A 10 legjobb recept, ha húst dobnál a grillre: indítsd ezekkel a szezont

GettyImages-493208757
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Berobbant a nyár, így előkerül a grillsütő, és indulhat is a kerti parti! A rácson sok minden pirulhat, most a húsimádóknak kedvezünk, mutatjuk, miket dobhatnak a grillre.

Szabadban főzni jó! A nyári szezonban sokan bográcsban alkotnak valami finomat, vagy szerveznek egy jó kis grillpartit.

A rácsra sokféle alapanyag kerülhet, zöldségek, gyümölcsök és húsok. Van, aki kolbászt, míg más hamburgerpogácsát készít grillen. A rácson sült húsok ízletesek, szaftosak, és kapnak egy extra füstös aromát. Most következő recept-összeállításunkban mutatjuk kedvenc húsainkat, amelyeket grillszezon idején érdemes kipróbálni.

Vajpuha grillezett csirkemell

A grillszezonban a csirkemell nagy kedvenc. A hús sokféle páccal készülhet. A fűszerekkel érdemes játszani, ízlés szerint keverni az aromákat. Néhány egyszerű hozzávalóból is ízletes marinád hozható össze, melytől a hús finom, puha omlósra sül. Ebben az egyszerű változatban petrezselyem, olívaolaj, só és bors felel az ízekért. Ha egy kis extrát csempésznél a receptbe, mehet még hozzá fokhagyma és chilipaprika is.

33400638 fba9361835f8a4bd3aee5d51d62ffc1b wm

Omlós, grillezett sertéstarja

A szaftos sertéstarját érdemes grillre dobva pirosra sütni. A hús sokféle páccal készítve finom, de nem érdemes túlgondolni, néhány egyszerű alapanyagból kikeverve is mennyei lesz. A tarjához remekül illik a mustár, ettől picit pikánsabb lesz. Emelve az erejét, kétféle paprikakrém teszi még izgalmasabbá a húst, de még fokhagyma és chili is bevethető.

56210269 3c94593bace93c1d585d463569de854a wm

Görög fűszeres csirkenyárs

A szuvlaki egyszerűen összedobható, ízletes és omlós. A csirkehús fehérborecetből, citromból és olívaolajból kevert marinádban pihen, ettől lesz vajpuha és isteni finom. A nyársra húzott hús grillen sütve az igazi, így kap egy füstös aromát. Ha nincs lehetőséged erre, akkor serpenyőben próbáld ki.

50454575 bc95e6f95d2cd3a656270e0b4e16e8ca wm

Narancsos-mustáros csirkemell

A különleges marinádban pácolt hús finom puha és ízletes. A csirke esetében különösen fontos a pác, mivel a hús száraz, így a marinád nemcsak ízzel ruházza fel, hanem szaftosan is tartja. A pác különleges, narancs és mustár alkotja. Hogy ne legyen túl savas a végeredmény, barna cukor ellensúlyozza a fanyar ízeket. A cukor sütés közben szépen karamellizálódik a hús külsején, így még izgalmasabb a sült.

50112779 492102949035a6ad69bb4bdf04beab2e wm

Baconbe tekert csirkefalatok

Az ízletes pácok mellett érdemes kipróbálni a bacont is, a csirkenyársat ezzel körbetekerve elkészíteni. Ennek köszönhetően a hús nem szárad ki és sokkal finomabb. A szalonna mellett fűszeres pác is gondoskodik az ízekről. Hogy igazán ízletes és szaftos legyen a grillen sült, sütés közben ajánlott a páccal kenegetni a húst.

49517926 3580b97eae6adf9c2fbbd62e0167658e wm

Grillen sült csirkeszárny

A grillen pirult csirkeszárny egyszerűen készül. A sült rendkívül ízletes, köszönhetően a pácnak. A marinádban érdemes egy teljes estét hagyni a húst, úgy sokkal jobban érvényesülnek a fűszerek. Sütés közben az edényben maradt páccal bátran kenegesd a csirkét! Ha nincs grillsütőd, akkor sütőbe tolva készítsd el ezt a remek finomságot.

grillen-sult-csirkeszarny

Grillezett csirkemáj

A kedvelt húsok mellett belsőség is mehet a grillrácsra, ilyen a csirkemáj. Mielőtt a máj a rácsra kerülne, pihentesd citromos pácban, ettől nagyon ízletes és omlós lesz. A rácson sült máj füstös aromát is kap a grillezéstől, ettől pedig még ízletesebb. A pác kialakításánál bátran lehet a fűszerekkel játszani, jól áll a májnak a fokhagyma, zöldfűszerek vagy a chili.

48945472 abd36f026087825ea7d16132f9726947 wm

Tökéletes grillkolbász

A grillszezon egyik nagy kedvence a grillkolbász. A kerti sütögetés alkalmával sokfélét kipróbálhatsz, de érdemes kifejezetten grillezésre szánt kolbászt vásárolni. Az elkészítése egyszerű, arra azonban figyelni kell, hogy ne nagy hőfokon süsd, mert akkor megrepedhet. Természetesen a hagyományos kedvenc debreceni is a rácsra kerülhet, ha ezt választanád, kicsit vágd be a kolbászt, mert úgy jobban átsül.

48869136 15d560c72be762b4d28f599b85b01a7d wm (1)

Grillezett húspogácsa

A grillpartiról a hamburger sem hiányozhat. A szaftos húspogácsa a grillrácson is elkészíthető. A masszát érdemes mindig ízlés szerint fűszerezni, a pikánsabb aromák kedvelői akár Worcestershire-szószt is adhatnak a darálthoz. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a grillen pirult hús sokkal ízletesebb, kap egy extra füstös aromát. A húst közepesen és teljesen is átsütheted.

48838994 92fed92c276226e5b6da854c1db64037 wm

Japán csirkegolyó ragacsos mázzal

Akár még húsgolyó is pirulhat a grillrácson. A különleges ízekben gazdag japán húsgolyó mindenkit rabul ejt. Gusztusos, szaftos és nagyon finom. Az eredeti recept szerint darált csirkecombból készül, úgy sokkal szaftosabb, de csirkemellből is elkészíthető, viszont akkor egy kis csirkebőrt is érdemes a masszához keverni, hogy ne legyen száraz.

Fotók: Getty Images,  Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon