Hogyan ne haljunk meg idő előtt: könyv a legegészségesebb étrendről

chili con carne cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha lefölözzük a hangzatos címet és a túlzó kijelentéseket, sokat lehet tanulni Michael Greger táplálkozásról szóló könyvéből.

A nutricionfacts.org című - tápanyagokkal, diétákkal foglalkozó - egyik legfontosabb oldal doktora, Michael Greger meglehetősen eltúlozta a címadást, mégis rengeteg érdekes dolgot találtunk a Hogyan ne halj meg című könyvében.

Az orvos arra az állításra alapozta könyve felépítését, hogy a betegségek megelőzhetőek a megfelelő táplálkozással. Mindegyik. Ezt az állítást végig kiindulási pontnak veszi, így megy tovább, ismerteti a halált okozó leggyakoribb betegségeket Amerikában. Ezeket sorra véve mondja el, mely tápláléktípusok vagy konkrét élelmiszerek segíthetnek megelőzni az egyes betegségeket, a szív-és érrendszeri megbetegedésektől a leggyakoribb rákbetegségeken át egészen a súlyos mentális zavarokig. 

Növényi alapok

Bár nem mondja ki, hogy egyáltalán ne együnk húst, kizárólag a növényi eredetű tápanyagok jótékony hatásairól beszél az elejétől a végéig. A húsokkal és állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban csak a kockázatokat és hátrányokat említi, de nem állítja, hogy egyáltalán nem kéne fogyasztanunk őket - bár azt sem, hogy kéne. Az orvos táplálkozáselméletében nem az volt a legnagyobb újdonság, hogy a legegészségesebb ételek a növények, zöldségek, gyümölcsök, magok és hüvelyesek, ezt már tudtuk. Inkább az az újdonság, hogy szerinte nem csupán ezekre alapozva, hanem ténylegesen ezeket az élelmiszereket kellene ennünk.

Szomorú betegség, vidám zöldség

A könyv szervezőelve szomorú, olvasva azonban szerencsére nem a halál és a betegségek állnak fókuszban, hanem a létező legjobb tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek. Talán szerencsésebb is lett volna ezek mentén strukturálni az írást, így kicsit vidámabb lett volna az összkép, mindenesetre így sem annyira ijesztő, mint a tartalomjegyzék alapján látszik. A lényeg, hogy olyan élelmiszereket mutat be, amelyek rengeteg különböző módon képesek sokféle betegség megelőzésére, sőt, állítólag azok visszafordítására is. 

Leghatékonyabb élelmiszerek

Azon túl, hogy a doktor szerint a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és magok a legegészségesebb ételek, és ezekkel kellene a tányérunknak minden nap megtelnie, kiemel néhány különös erejű alapanyagot. Ilyen a brokkoli, a kelfélék, a hüvelyesek, a bogyós gyümölcsök és bizonyos fűszerek, mint a kurkuma és a sáfrány.

hogyan ne halj meg kcisi

A tányér felépítése

A legkonkrétabb illusztráció, amit az ajánlott táplálkozáshoz a szerző megad, a tányér ideális felépítésére vonatkozik. A tányérunk felét zöldség kell, hogy kitegye, negyed részén lehet teljes kiőrlésű gabona, negyed részén pedig hüvelyes. Ez elég drasztikus különbség, ha a megszokott hús-krumpli-savanyúság szerkezet él a fejünkben, amin felnőttünk. A desszert gyümölcs, de fontos még a sok mag is, valamint a rengeteg folyadék, különös tekintettel a vízre és a zöld teára.

Fűszerek

Doktor Greger sokat beszél a fűszerek jótékony hatásairól is, ez különösen kedves eleme a könyvnek. Sok betegség megelőzésében szerepet tulajdonít a sáfránynak, a kurkumának, a gyömbérnek, továbbá javasolja a chili, a szerecsendió, kardamom, fahéj, koriander, szegfűszeg fogyasztását is. 

Mozgás

Persze nemcsak a táplálkozás fontos, hanem például a mozgás is, ennek különösen a mentális betegségek kialakulásában játszott szerepét emeli ki. Azt is elmondja, mennyi lenne a minimum, amit mozognunk kéne: itt is inkább a rendszerességet emeli ki, mint az intenzitást. 

sutotokos csicseriborsos salata

Ne vagy keveset

Arra is gyakran kitér a könyvben az orvos, mely ételek nem tesznek jót vagy csak mértékkel fogyasztandók. A húsokon és különösen a feldolgozott élelmiszereken túl a gyorsételeket, az adalékanyagokban gazdag termékeket kell visszaszorítanunk és persze a túlzott mennyiségű cukrot, valamint a túl sok sót. Ugyanakkor azt is mondja, hogyha az állai eredetű élelmiszerekről nem tudunk teljesen lemondani, akkor csak arra törekedjünk, hogy csökkentsük ezeket a minimumra. Sok további élelmiszert is azok közé sorol, amelyeket minimálisra kell csökkentenünk, ilyenek az édesítőszerek, a feldolgozott növényi élelmiszerek (növényi hús, chips, stb.), zsírok, zsírban sült ételek. 

Hogy valóban örökké élünk-e, ha a fentiek szerint táplálkozunk, kétséges, de hogy teszünk érte, az biztos.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük