![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan ne haljunk meg idő előtt: könyv a legegészségesebb étrendről
![chili con carne cover](https://kep.index.hu/1/0/3140/31409/314097/31409795_2411603_f0d890f6d942231b88b5b3901f8e91da_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha lefölözzük a hangzatos címet és a túlzó kijelentéseket, sokat lehet tanulni Michael Greger táplálkozásról szóló könyvéből.
A nutricionfacts.org című - tápanyagokkal, diétákkal foglalkozó - egyik legfontosabb oldal doktora, Michael Greger meglehetősen eltúlozta a címadást, mégis rengeteg érdekes dolgot találtunk a Hogyan ne halj meg című könyvében.
Az orvos arra az állításra alapozta könyve felépítését, hogy a betegségek megelőzhetőek a megfelelő táplálkozással. Mindegyik. Ezt az állítást végig kiindulási pontnak veszi, így megy tovább, ismerteti a halált okozó leggyakoribb betegségeket Amerikában. Ezeket sorra véve mondja el, mely tápláléktípusok vagy konkrét élelmiszerek segíthetnek megelőzni az egyes betegségeket, a szív-és érrendszeri megbetegedésektől a leggyakoribb rákbetegségeken át egészen a súlyos mentális zavarokig.
Növényi alapok
Bár nem mondja ki, hogy egyáltalán ne együnk húst, kizárólag a növényi eredetű tápanyagok jótékony hatásairól beszél az elejétől a végéig. A húsokkal és állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban csak a kockázatokat és hátrányokat említi, de nem állítja, hogy egyáltalán nem kéne fogyasztanunk őket - bár azt sem, hogy kéne. Az orvos táplálkozáselméletében nem az volt a legnagyobb újdonság, hogy a legegészségesebb ételek a növények, zöldségek, gyümölcsök, magok és hüvelyesek, ezt már tudtuk. Inkább az az újdonság, hogy szerinte nem csupán ezekre alapozva, hanem ténylegesen ezeket az élelmiszereket kellene ennünk.
Szomorú betegség, vidám zöldség
A könyv szervezőelve szomorú, olvasva azonban szerencsére nem a halál és a betegségek állnak fókuszban, hanem a létező legjobb tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek. Talán szerencsésebb is lett volna ezek mentén strukturálni az írást, így kicsit vidámabb lett volna az összkép, mindenesetre így sem annyira ijesztő, mint a tartalomjegyzék alapján látszik. A lényeg, hogy olyan élelmiszereket mutat be, amelyek rengeteg különböző módon képesek sokféle betegség megelőzésére, sőt, állítólag azok visszafordítására is.
Leghatékonyabb élelmiszerek
Azon túl, hogy a doktor szerint a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és magok a legegészségesebb ételek, és ezekkel kellene a tányérunknak minden nap megtelnie, kiemel néhány különös erejű alapanyagot. Ilyen a brokkoli, a kelfélék, a hüvelyesek, a bogyós gyümölcsök és bizonyos fűszerek, mint a kurkuma és a sáfrány.
![hogyan ne halj meg kcisi](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3154/31549/315496/31549647_216a78303305c460ef69e5cd4924b4d7_wm.jpg)
A tányér felépítése
A legkonkrétabb illusztráció, amit az ajánlott táplálkozáshoz a szerző megad, a tányér ideális felépítésére vonatkozik. A tányérunk felét zöldség kell, hogy kitegye, negyed részén lehet teljes kiőrlésű gabona, negyed részén pedig hüvelyes. Ez elég drasztikus különbség, ha a megszokott hús-krumpli-savanyúság szerkezet él a fejünkben, amin felnőttünk. A desszert gyümölcs, de fontos még a sok mag is, valamint a rengeteg folyadék, különös tekintettel a vízre és a zöld teára.
Fűszerek
Doktor Greger sokat beszél a fűszerek jótékony hatásairól is, ez különösen kedves eleme a könyvnek. Sok betegség megelőzésében szerepet tulajdonít a sáfránynak, a kurkumának, a gyömbérnek, továbbá javasolja a chili, a szerecsendió, kardamom, fahéj, koriander, szegfűszeg fogyasztását is.
Mozgás
Persze nemcsak a táplálkozás fontos, hanem például a mozgás is, ennek különösen a mentális betegségek kialakulásában játszott szerepét emeli ki. Azt is elmondja, mennyi lenne a minimum, amit mozognunk kéne: itt is inkább a rendszerességet emeli ki, mint az intenzitást.
![sutotokos csicseriborsos salata](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3179/31795/317958/31795821_766db591784774c1ca4eab2f17fdc37c_wm.jpg)
Ne vagy keveset
Arra is gyakran kitér a könyvben az orvos, mely ételek nem tesznek jót vagy csak mértékkel fogyasztandók. A húsokon és különösen a feldolgozott élelmiszereken túl a gyorsételeket, az adalékanyagokban gazdag termékeket kell visszaszorítanunk és persze a túlzott mennyiségű cukrot, valamint a túl sok sót. Ugyanakkor azt is mondja, hogyha az állai eredetű élelmiszerekről nem tudunk teljesen lemondani, akkor csak arra törekedjünk, hogy csökkentsük ezeket a minimumra. Sok további élelmiszert is azok közé sorol, amelyeket minimálisra kell csökkentenünk, ilyenek az édesítőszerek, a feldolgozott növényi élelmiszerek (növényi hús, chips, stb.), zsírok, zsírban sült ételek.
Hogy valóban örökké élünk-e, ha a fentiek szerint táplálkozunk, kétséges, de hogy teszünk érte, az biztos.
Fotó: Ács Bori/Sóbors