még jobb, ha hagyjuk lehűlni és másnap újramelegítjük. Ez a tulajdonsága különösen akkor jön jól, ha lasagne-t készítünk, így előző nap letudhatjuk a feladat nagyobb részét, másnap már csupán a rétegezés és sütés marad hátra. 

ujramelgitve

Szaftos húsgombóc

Az előző ételhez nagyon hasonló ez az amerikai paradicsomos húsgombóc. Valamivel macerásabb összeállítani, mint a szimpla bolognait, mert egyenként kell megformálni a gombócokat, de utána legalább két napra ellát egy egész családot.

husgombocos spagetti kicsi

Pörkölt

A legtöbb húsos, szaftos ragu, így a pörköltök is szuperül melegíthetőek, különösen a keményebb fajtájú húsból, sertésből vagy marhából, esetleg vadból készült verziók. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük