Ezért ne sűrítsd többet krumplival a főzeléket, ha babának készíted
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Babapépet készíteni egyáltalán nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Van néhány dolog, amiben jobb változtatni anyáink trükkjein, ilyen például a sűrítés.
Mi lehet bonyolult egy bébipapi elkészítésében? Csak egy botmixer kell hozzá meg némi főtt zöldség vagy gyümölcs. A valóságban ez korántsem ennyire egyszerű dolog.
A hat hónap körüli baba, aki egészen addig folyékony táplálékon élt, valódi sokkot él át, mikor először szilárd étel éri a szájüregét. Ezért mondják, hogy a bevezetést gyümölccsel érdemes kezdeni, de a lényeg nem is az alapanyag fajtája, hanem az állag. Az állag minden, ezen áll vagy bukik, hogyan fogadja be az első falatokat, kiborul vagy boldog lesz.
A főtt krumpli átka
A védőnők, gyerekorvosok és az internet is azt mondta, mikor kezdő voltam, hogy a babaetetés alapképlete a zöldség plusz krumpli, törve vagy turmixolva. Amikor első gyerekemet etetni kezdtem, nem egyszerűen elutasította a krumplit vagy bármit, amiben krumpli volt, hanem konkrétan rosszul volt tőle, kifordította a nyelvével, én pedig totál kétségbe voltam esve. A krumpli ugyanis turmixolva egy ragacsos, undorító, nyúlós massza lesz, ráragad a nyelvre, torokra, szörnyű. Villával pedig nem lehet olyan se nem folyós, se nem sűrű állagúra állítani, ahogy azt a baba szereti.
Aztán az internet segítségével elkezdtem kísérletezni, és kiderült, mennyi lehetőség van még a krumplin túl, és azok mennyivel jobban kezelhetőek, de mindenekfelett mennyivel boldogabbá teszik a gyereket.
A mindenható sütőtök
Arra elég hamar rájöttünk, hogy ez a gyerek nem almával és krumplival indítja a szilárd ételei sorát, hanem sütőtökkel. Ez az önmagában is szuper állagúra sűrűsödő zöldség minden körülmény között sikert aratott nála. Elég kézenfekvő volt a megoldás, hogy krumpli helyett ezzel kell sűríteni mindent. Nem csak a máskülönben nem egészen tökéletes állagú zöldségeket krémesíti éppen babának valóra, de édeskés alapíze - különösen sütve - jól átvitte, bevezette a szokatlan, új dolgokat. Innentől kezdve ősztől tavaszig óriási adagokban sült a tök nálunk, és tele volt vele a mélyhűtő is kis és nagy adagokban lefagyasztva. Ennek analógiájára az édesburgonya is nagyon jól működik, bár az sokkal drágább megoldás.
Haladóknak
Nyilván gyerekfüggő dolog, de nálunk mindegyik gyerek imádta a karfiolt, ami megfőzve és leturmixolva legalább olyan szuper állagjavító, mint a sütőtök vagy az édeskrumpli, de sokkal jobb, mint a sima burgonya. Nem véletlen, hogy mostanában minden területen óriási divat lett.
A pelyhek
A másik nagy találmány, ami akkor még új és drága volt, most már nem is annyira az - a vízben oldható, másodpercek alatt elkészíthető kásák és pelyhek. Amikor épp nem volt kéznél sem édeskrumpli, sem tök, akkor nagyon jó szolgálatot tettek, éppen az állaguk miatt. Ezek a kásák bármilyen főzelékkel jól együtt tudtak működni, és még akkor is sima állagúra javították őket, ha alapból nem lettek volna azok.
Fotók: Getty Images