![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ezért ne sűrítsd többet krumplival a főzeléket, ha babának készíted
![babaetetés cover](https://kep.index.hu/1/0/3029/30294/302948/30294875_2325801_00deea7d8cc546749311a12c3c29c811_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Babapépet készíteni egyáltalán nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Van néhány dolog, amiben jobb változtatni anyáink trükkjein, ilyen például a sűrítés.
Mi lehet bonyolult egy bébipapi elkészítésében? Csak egy botmixer kell hozzá meg némi főtt zöldség vagy gyümölcs. A valóságban ez korántsem ennyire egyszerű dolog.
A hat hónap körüli baba, aki egészen addig folyékony táplálékon élt, valódi sokkot él át, mikor először szilárd étel éri a szájüregét. Ezért mondják, hogy a bevezetést gyümölccsel érdemes kezdeni, de a lényeg nem is az alapanyag fajtája, hanem az állag. Az állag minden, ezen áll vagy bukik, hogyan fogadja be az első falatokat, kiborul vagy boldog lesz.
A főtt krumpli átka
A védőnők, gyerekorvosok és az internet is azt mondta, mikor kezdő voltam, hogy a babaetetés alapképlete a zöldség plusz krumpli, törve vagy turmixolva. Amikor első gyerekemet etetni kezdtem, nem egyszerűen elutasította a krumplit vagy bármit, amiben krumpli volt, hanem konkrétan rosszul volt tőle, kifordította a nyelvével, én pedig totál kétségbe voltam esve. A krumpli ugyanis turmixolva egy ragacsos, undorító, nyúlós massza lesz, ráragad a nyelvre, torokra, szörnyű. Villával pedig nem lehet olyan se nem folyós, se nem sűrű állagúra állítani, ahogy azt a baba szereti.
Aztán az internet segítségével elkezdtem kísérletezni, és kiderült, mennyi lehetőség van még a krumplin túl, és azok mennyivel jobban kezelhetőek, de mindenekfelett mennyivel boldogabbá teszik a gyereket.
![babaetetes cikkbe](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3029/30294/302948/30294889_2666a4847b16912c31b96969cb1cd2bc_wm.jpg)
A mindenható sütőtök
Arra elég hamar rájöttünk, hogy ez a gyerek nem almával és krumplival indítja a szilárd ételei sorát, hanem sütőtökkel. Ez az önmagában is szuper állagúra sűrűsödő zöldség minden körülmény között sikert aratott nála. Elég kézenfekvő volt a megoldás, hogy krumpli helyett ezzel kell sűríteni mindent. Nem csak a máskülönben nem egészen tökéletes állagú zöldségeket krémesíti éppen babának valóra, de édeskés alapíze - különösen sütve - jól átvitte, bevezette a szokatlan, új dolgokat. Innentől kezdve ősztől tavaszig óriási adagokban sült a tök nálunk, és tele volt vele a mélyhűtő is kis és nagy adagokban lefagyasztva. Ennek analógiájára az édesburgonya is nagyon jól működik, bár az sokkal drágább megoldás.
Haladóknak
Nyilván gyerekfüggő dolog, de nálunk mindegyik gyerek imádta a karfiolt, ami megfőzve és leturmixolva legalább olyan szuper állagjavító, mint a sütőtök vagy az édeskrumpli, de sokkal jobb, mint a sima burgonya. Nem véletlen, hogy mostanában minden területen óriási divat lett.
A pelyhek
A másik nagy találmány, ami akkor még új és drága volt, most már nem is annyira az - a vízben oldható, másodpercek alatt elkészíthető kásák és pelyhek. Amikor épp nem volt kéznél sem édeskrumpli, sem tök, akkor nagyon jó szolgálatot tettek, éppen az állaguk miatt. Ezek a kásák bármilyen főzelékkel jól együtt tudtak működni, és még akkor is sima állagúra javították őket, ha alapból nem lettek volna azok.
Fotók: Getty Images