A görögdinnye jóval több, mint cukor és víz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt gondolom, hogy kevés jobb dolog van a nyári hőségben egy szelet jéghideg mézédes dinnyénél. Talán két szelet jéghideg mézédes dinnye. Bármennyire is azt gondolnánk, hogy semmi egészséges vagy tápláló nincs ebben a gyümölcsben, hisz csak cukor és víz, ez egyáltalán nem igaz. 

A görögdinnye, bár gyümölcsként tartjuk számon, a tökfélék közé tartozik. Anyósom szokta is mondogatni, ha ízetlen dinnyét vesz, hogy olyan, mintha tököt enne. 

Nem csak a szomjat oltja, el is telít

A görögdinnye 95 százaléka víz, így nemcsak a szomjat oltja, hanem remek vízhajtó is, ráadásul a magas víztartalom csökkenti az éhségérzetet is, eltelít. Nyáron, amikor fokozottan izzadunk, a dinnyében lévő víz pótolja az elvesztett vizet és ásványi sókat.

Emlékszem, egy futóversenyen mennyire megörültem, amikor a frissítőasztalon dinnye is volt, alig akartam továbbmenni, miután elkezdtem enni. Tavaly nyáron anyu gyümölcscentrifugába tette, és úgy varázsolt pár perc alatt hűsítő italt belőle. 

gorogdinnye 2

Tele van vitaminnal

Nyáron egy-egy napig érdemes dinnyekúrát tartani, ugyanis a görögdinnyében nagyon sok vitamin van: A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént tartalmaz. Rostban gazdag, jótékonyan hat az anyagcserére és a bélműködésre, valamint a vese működését is pozitívan befolyásolja. 

Mi van a magjával?

Anyukám régen azzal ijesztgetett, hogy nehogy lenyeljem a magot, mert vakbélgyulladást kapok. Szorgalmasan köpködtem a magokat, de akkor sem lett semmi bajom, ha véletlenül megettem.

A dinnyemag egyébként nagyon egészséges, B-vitaminban gazdag, de van benne vas, kalcium és cink is. Viszont ezek a hatások nem érvényesülnek, ha egészben esszük meg, ezért vagy őröljük meg és szórjuk rá valamire, vagy csak rágjuk össze. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük