![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tudod, mi az a lambic? Pedig már lehet, hogy ittál
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Közeledik a nyár, és vele együtt a sör igazi szezonja. Bár egy finom sör szerintem minden évszakban tökéletes szomjoltó, mégis valahogy a sörözést a nyárral, a strandolással és a meleggel szokták összekapcsolni. Sokan a mai napig azt tartják a sörről, hogy elhízást vagy sörhasat okoz. Pedig kis mennyiségben több jótékony hatása is van.
Intenzívebb sportolás után a sör jobban pótolja a víz-és az ásványianyag-veszteséget, mint a sima víz. A sör összetevői, a komló, az árpamaláta és az élesztő, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. Ennek ellenére a mérték itt is nagyon fontos, mert az alkoholtartalom miatt a sör kevésbé hidratál, sőt, lassítja a szervezet megterhelés utáni regenerálódását is.
Bevezetőnek szuper a gyümölcsös
Alapvetően nem szerettem a sört, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Egészen addig tartottam magam ehhez, amíg egyszer meg nem kóstoltam egy málnás ízűt, ami teljesen megváltoztatta a véleményem. Persze azonnal megkaptam, hogy a gyümölcsös sör nem is sör, hanem csak limonádé, de ha jobban utánaolvasunk, kiderül, hogy ez korántsem igaz.
Sörerjesztési típusok
A söröket erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk.
Spontán erjesztésű sörök: manapság már csak Belgium egyes tájain főzik.
Felsőerjesztésű sörök: nevüket onnan kapták, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg.
Alsóerjesztésű sörök: a legelterjedtebb és legtöbb sört tartalmazó csoport. Itt az élesztő az erjesztés során a sörlé alá süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hétig 0 °C körüli hőmérsékleten történik.
![gyumolcsos sor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290901/29090179_6783ec787d2d63ebaf596549e8d71385_wm.jpg)
Hogyan készül a gyümölcsös sör?
A sört gyümölcslével keverik be
A gyümölcsös sörök alapvetően kétféle módon készülnek. Az egyszerűbb módszer, amikor a kész sört limonádéval vagy valamilyen gyümölcslével keverik be.
Ilyen a közel százéves múltra visszatekintő sörfajta, a Radler, amelyet eredetileg Németországban készítettek frissítőként a kiránduló bicikliseknek, és nagyon hamar népszerűvé vált. Ma már szinte minden olyan sört Radlernek hívnak, amelyhez valamilyen gyümölcslevet kevernek. Van grapefruit-, narancs-, bodza-, illetve málnaízesítésű ital is. A Radlereknek viszonylag alacsony, 2-3 százalékos az alkoholtartalmuk, de van köztük teljesen alkoholmentes is.
Az eleve lágyabb, gyümölcsösebb ízű búzasörök alkalmasabbak a gyümölcsökkel keverésre, mint az alsóerjesztéssel, árpamalátából főzött lagerek. A keverékhez bármilyen nem túl karakteres sör megfelel, ezért leginkább világos lagerből vagy búzasörből készítik.
Az utóbbi évek divathullámával érkezett gyümölcsös sörök is hasonló keverékek: standard világos vagy barna söröket vegyítenek különféle gyümölcslevekkel, szörpökkel. Alkoholtartalmuk ennek megfelelően általában 2,5–3%, de léteznek alkoholmentes változatok is.
![gyumolcsos sor1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290901/29090183_07aba2836b8471561b85e772e6565dd8_wm.jpg)
A sört gyümölccsel együtt érlelik, erjesztik
A hagyományos eljárás kicsit bonyolultabb. A belgák és a britek a gyümölccsel együtt érlelik, esetleg már azzal együtt is erjesztik a söreiket. Évszázadokra visszanyúló a hagyománya a belga meggyel (kriek) és a málnával (framboise vagy frambozen) ízesített italnak.
A meggyes és málnás sörök mellett az utóbbi évtizedekben Belgiumban egyre kedveltebbek a más gyümölcsökkel ízesített, úgynevezett lambicok. Kapható barackos, epres, almás, banános, feketeribizlis, citromos, ananászos és maracujás is.Tévedés, hogy a gyümölcsös sörök mindegyike alacsony alkoholtartalmú. Ha a sörlével együtt erjesztik a gyümölcsöt, akkor a gyümölcsben lévő cukor egy része is megerjed, ezzel is növelve az alkoholtartalmat. Az ilyen italok között nem ritka a 8–9 százalékos alkoholtartalmú sem, ilyen például a belga meggyes Delirium Red.
Magyarországon egy Békés megyei kis faluban, Békésszentandráson készítenek isteni finom gyümölcsös sört. Szerencsére már sok helyen meg lehet vásárolni ezeket az italokat, amiből a meggyes és a szilvás a személyes kedvencem. Ez a kettő viszonylag alacsony alkoholtartalmú (3,7 százalékos), de ha valaki erősre vágyik, kóstolja meg a Szent András Könnye elnevezésű áfonyás ízesítésűt, amely 9 százalékos alkoholtartalmával bizony nem egy laza gyümölcslé-kategória. Most jelent meg a legújabb, szintén gyümölccsel együtt érlelt magyar sör, a Soproni Meggy Ale Óvatos Duhaj. A meggy íze karakteresen érvényesül ebben az italban, amelyet a 4 százalékos alkoholtartalom tesz igazán komollyá.
Fotók: Getty Images