Hogyan lesz igazán aranyló és gazdag ízű a húsleves? Ezek a legfontosabb szabályok

húsleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsleves nélkül nem tudjuk elképzelni az életet se télen, se nyáron, se vidám, se bezárkózott időkben.

Anyukám feltesz egy nagy bödön húslevest, ha baj van: ha valakinek fáj a torka, elrontotta a gyomrát vagy szomorú. De akkor is feltesz egy nagy fazékkal, ha hirtelen vendégek jelentkeznek be vagy a családot várja, meg akkor is, ha éppen nem történik semmi. 

Húsleves mindig kell, minden élethelyzetben és bármiből elkészíthető, amihez épp hozzájutunk. Ha nincs csirke, marhából, sertésből is készülhet, húsos csontból, csontból vagy ezek keverékéből, ilyen vagy olyan zöldségből, kelkáposztából vagy anélkül. Mégis vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani és ismerni, ha életünkben először állunk neki húslevest készíteni, tippek, amiktől még finomabb lehet - ezeket gyűjtöttük most össze. 

Az összetétel

Először is a húsleveshez kell hús, csont és zöldség meg némi fűszer. Vannak ideális, tökéletes összetételek, de a húsleves megengedő. Ha az egyiket épp nem kaptuk meg sehol, az nem jelenti azt, hogy ne állhatnánk neki bátran a főzésnek. A húsleves attól a legcsodálatosabb étel, hogy minden egyes lábos más ízű aszerint, milyen húsból készítettük, vagy éppen tettünk-e bele karalábét is. Ahány ház, annyi húsleves, de ahány élethelyzet, apropó vagy kamrakészlet, aszerint is változhat. 

A hús

Az ideális az, ha csontos húsból vagy húsból és csontból készül. Az egyik barátom szerint nincs leves orjacsont nélkül: ha baromfiból vagy marhából főzi, akkor is mellétesz egyet, és milyen igaza van. Anyukám viszont többféle húslevest főz: gazdag, rostélyosból készült marhahúslevest családi összejövetelekre, ha viszont betegeknek szánja, akkor könnyű csirkecsontokból rakja össze. A mi kedvenc leveshúsaink a csirkeszárny, a pulykanyak, a pulykaszárny és a marharostélyos. Ezek mellé mindig jöhet egy kis extra hús vagy extra adag csont, ha még erősebb ízt szeretnénk.

A zöldség

Ebben elég nagy a mozgástér, de tény, hogy a zeller, petrezselyemgyökér, sárgarépa hármasa nélkül nem lesz olyan az íze a levesnek, amit megszoktunk. Ez a három szinte kötelező: bár az amerikai húslevesekbe zellerszárat tesznek, fehér répájuk pedig nincs, szóval ha minden kötél szakad, ezek nélkül is lehet készíteni levest. A hármas alaphoz társulnak az extrák: mehet még bele karalábé - ettől kissé édes lesz a leves - kelkáposztalevelek, néhány szem gomba, egy-egy darab paradicsom, paprika. Én gyakran teszek bele a mélyhűtőben összegyűlt zöldséghulladékból is egy marékkal - brokkoli-karfiolszárat, szezonban pedig spárgaszárat.

husleves habozasa

Fűszerek

Talán ebben vagyunk a legszabadabbak: a só és az egész fekete bors alap, de sokan tesznek még bele egy rakat fűszert a kakukkfűtől a babérlevelen át a lestyánig minden házban más-más kerülhet bele. Én teszek bele egy kevés gyömbért, hogyha van éppen, de amúgy azt szeretem, ha a hús és a zöldségek adják a lé ízét. 

Az arányok

Van, aki a hígabb, van, aki a sűrűbb levest szereti, de az arányok általában: egy kiló hús, fél kiló zöldség és 4 liter víz. 

Lépésről lépésre

A húst lábosba tesszük, hideg vízzel felöntjük. Alacsony lángra tesszük a tűzhelyen, és lassan hagyjuk felforrni. Mikor forrni kezdett, továbbra is a legalacsonyabb lángon főzzük.

Ha közben hab képződik a tetején, azt leszedegetjük. Így hagyjuk főni egy-két órán át, de ez függ a hús fajtájától: a marhát tovább kell magában főzni, a csirkének elég akár egy óra is. Bárhogy is van, minél tovább, minél lassabban fő, annál jobb lesz.

A zöldséget megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, a leveshez adjuk. Ekkor sózzuk, illetve a fűszereket is beletesszük, majd továbbra is a legalacsonyabb lángon, fedő nélkül vagy félig lefedve főzzük további egy-két órán keresztül. Amikor jónak tűnik, megkóstoljuk, és ha kell, sózzuk még.

Előveszünk egy másik fazekat, ebbe szűrőt teszünk, sőt, ha nagyon zavaros a leves, kibéleljük egy konyharuhával, és egy merőkanállal átkanalazzuk a levest a szűrőn keresztül. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük