![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan képzelik el a külföldiek a magyar gulyást?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Vannak olyan amerikai gasztrobloggerek és újságírók, akiket mindennél jobban becsülök, akiknek mindent elhiszek, és bármit is javasolnak, még ha az valami képtelenség is, alaposan fontolóra veszem a módszerük tesztelését.
Ennek ellenére még ők is oltári nagy tévedéseket képesek állítani a magyar konyhával kapcsolatban. Az internet csodái úgy látszik sok távolságot áthidalnak, de Magyarország mindennél messzebb van, annyira, de annyira messze, hogy még csak azt sem tudják, mi az a gulyásleves.
Közbe kell vetnem, hogy tulajdonképp mi magunk sem tudjuk, bármikor torokra megyünk a tökéletes gulyás - vagy lecsó, pörkölt, rántotta - elkészítésének témájában. Abban viszont talán mindenki megállapodik, hogy zselatinnak nincs helye a gulyásban, sőt, a citromlé is több, mint unortodox megoldás.
Sütő és zselatin
Kenji J. Lopez a Serious Eats magazin Food Lab rovatának szerzője és az azonos című könyv írója a legalaposabb gasztroújságíró, minden receptet és technikát ezerszer tesztel. Mindig megkeresi egy étel legfontosabb jellemzőjét és különlegességét, majd azt próbálja a maximumra emelni. Így aztán gyakran újít is, ahogyan ezt a mi kedves levesünkkel is teszi.
Először is fogja a marhahúst és sütőben megpirítja. Ez, bár nem hagyományos megoldás, voltaképpen a lényeget tekintve nem helytelen, hiszen a gulyás alapja egy pörkölt, aminek alapja pedig a pirítás. Azt tényleg nem értem, miért kell zselatinos húslevest használni, hiszen a jó gulyás levét a hús saját zsírja kell, hogy besűrítse. Van viszont még egy elmés ötlete: a folyamat elején a hússal együtt átpirítja a zöldségeket is, majd egy részüket ott hagyja, másik részüket viszont félreteszi, és csak a főzés végén helyezi vissza a levesbe a krumplival együtt. Így a szétfőtt zöldségek a levet gazdagítják, de lesznek harapnivaló zöldségbetétek is benne.
![599498966](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29085/290850/29085009_0d3f73b111f8cbe04f76450e9ec6e4dd_wm.jpg)
Felicity Cloak és a citrom
A Guardian gasztroújságírója bár tudja a különbséget gulyás és pörkölt között, egy hanyag vállvonással elsiklik felette, és pörköltet készít. Nem is teszi rosszul, mindent úgy csinál, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, leszámítva a félidőben hozzáadott citromlevet és azt a körülményt, hogy az ételt a sütőben készíti - bár ez talán már itthon sem számít szentségtörésnek. A tejföl, amit a végén rákanalaz, annál inkább, bár ezt a vétket itthon is sokan elkövetik.
Goulash = Pincepöri
A River Cottage alapítója és az azonos című tévé- és könyvsorozat szerzője is nagy kedvencem, de ő már teljesen összemossa a kategóriákat. Gyakorlatilag egy általunk inkább pincepörköltnek nevezett ételt készít, amiben krumpli is van. Más megoldásaiban is szokatlan, van például ebben a goulash-ban sok paradicsom és babérlevél is. Meg fokhagyma. Fokhagyma!
Fotó: Getty Images