A 10 legjobb recept, ha húst dobnál a grillre: indítsd ezekkel a szezont
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Berobbant a nyár, így előkerül a grillsütő, és indulhat is a kerti parti! A rácson sok minden pirulhat, most a húsimádóknak kedvezünk, mutatjuk, miket dobhatnak a grillre.
Szabadban főzni jó! A nyári szezonban sokan bográcsban alkotnak valami finomat, vagy szerveznek egy jó kis grillpartit.
A rácsra sokféle alapanyag kerülhet, zöldségek, gyümölcsök és húsok. Van, aki kolbászt, míg más hamburgerpogácsát készít grillen. A rácson sült húsok ízletesek, szaftosak, és kapnak egy extra füstös aromát. Most következő recept-összeállításunkban mutatjuk kedvenc húsainkat, amelyeket grillszezon idején érdemes kipróbálni.
Vajpuha grillezett csirkemell
A grillszezonban a csirkemell nagy kedvenc. A hús sokféle páccal készülhet. A fűszerekkel érdemes játszani, ízlés szerint keverni az aromákat. Néhány egyszerű hozzávalóból is ízletes marinád hozható össze, melytől a hús finom, puha omlósra sül. Ebben az egyszerű változatban petrezselyem, olívaolaj, só és bors felel az ízekért. Ha egy kis extrát csempésznél a receptbe, mehet még hozzá fokhagyma és chilipaprika is.
Omlós, grillezett sertéstarja
A szaftos sertéstarját érdemes grillre dobva pirosra sütni. A hús sokféle páccal készítve finom, de nem érdemes túlgondolni, néhány egyszerű alapanyagból kikeverve is mennyei lesz. A tarjához remekül illik a mustár, ettől picit pikánsabb lesz. Emelve az erejét, kétféle paprikakrém teszi még izgalmasabbá a húst, de még fokhagyma és chili is bevethető.
Görög fűszeres csirkenyárs
A szuvlaki egyszerűen összedobható, ízletes és omlós. A csirkehús fehérborecetből, citromból és olívaolajból kevert marinádban pihen, ettől lesz vajpuha és isteni finom. A nyársra húzott hús grillen sütve az igazi, így kap egy füstös aromát. Ha nincs lehetőséged erre, akkor serpenyőben próbáld ki.
Narancsos-mustáros csirkemell
A különleges marinádban pácolt hús finom puha és ízletes. A csirke esetében különösen fontos a pác, mivel a hús száraz, így a marinád nemcsak ízzel ruházza fel, hanem szaftosan is tartja. A pác különleges, narancs és mustár alkotja. Hogy ne legyen túl savas a végeredmény, barna cukor ellensúlyozza a fanyar ízeket. A cukor sütés közben szépen karamellizálódik a hús külsején, így még izgalmasabb a sült.
Baconbe tekert csirkefalatok
Az ízletes pácok mellett érdemes kipróbálni a bacont is, a csirkenyársat ezzel körbetekerve elkészíteni. Ennek köszönhetően a hús nem szárad ki és sokkal finomabb. A szalonna mellett fűszeres pác is gondoskodik az ízekről. Hogy igazán ízletes és szaftos legyen a grillen sült, sütés közben ajánlott a páccal kenegetni a húst.
Grillen sült csirkeszárny
A grillen pirult csirkeszárny egyszerűen készül. A sült rendkívül ízletes, köszönhetően a pácnak. A marinádban érdemes egy teljes estét hagyni a húst, úgy sokkal jobban érvényesülnek a fűszerek. Sütés közben az edényben maradt páccal bátran kenegesd a csirkét! Ha nincs grillsütőd, akkor sütőbe tolva készítsd el ezt a remek finomságot.
Grillezett csirkemáj
A kedvelt húsok mellett belsőség is mehet a grillrácsra, ilyen a csirkemáj. Mielőtt a máj a rácsra kerülne, pihentesd citromos pácban, ettől nagyon ízletes és omlós lesz. A rácson sült máj füstös aromát is kap a grillezéstől, ettől pedig még ízletesebb. A pác kialakításánál bátran lehet a fűszerekkel játszani, jól áll a májnak a fokhagyma, zöldfűszerek vagy a chili.
Tökéletes grillkolbász
A grillszezon egyik nagy kedvence a grillkolbász. A kerti sütögetés alkalmával sokfélét kipróbálhatsz, de érdemes kifejezetten grillezésre szánt kolbászt vásárolni. Az elkészítése egyszerű, arra azonban figyelni kell, hogy ne nagy hőfokon süsd, mert akkor megrepedhet. Természetesen a hagyományos kedvenc debreceni is a rácsra kerülhet, ha ezt választanád, kicsit vágd be a kolbászt, mert úgy jobban átsül.
Grillezett húspogácsa
A grillpartiról a hamburger sem hiányozhat. A szaftos húspogácsa a grillrácson is elkészíthető. A masszát érdemes mindig ízlés szerint fűszerezni, a pikánsabb aromák kedvelői akár Worcestershire-szószt is adhatnak a darálthoz. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a grillen pirult hús sokkal ízletesebb, kap egy extra füstös aromát. A húst közepesen és teljesen is átsütheted.
Japán csirkegolyó ragacsos mázzal
Akár még húsgolyó is pirulhat a grillrácson. A különleges ízekben gazdag japán húsgolyó mindenkit rabul ejt. Gusztusos, szaftos és nagyon finom. Az eredeti recept szerint darált csirkecombból készül, úgy sokkal szaftosabb, de csirkemellből is elkészíthető, viszont akkor egy kis csirkebőrt is érdemes a masszához keverni, hogy ne legyen száraz.
Fotók: Getty Images, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors