10 konyhai tipp, amitől jobb szakáccsá válhatsz: egyszerű ötletek nem csak kezdőknek
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Néhány alapvető konyhai újítással hihetetlen mértékben feljavíthatod a régi és új receptjeidet, és mindezt rengeteg pénz, idő vagy energia nélkül is elérheted.
Mi a legjobb módja annak, hogy jobb szakáccsá váljak? Ha benned is felmerült a kérdés, akkor bizonyára nyitott vagy az újításokra, és érdekelnek a praktikus megoldások.
Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány trükköt és praktikát, amelyek nekem is sokat segítettek (és segítenek), és amelyeket ha beépítesz a konyhai gyakorlatodba, azonnal érezni fogod a javulást az ételeid ízén és minőségén. Mindehhez pedig nem szükséges többévnyi gyakorlás vagy ultramodern konyhai eszközök, csak nagy adag nyitottság a részedről.
1. Ne becsüld alá a só fontosságát
Ha azt gondolod, hogy minden só egyforma, legalábbis ami az ízesítő hatásukat illeti, akkor szólok: tévedsz. Igenis rengeteget számít az, hogy adott ételhez milyen típusút használsz. Először is, felejtsd el a finomított asztali sót. Egyrészt azért, mert többrétű vegyi kezelésen esik át, amire a konyhádba kerül, másrészt mert a sós ízen kívül semmilyen más aromával nem gazdagítja az ételt, és még az egészségedre is káros lehet. Ezzel szemben a kevésbé feldolgozott fajták, mint a tengeri, a kóser vagy a Himalája-sók bővelkednek ásványi anyagokban, így a rájuk jellemző karakteres ízek az ételednek is új színt adnak, és még a túlsózás lehetőségét is minimálisra csökkentheted velük. Emellett ha a főzés lezárásaként utánsózol, akkor a darabosabb változatok újabb, roppanós textúrát is kölcsönöznek az elkészült fogásnak.
2. Használj szezonális és helyi termékeket
Természetesen ez nem mindig kivitelezhető, azonban rengeteg zöldség és gyümölcs sokkal ízletesebb, lédúsabb és tápanyagdúsabb is, ha akkor vásárolod, amikor annak szezonja van. Ezzel elérheted, hogy a belőlük készült étel frissebb, édesebb és ízesebb legyen, mindehhez pedig semmit sem kell változtatnod a recepteden. Ahhoz pedig, hogy szezonon kívül is élvezd a helyi zöldségeket és gyümölcsöket, szokj rá az eltevésre.
3. Válaszd a friss fűszernövényeket
Minden étel izgalmasabb, „többdimenziósabb” és frissebb lesz, ha szárított helyett friss fűszernövényekkel ízesíted. Legyen szó salátákról vagy olyan fogásokról, amelyekbe belefőzöd a fűszert, válaszd a friss változatot. Persze nyáron könnyebb ezeket beszerezni, de ahhoz, hogy télen is mindig kéznél legyenek, tarts kis helyen is elférő fűszerládákat a konyhádban vagy az erkélyen, de ha ez nem járható út, akkor feldarabolva le is fagyaszthatod őket.
4. Hangsúlyozd az ízeket savakkal
A legtöbb fogásnak jól áll, sőt egyenesen kötelező lenne hozzájuk valamilyen savas kiegészítőt használni, mint például a citrusfélék, az ecetek, a borok vagy a paradicsomkészítmények. Ezek mélységet adnak az ételnek, és olyan aromákat hoznak ki belőle, amelyek másképp rejtve maradnának.
5. A citrom héjáról se feledkezz meg
Ha olyan ételt készítesz, amelybe citromlevet ír a recept, csempéssz keveset a lereszelt héjából is. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a héjban található illóolajok által erőteljesebb lesz az étel aromája anélkül, hogy növelné a savasságát, ráadásul minden falatra jut majd egy kis izgalom, amikor ráharapsz egy apró darabra. Használd a trükköt saláták, öntetek, sült zöldségek, krémes tészták, desszertek esetében, és ne feledd, nem csak citrommal működik: a lime, a narancs és a grépfrút héja is szuper új aromákat varázsolhat a tányérodra.
6. Fektess be a precizitásba
Ezalatt továbbra sem a csillogó és drága eszközöket értem, hanem az olyan alapkellékeket, mint egy konyhai mérleg és egy hőmérő. Sok ételt tönkretehetsz azzal, ha nem a pontos mennyiségű alapanyagokat használod. És itt nem az 1-2 grammos eltérésekről van szó, hanem a „bögrés” sütik esetéről. Angol nyelvterületeken a bögrét és ennek törtrészeit mértékegységként használják, amihez pontos mérőeszközök is léteznek, azonban itthon még sokan úgy gondolják, hogy bármilyen kéznél lévő bögrével elérhető ugyanaz az eredmény, mint amit a recept ígér. Ugyanez igaz a sütőkre is. A legtöbb nincsen megfelelően kalibrálva, ezért fordulhat elő, hogy a sütid odaég (vagy épp nyers marad), habár követted az utasításokat. Ezt a malőrt egyszerűen kiküszöbölheted egy filléres sütőhőmérővel.
7. Őröld magadnak a fűszereidet
Sokkal több íz és illatanyag van a frissen őrölt fűszerekben. A legnagyobb séfek nem véletlenül használnak mozsarakat és fűszerdarálókat, hiszen tudják, hogy az előre porított fűszerek idővel elveszítik az aromájukat. A velük készült ételek jellegtelenebbek, kevésbé izgalmasak, és ezen még az sem segít, ha nagyobb mennyiséget használsz belőlük.
8. Fűszerezz több rétegben
Nemcsak az ázsiai konyhában van jelentősége, hanem bármilyen típusú ételt feldobhatsz, ha nem a főzés elején adod hozzá az összes fűszert. Sokkal intenzívebbek lesznek az aromák, ha nem ugyanannyi ideig főzöd a különböző ízesítőket.
9. A siker titka a folyamatos kóstolgatás
Amellett, hogy ezzel a módszerrel nagyszerűen jóllakhatsz az étel „illatával”, sokkal ízletesebb is lesz a végeredmény. Ha folyamatosan ellenőrzöd, hogy hol tart a folyamat, mi hiányzik még belőle, kisebb az esélye annak, hogy valami kimarad belőle. Vagy épp ellenkezőleg, azt is elkerülheted, hogy a végén egy nagyobb mennyiségű sóval tönkretedd a munkádat.
10. És a legfontosabb: légy rugalmas!
Állandóan törekedj a nyitottságra, próbálj ki új recepteket, új ízeket, új alapanyagokat. Rengeteg pozitív meglepetésben lehet részed, ha kilépsz a komfortzónádból, és nem ugyanazokat az ételeket főzöd hétről hétre. Készítsd el más kultúrák ételeit, vagy reformáld meg a hagyományosakat. Ezáltal nem válik unalmassá a főzés, és sokat fejlődhetsz. És ami a legfontosabb: normális, ha tévedsz, ne hibáztasd érte magad, hiszen azáltal is tanultál valamit. Élvezd a konyhában töltött időt, hiszen az mindig meglátszik az eredményen!
Fotók: Getty Images