Hogyan verjük fel a tejszínhabot, hogy biztosan sikerüljön? Megmutatjuk a tuti módszert!
Ne gondold túl
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
A legjobb édesburgonya-gratin mentesen: rozmaringtól illatos
Illatos, körtés-fahéjas pufi palacsinta: habkönnyű a tésztája
Szaftos, vörösboros szarvaspörkölt: lassú tűzön fő a ragu
5 variáció rakott krumplira: így dobd fel a tepsis fogást
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
A tejszínhab felverése az egyik konyhai mumus, pedig nem nehéz. Két egyszerű trükkje van, ha ezt betartod, biztosan sikerülni fog!
Nem gondoltam volna, hogy az valamiféle különleges dolog, hogy mindig sikerül felvernem a tejszínhabot, de miután Olga közölte, hogy neki nem szokott sikerülni, arra jutottunk, érdemes megnézni, hogyan csináljuk úgy, hogy ne legyen kudarc a vége.
Amire szükséged lesz:
- 30%-os állati tejszín, vagyis habtejszín HIDEGEN, legjobb, ha legalább egy napig állt a hűtőben
- porcukor ízlés szerint
- habverő - kézi robotgép vagy konyhai nagyrobot, analóg kézi habverővel én nem mernék nekilátni, de tudom, hogy azzal is meg lehet csinálni
1. A tejszín legyen nagyon hideg!
Talán te is elgondolkoztál már azon, miért tartják egyes boltok a tejes hűtőben a kis UHT tejszínt, aminek pedig semmi szüksége nincsen a hűtésre kibontás előtt. Hát azért, mert jófejek, és azt szeretnék, hogy ha hazaviszed az üzletből, legyen esélyed felverni. Ha szobahőmérsékleten állsz neki, a siker esélye is kisebb: könnyebben csapódik ki belőle a vaj.
Én ezért szinte mindig tartok a hűtő hátuljában 1-2 dobozt, amit felhasználás előtt körülbelül fél órával, biztos ami tuti alapon, bedobok a mélyhűtőbe.
2. Öntsd a tálba, nyomd ki a zsírját!
A tejszínt rázd fel, öntsd a tálba, és nyomkodd ki a doboz oldalára tapadt zsíros részt is, ez is kell ahhoz, hogy felverődjön.
3. Inkább többször ellenőrizd menet közben, de ne verd túl!
Ha édesen szereted, akkor tegyél hozzá egy evőkanál porcukrot, és kezd el verni a robotgéppel.
Figyeld az állagát. A lényeg az, hogy addig juss el, amíg a hab már megtartja a saját formáját, vagyis ha kiemeled belőle a habverőt, lassan sem záródik össze mögötte a tejszínhab. Az igazi tejszínhab nem lesz soha teljesen kőkemény, megáll, de lágy, krémes marad. Mint például a tökéletes Pavlova esetében:
Ha bizonytalan vagy, nyugodtan állítsd le menet közben többször is a gépet, és emeld ki a habverőket.
Nézd meg, jó-e már, vagy még összezáródik ott, ahonnan kivetted a habverőt, és lecsorog/lepottyan-e még a habverő fejéről. Ha mindkét kérdésre nem a válasz, készen vagy. Ne verd tovább, nehogy vaj legyen belőle! A videó végén láthatjátok, az milyen, megmutattuk azt is, hogy néz ki, amikor túl sokáig vertük a tejszínt.