A 10 legjobb gasztroajándék karácsonyra: édességek, likőrök, nasik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A saját kezűleg készített meglepetésnek nincsen párja, lepd meg a szeretteid mennyei gasztroajándékokkal, amelyek nemcsak mutatósak, de nagyon finomak is.
Bár általában édességeket ajándékozunk – az alábbiakban is erre mutatunk szuper recepteket –, a sós gasztroajándékoknak is van létjogosultságuk. Meglepheted a sütni-főzni szerető barátaidat, családtagjaidat házi készítésű pestóval, mutatós üvegbe zárt fűszeres olajjal, de ha nyitottak a különlegességekre, akár pácolt sajttal is megajándékozhatod őket.
Lássuk, milyen itallal, nasival vagy desszerttel kedveskedhetsz a szeretteidnek, ha az édes ízeknél maradnál.
Kandírozott gyömbér
Nem annyira megszokott gasztroajándék, pedig nemcsak isteni és nagyon egészséges a kandírozott gyömbér, de mutatós kis csomagot is készíthetsz belőle. Ha átlátszó zacskóba vagy csatos üvegbe kanalazod, átkötöd egy szép szalaggal, tökéletes ajándék lesz, sőt, még receptötleteket is írhatsz egy kis kártyára, mi mindenhez lehet felhasználni. Magához a kandírozáshoz csak cukorra lesz szükséged, de az ízesítéssel is játszhatsz.
Fahéjas-cukros mandula
Az egyik személyes kedvencem a felsorolásból, tökéletes gasztroajándék, és nassolnivalónak sem utolsó. A karamellizált mandula önmagában is isteni, de fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel fűszerezve még finomabb lesz, igazi karácsonyi meglepetés, ízében és illatában is ünnepi. Ha szeretnéd meglepni a barátaidat ezzel a finomsággal, csomagold befőttesüvegekbe, díszítsd fenyőággal, tökéletes lesz.
Narancslekvár
Ha szeretsz lekvárt főzni és sosem hagyod ki a befőzési szezont, lepd meg a családodat házi készítésű dzsemmel, karácsonyra a narancsból készült tökéletes választás. A narancson kívül csak cukorra lesz szükséged, semmi egyéb nem kell, mivel a citrusban található természetes pektintől sűrűsödik be. Ha szeretnéd, le is pürésítheted a lekvárt, de érdemes darabosan hagyni, a narancshéjak nagyon jól mutatnak majd az üvegben.
Mogyorókrém
A Nutellát szinte mindenki szereti, biztosan a te családi vagy baráti körödben is akadnak rajongói szép számmal. Ha szeretnéd őket meglepni, készíts házilag mogyorókrémet, ami egész biztosan adalékanyag-mentes lesz, és legalább olyan finom, ha nem jobb, mint a bolti. A török mogyoró mellé tejcsokoládé és sűrített tej is kerül, így extrán krémes lesz a végeredmény.
Tejkaramella
Ha már szó volt a mogyorókrém-rajongókról, meg kell említeni a tejkaramella-imádókat is, az én családomban is rengeteg van, a tesómtól kezdve egészen a nagymamámig. Nekik tökéletes ajándék a házi készítésű tejkaramella, ami igaz, picit időigényes, mert nem lehet magára hagyni a tejet, viszont nagyon egyszerűen és nagy adagban készül.
Szaloncukor
Ha karácsony, akkor szaloncukor, nem hiányozhat a fáról a csillogó csomagolásban rejtőző édesség. Igen ám, de nem csak boltban vehetsz szaloncukrot, házilag is készíthetsz, ami nemcsak isteni finom, de ajándékba is tökéletes. Az ízét is személyre szabhatod, attól függően, kit lepnél meg vele, de a mi kedvencünk ez a kandírozott narancsos-kekszes változat.
Bonbon
Ha picit bevállalósabb vagy és több időd van, bonbont is készíthetsz házilag. Igaz, a csoki olvasztására és a temperálásra oda kell figyelni, de utána már gyerekjáték az összeállítása. A töltött bonbon picit több munkát igényel, de az sem bonyolult, és bármivel megtöltheted a csokoládét, amit az ajándékozott szeret, nincs ennél jobb gasztroajándék.
Raffaello-golyó
Nem csak csokit, sütit is ajándékozhatsz, például ezt a sütés nélküli Raffaello-golyót, amit kicsik és nagyok egyaránt imádni fognak. Igaz, ebben a változatban nincs vaníliakrém és roppanós réteg, ízében mégis felidézi a nagy kedvencet. A kókuszreszelék mellé tejport és vajat kell keverni, majd miután a masszát összegyúrtad, csak meg kell formázni, és a közepébe mandulát, esetleg mogyorót rejteni.
Krémlikőr
Nem csak ételt, italt is ajándékozhatsz, a házi készítésű, selymes krémlikőrökkel biztosan leveszed a rokonokat a lábukról. Attól függően, ki mit szeret a családban, készülhet csoki-, tojás-, kókusz- vagy ír krémlikőr, egyiknek sem bonyolult az elkészítése, viszont arra figyelj, hogy a tejszín miatt nem állnak el olyan sokáig.
Chai fűszerkeverék
Az italoknál maradva meg kell említeni a chai tea lattét, amit házi fűszerkeverékből is elkészíthetsz, sőt, akár kis zacskókba töltve a chairajongó barátaidat is meglepheted vele. Nem kell hozzá más, csak fahéj, kardamom, gyömbér, bors és szálas fekete tea. A fűszereket meg kell pirítani, hogy még intenzívebb legyen az ízük, úgy lesz tökéletes.
Fotók: Getty Images, Kiss Marietta Panka, Sági Zsófia/Sóbors