10 mennyei, édes forró ital nem csak az ünnepekre: felmelegítenek a hűvös időben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hideg, hűvös időben senki nem kívánja a behűtött italokat, sokkal jobban esik valamilyen meleg, fűszeres, édes finomság, amit jól bebugyolálva elkortyolgathatunk.
A télhez hozzátartoznak a forró italok, melegítő fűszerek, egy jó film vagy könyv mellé jólesik meginni egy bögre forró csokit vagy fűszeres kávét. Ha kipróbálnál valami különlegeset, vagy házilag készítenéd el a kedvenc kávézód finomságait, érdemes átböngészned az alábbi listát, biztosan találsz kedvedre valót.
Forró csoki fehér csokoládéból
Nem csak ét- vagy tejcsokiból készülhet forró csokoládé, fehérből is mennyei lesz, kevésbé lesz karakteres, inkább az édes íz dominál, úgyhogy érdemes fűszerekkel izgalmasabbá tenni. Hogy még krémesebb legyen, tojás is kerül bele, picit pudingos lesz az állaga. Attól függően hígítsd tejjel, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretnéd készíteni.
Forró csoki krémlikőrrel
A klasszikus forró csokoládé akkor a legfinomabb, ha nem kakaóból, hanem rengeteg étcsokoládéból készül, de ha szeretnéd picit különlegesebbé tenni, krémlikőrt is adj hozzá. A forró csoki „felnőtt verziója” szuper választás baráti beszélgetésekhez vagy romantikus vacsihoz, ha nem kívánod a hideg italokat. A csoki mellé egy kevés kakaót is keverj, hogy extrán csokoládés legyen az ízélmény.
Forralt bor
Bár egyszerűnek és elronthatatlannak tűnik a forralt bor készítése, megvannak a maga szabályai, az egyik például az, hogy a nevével ellentétben nem szabad felforralni. A melegítés során a fűszerek és gyümölcsök átadják az ízüket a bornak, ha viszont forr az ital, hamar elillan az alkoholtartalma. Rengetegféle fűszerrel és gyümölccsel készülhet, itt olvashatsz ötleteket.
Forralt almabor
Ha szereted a forralt bort, próbáld ki a forralt cidert, vagyis almabort is, melegítő fűszerekkel isteni lesz. Kevésbé ütős, mint a klasszikus változat, ugyanis a cidert almalével hígítják, sőt, ha gyerekeknek kínálnád az italt, teljes egészében készülhet utóbbiból. A cider, bár nevében almabor, inkább a sörre emlékeztet, nagyon gyümölcsös, könnyed ital.
Gesztenyés kávé
Térjünk is át a borok és forró csokik világából a kávék széles és sokszínű univerzumába. A reggeli napindító rengetegféle ízesítésben készülhet, de ha igazán különlegesre vágysz, akkor gesztenyével próbáld ki. A gesztenyéből ízesített cukorszirupot kell készíteni, ezzel kell édesíteni a tejhabos kávét vagy akár eszpresszót.
Mézeskalácslatte
Ha karácsonyi hangulatot varázsolnál a lakásba, készíts mézeskalácsos lattét, ezt ne úgy értsd, hogy konkrétan a süti kerül a kávéba, hanem a fűszerkeverék, amitől minden isteni és illatos lesz. A fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér kötelező eleme, de szegfűborsot és vaníliát is keverhetsz bele. Ezekből a fűszerekből kell sűrű cukorszirupot főzni, majd ezzel ízesíteni a kávét.
Pumpkin spice latte
Sokak kedvence, a pumpkin spice latte sok kávézóban csak aromát tartalmaz, viszont ha házilag készíted, valódi sütőtök ízesíti. Az őszi zöldséget meg kell sütni, majd le kell pürésíteni, végül melegítő fűszerekkel kikeverni, utána adhatod is a kávédhoz. Cukor helyett mézzel édesítsd a forró italt, még finomabb lesz.
Karamellás latte
A kávé vonalán maradva az egyik legegyszerűbb, de legfinomabb ízesített verzió a karamellás latte, csak egy kevés karamellszószt kell a kávéba és a tetejére csorgatni. Az öntetet elkészítheted cukor karamellizálásával, házilag is, de akár kész tejkaramellát is megolvaszthatsz, azt is használhatod. Hogy igazán krémes legyen, a tej mellé egy kevés tejszínt is keverj.
Chai tea latte
Kávé helyett fekete tea ízesíti a chai lattét, amely tejből, teából és fűszerekből áll, nagyon különleges és biztosan átmelegít a hűvös napokon. A chai hindiül teát jelent, a köztudatban fűszeres italként él, bár nagyon kellemes az íze, a fekete tea miatt koffeint tartalmaz, így a kávéhoz hasonlóan este nem ajánlott a fogyasztása.
Vajrum
Ha Harry Potter-rajongó vagy, ismerős lehet a vajsör kifejezés, igen ám, de ezúttal nem a buborékos ital, hanem rum az alapja a fűszeres finomságnak. Bár az elnevezése alapján ital, megtévesztő, ugyanis felér egy desszerttel, a vajas, fűszeres alap viszonylag tömény. Hogy ne a vaj íze domináljon, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió ízesíti az alapot.
Fotók: Getty Images