Hazai ízek, laktóz- és gluténmentes ételek a megújult Gléda Vendéglőben: 60 tételes borlap is vár

gléda
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Megnyitott a kívül-belül megújult Gléda Vendéglő, ahol Bíró Lajos klasszikus fogásai mellett megtalálhatók Krasznai Norbi vegán ételkölteményei, de rengeteg laktóz- és gluténmentes opció is várja a betérőket.

Budán, a 3. kerületben, eldugott, csendes helyen, nyugodt környezetben várja a vendégeit az újranyitott Gléda Vendéglő, teljesen új enteriőrrel és étlappal. Mindenképp érdemes útba ejteni, el is mondjuk, miért.

Az ét- és itallap

A múlt század eleji vendéglő idén újjászületett, változatos ételekkel és italokkal várja a vendégeket. Deli Jánossal, a vendéglő tulajdonosával beszélgettünk az étlapról, hogy miben változott, milyen közönséget szeretnének lefedni vele. Mivel neki is voltak problémái mind a gluténnal, mind a laktózzal, a házias ízek mellett nagy hangsúlyt kaptak a mentes fogások is.

„Fontos, hogy a Gléda vendége az étlapon megtalálja a régi kedvenceit, akár klasszikus fogásokat, de mindig legyen valami újdonság, amit kipróbálhat, felfedezhet. (...) A jelenlegi étlap Krasznai Norbi közreműködésével nyerte el végleges formáját, aki a vegán fogásokhoz is kitűnően ért, így aki ezt az étrendet követi, az is biztosan jóízűen eszik majd nálunk. A havonta frissülő táblát pedig nem más, mint Bíró Lajos írja, akinek szakértelme és profizmusa vitathatatlan.”

gléda3

Az italokról is szót kell ejtenünk, ugyanis 60 tételes borlappal büszkélkedhet a vendéglő, olyan tételeket is találni itt, amelyek más étteremben biztosan nem jönnek szembe. Saját márkás pezsgőt, fehér- és desszertbort is árulnak, előbbit volt szerencsénk megkóstolni is, a Tokaji gyártásában, hárslevelűből készült buborékos italt 36 hónapig tartják seprőn, nagyon összetett, izgalmas ízvilágú. Koktélokban sincs hiány, ezekért a BoutiqBar-os Nagy Zoltán felel: a Gléda újragondolt Aperol Spritzét kötelező megkóstolni, picit édesebb, és talán még finomabb, mint az eredeti.

Személyes tapasztalat

Egy sajtóvacsora keretein belül meglátogattuk a vendéglőt, és kipróbálhattuk az új és régi, klasszikus és mentes fogásokat. Mivel laktózérzékeny vagyok, sokszor gondot okoz az étel kiválasztása, a legtöbb étteremben csak a különböző sülteket, pörkölteket tudom megkóstolni, itt viszont krémes, máskülönben tejjel készült fogások is felkerültek az étlapra mentes verzióban. Többek között ilyen volt a sütőtökös rizottó vagy a madártej, mindkettőt nagy örömmel fogadtam, és le is teszteltem, egyik sem okozott csalódást. 

gléda4

A laktózmentes ételek mellett több gluténmentes opció is megtalálható az étlapon, de a vegánok is találnak kedvükre való fogást, a sült zellert különösen ajánlom. Természetesen a klasszikus kedvencek sem hiányoznak, a hagyományos ízek kedvelői mindenképp próbálják ki a rántott pacalt és a mangalicatarját lecsópürével, puliszkával. Érdemes nyomon követni a táblás ajánlatot is, ez havonta frissül, most éppen korhely fish & chips és csorbaleves volt terítéken.

Az étlap tényleg lefed minden korosztályt és mindenféle étrendet követőt, ha a magyaros, húsos ételeket szereted, akkor is találsz kedvedre való fogást, de laktóz-, gluténérzékenyként, sőt, vegánként is betérhetsz ide, nem fogsz csalódni. A legkisebbekre is gondoltak, gyerekmenü is található az étlapon, de a legidősebbek is találnak rajta ismerős, hazai ízeket.

gléda5

A hangulat és az enteriőr

Az újranyitásra a vendéglő belső tere teljesen átalakult Baán Ildikónak, a Kodu Interior belsőépítészének köszönhetően. A páva színei, a sötétzöld és a királykék dominálnak a berendezésben, nagyon elegáns, letisztult, mégsem túl hivatalos, közvetlen baráti beszélgetésekhez, randihoz, de egy munkahelyi meetinghez is ideális helyszín.

gléda2

Csütörtök esténként is érdemes ellátogatni a vendéglőbe, főként azoknak, akik élő zene mellett szeretnék elkölteni a vacsorát, ugyanis olyankor Pálinkás Gergely, a hazai dzsesszélet elismert alakjának gitárjátékát élvezhetik a betérő vendégek. Ebből mi is kaptunk egy kis ízelítőt, nagyon hangulatos, kellemes légkört teremtett.

Fotók:  GLÉDA / Raconteur Agency,  Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon