Ismered a goji bogyót? Nem csak energiát ad, a szívedet is védi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A goji bogyót a kínai orvoslásban használják, innen terjedt el a köztudatba, majd kezdték el szélesebb körben alkalmazni egészségmegőrző tulajdonságokkal ruházva fel a kis piros, aszalt, mazsolaszerű gyümölcsöt.
A goji bogyó, más néven farkasbogyó Ázsiából, főként Kínából származik, és először a kínai orvoslásban alkalmazták a gyógyhatása miatt. A goji lombhullató, évelő növény, a termése élénkvörös színű, tojásdad alakú, 1-2 centiméter nagyságú, édeskés ízű, húsos bogyó.
A goji már Magyarországon is megterem, egyébként rendkívül igénytelen növény. Az úgynevezett szuperélelmiszerek közé tartozik, vagyis nagyon magas a tápanyagtartalma. Ilyen szuperélelmiszer a hajdina is, amely szintén értékes vitaminforrás.
Miért olyan egészséges?
A goji bogyót, vagyis a termést akár magában vagy müzlibe téve is eheted, de vízbe vagy teába is áztathatod, megfőzve kásában is elfogyaszthatod. A gojit a szem, a máj és a vesék gyógyítására, de a nemi vágy fokozására, afrodiziákumként is alkalmazták az ősi kínai orvoslásban. A kis bogyók 21 nyomelemet és 19 aminosavat tartalmaznak, mint a kalcium, kálium, a cink, a szelén és a foszfor. A-, C-, B-, E-vitamin tartalma is nagyon magas. Kicsike, mégis nagyon egészséges még a lenmag, amely a fogyásban és a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszik.
Fiatalos közérzet, jó emésztés és fogyás
Tanulmányok szerint a goji bogyó jó étvágyat csinál, miközben hozzásegít a megfelelő emésztéshez. A kis bogyók fogyasztása csökkenti a stresszt, ezáltal javítja az alvás minőségét, ezért kevésbé leszel fáradt és jobban fogsz tudni koncentrálni a feladataidra. Ha sportolsz, akkor is érdemes beiktatnod az étrendedbe ezeket a bogyókat, mert a benne található fehérjék segítenek az izomnövekedésben és annak megtartásában, valamint a vércukorszintet is rendben tartják. A goji esszenciális zsírsavakban is gazdag és az immunrendszeredet is védi.
Vitaminokban gazdag
A goji bogyó szuper B-vitamin-forrás, van benne B1-, B2- és B6-vitamin is, valamint antioxidánsokban is gazdag. A piros bogyók bétakarotint is tartalmaznak, amelyek a szívedre is jótékonyan hatnak, valamint a nap káros hatásaitól is védenek. A C-vitamin tartalma nagyon magas, 100 gramm bogyóban 42 gramm van, amely nagyjából a friss citrom C-vitamin tartalmával egyezik meg. A bogyók E-vitamin tartalma is említésre méltó.
Így fogyaszd a gojit
A goji bogyót nyersen is fogyasztják, de legtöbbször szárított állapotban kerül az üzletek polcaira. Nagyon fontos, hogy csak ellenőrzött forrásból vásárolj, mert különben olyat is vehetsz, ami tele van növényvédő vagy egyéb káros szerekkel. Nem olcsó, de nem is kell belőle nagy mennyiséget fogyasztani, bőven elég, ha napi egy evőkanállal eszel.
A legjobb, ha nyersen fogyasztod, úgy érvényesül a legjobban az íze. Teába vagy forró vízbe is áztathatod, a megpuhult bogyókat meg is eheted utána. Ha szereted a smoothie-kat, akkor az előzőleg beáztatott goji bogyót keverd a már kész italodhoz. Ebbe a tavaszi immunerősítő smoothie-ba tökéletesen fog illeni. A kedvenc reggeli müzlidbe vagy zabkásádba is keverheted, a mazsolánál jóval tápanyagdúsabb a goji, nyugodtan helyettesítsd vele. Készíthetsz belőle müzliszeletet is, csak vágd össze a bogyót.
Sós ételekhez is illik
Levesekbe is teheted, főleg a kicsit pikánsabb fogásokban érvényesül jól az íze, például ehhez a kókusztejes répakrélmleveshez kifejezetten ajánlott egy kevés gojit keverni. Rizses köretekhez is adhatod, például a tojásos-zöldséges sült rizshez is. Készíthetsz belőle mártást is, édes íze kitűnően illeszkedik például a csípős chilihez.
Fotók: Getty Images